Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Functioneren financiële markten nog wel?

Functioneren financiële markten nog wel naar behoren. Je zou er aan gaan twijfelen als je naar de torenhoge waarderingen kijkt en naar de uitslagen naar boven en naar beneden?

Zitten markten in de houdgreep van spelers die niet erg gevoelig zijn voor risico’s. Het gaat dan om in de eerste plaats centrale banken met hun opkoopprogramma’s. Het gaat wellicht ook om al die indexfondsen die prijssignalen smoren en daarmee de kans op ongelukken vergroten. En zo zijn er meer partijen aan te wijzen die geen oog meer voor risico hebben.

Het resultaat is waarschijnlijk een gigantische misallocatie van vermogen. Beleggers jagen achter elke nieuwe windvlaag aan en doodzieke bedrijven kunnen schuld op schuld blijven stapelen.

De pandemie zorgt derhalve voor een uitvergroting van een probleem dat al veel langer speelt. Er is veel te weinig aandacht voor nuttige investeringen die de arbeidsproductiviteit verbeteren. De kans dat daar op korte termijn verandering in komt, lijkt gering. De manier waarop markten nu functioneren staat een grootschalige creative destruction in de weg.

Zombie-bedrijven kunnen gewoon doormarcheren. Beleggers en centrale banken doen alsof ze in Alice in Wonderland leven! Dat stemt zenuwachtig.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *