Functioneren financiële markten nog wel naar behoren. Je zou er aan gaan twijfelen als je naar de torenhoge waarderingen kijkt en naar de uitslagen naar boven en naar beneden?
Zitten markten in de houdgreep van spelers die niet erg gevoelig zijn voor risico’s. Het gaat dan om in de eerste plaats centrale banken met hun opkoopprogramma’s. Het gaat wellicht ook om al die indexfondsen die prijssignalen smoren en daarmee de kans op ongelukken vergroten. En zo zijn er meer partijen aan te wijzen die geen oog meer voor risico hebben.
Het resultaat is waarschijnlijk een gigantische misallocatie van vermogen. Beleggers jagen achter elke nieuwe windvlaag aan en doodzieke bedrijven kunnen schuld op schuld blijven stapelen.
De pandemie zorgt derhalve voor een uitvergroting van een probleem dat al veel langer speelt. Er is veel te weinig aandacht voor nuttige investeringen die de arbeidsproductiviteit verbeteren. De kans dat daar op korte termijn verandering in komt, lijkt gering. De manier waarop markten nu functioneren staat een grootschalige creative destruction in de weg.
Zombie-bedrijven kunnen gewoon doormarcheren. Beleggers en centrale banken doen alsof ze in Alice in Wonderland leven! Dat stemt zenuwachtig.
Start met automatisch beleggen
Na de schitterende koersstijgingen aan het begin van de week is de Duitse beursgraadmeter in rustiger vaarwater gekomen.
De aanhoudende stijgingen op de internationale aandelenbeurzen blijven de aandacht trekken. De rally is van ongekende intensiteit geweest.
De aandelenbeurzen herstellen van de verliezen van gisteren maar volgens handelaren is het nog niet het moment om de vlag uit te steken.
De DAX kon het herstel dat begon voortzetten. De herovering van het wekelijkse draaipunt (11.804 punten) bleek de voorspelde katalysator te zijn.