Extreme hebzucht

Door Corona bevindt de VS zich in een ernstige economische crisis. Maar de beursgraadmeter Dow Jones tikte de grens van 30.000 aan. Hoe beleggers reageren en wat marktstrategen verwachten.

Ondanks de ernstige economische gevolgen van de coronapandemie is de stemming onder beleggers op Wall Street momenteel zo goedgemutst dat de stemmingsbarometers op de vloer duidelijk aan het swingen zijn. De bekende angst-of-hebzuchtindex toont momenteel de “extreme hebzucht” van beleggers met een waarde van 88.

Een gecombineerde sentimentindicator van Amerikaanse particuliere investeerders en fondsbeheerders toont ook een niveau van optimisme aan dat sinds 2017 niet meer gezien is. In de afgelopen twee weken is er meer geld in aandelenfondsen gestroomd dan ooit sinds de datadienst van EPFR deze statistieken bijhield. Let wel, de barometers op de Amerikaanse aandelenmarkt zouden dus richting de beste november sinds 1987 moeten gaan.

Gezien de sombere reële economische situatie in de VS weerspiegelt de beursindex vooral de hoop van veel beleggers op het gebied van coronavaccin. Sinds het eerste positieve nieuws over een coronavaccin op de beurs hebben veel beleggers de voorzichtigheid losgelaten. “Nu draait de wind”, zegt Patrick Linden van vermogensbeheerder Clartan Associés. De beursstijging in de VS is ook terug te voeren op het ruime monetaire beleid, dat enerzijds obligaties onaantrekkelijk maakt als alternatief voor aandelen met hun lage rentetarieven – en anderzijds het goedkope geld dat zijn weg naar de markten vindt.

Hoeveel opwaarts potentieel is op de beurs, wordt fel bediscussieerd op Wall Street in New York. Sommige marktstrategen verwachten verder positief vaccinnieuws, dat veel investeerders in risico zou moeten drijven – en in de titels van de voormalige corona-verliezers zoals luchtvaartmaatschappijen, retailers of olieaandelen. Bovendien zouden fondsbeheerders in de laatste weken van het jaar overtollige liquide middelen naar de aandelenmarkt kunnen duwen om hun jaarlijkse prestaties er een beetje beter uit te laten zien.

Aan de andere kant vinden pessimisten de prijsjacht op de beurzen al overdreven. “Het slechte nieuws is dat het vaccin pas binnen drie tot vier maanden massaal kan worden verspreid”, zegt beursexpert Michael Wilson van de Amerikaanse bank Morgan Stanley. De markten zijn dus voorlopig “rijp voor een correctie”.

Ook op de lange termijn zijn de beleggingsexperts momenteel meer verdeeld dan ooit: sommige beleggers verwachten de gouden jaren ’20 op de aandelenmarkt – gedreven door de grote technologische vooruitgang die de coronapandemie zou kunnen veroorzaken met thuiskantoor-apps, online bestellen en virtueel werk. Anderen verwachten een golf van faillissementen in de economieën en aandelenrendementen die jarenlang laag kunnen blijven.

De strategen van investeringsmaatschappij JP Morgan Asset Management voorspellen dat de winst van de Amerikaanse aandelenmarkt het komende decennium zou kunnen dalen tot slechts 4,1 procent per jaar. Dat zou ook slecht nieuws zijn voor Nederlandse beleggers, want veel wereldwijde aandelenfondsen zijn sterk afhankelijk van Amerikaanse aandelen en ook veel particulieren volgen de MSCI World-index, waarin de VS twee derde van de totale index voor hun rekening neemt.

Beleggen met gemak

U wilt wel profiteren van de kansen op de beurs maar u heeft weinig tijd of u wilt simpelweg van uw vrije tijd genieten, Dan is Automatisch Beleggen mogelijk wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Sinds 2015 is een winst gemaakt van 400%. Vraag de gratis brochure aan: KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.