Even ademhalen

Als alles op groen staat komt er natuurlijk iets of iemand, die roet in het smakelijke eten gooit. En dit gaat een dezer dagen ook gebeuren in aandelenland. Wie of wat het is, is niet interessant. Maar de markt komt in overbought gebied en dat is voldoende om wat zwarte candles op de grafieken te laten verschijnen. De boosdoener vindt men alleen maar op de dagcharts maar dan wel in alle markten. In de weekcharts is daar nog geen sprake van en in de maandgrafieken ziet men een draai opkomen. Het is nog te vroeg om joechei te roepen, maar de draai lijkt wel degelijk op handen. De daggrafieken wijzen dus op een reactie maar deze lijkt zeer beperkt te gaan worden gezien de ruimte die er is in de weekgrafieken. Wij laten u hieronder de weekgrafiek van de S&P500 zien.

S&P 15 juli 2013
S&P 15 juli 2013

Figuur 1.

U ziet, dat de opgang sinds november vorig jaar zich in een lange reeks hogere koersen heeft voltrokken. Normaliter zou de Momentum Analyse in een dergelijke periode negatief gaan divergeren maar dat is in dit geval niet gebeurd. Hij is neutraal gebleven. Inmiddels is de koers naar beneden gevallen naar de onderkant van het stijgende kanaal waar de langere termijn trend werd opgezocht. Vandaar ging het weer omhoog en werd afgelopen week het niveau van 1.680 bereikt. Op 1.687 ligt de voorgaande top en van hieruit gaat natuurlijk weerstand uit. Inmiddels ligt de koers weer boven de langere termijn gemiddeldes en wat wij nu zien is een gezond plaatje waarin gesuggereerd wordt dat de S&P500 een terugtrekkende beweging gaat maken om krachten te verzamelen teneinde een nieuwe top te kunnen zetten. Zoals gezegd wordt deze aanname bevestigd door de korte termijn, die in overbought gebied is gekomen, maar die er even gezond of nog gezonder uitziet dan de week. Want op dagniveau wordt er duidelijk positief gedivergeerd. Als men naar andere indicatoren kijkt ziet men weinig tot niets verontrustends, zodat wij er tamelijk zeker van kunnen zijn dat er binnen afzienbare tijd toch nog een mogelijkheid geopend wordt dat het eerdere niveau in Amsterdam van 373 (vrijdag bereikten wij 365) wordt gebroken.

De maand grafieken zijn op dit moment overal positief maar de maand is nog niet afgelopen en de komende reactie kan het positieve beeld wel degelijk nog teniet doen. Maar ook als dat niet zou gebeuren dan moge men niet vergeten dat de maandgrafieken ook overbought gebied bereiken. Eerdere uitspraken, dat we op iets langere termijn zwaarder weer tegemoet gaan blijven dus volledig overeind. Wij zien dus als meest waarschijnlijke scenario dat de markten na een korte periode van krachtenverzameling hun eerdere toppen gaan breken, waarna er een periode gaat beginnen van zwakkere beurzen.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2013-07-15: 364,95)
Onze conclusies:
Korte termijn: positief
Middellange termijn: positief
Lange termijn: draait positief
NB. Calamiteiten niet in aanmerking genomen

De Rente

Zo langzamerhand is dan toch de reactie verschenen op het Draghi medicijn. Van een top van 2,27% bereikte het effectieve rendement op de 10-jarige Nederlandse Staatsleningen het niveau van 1,94%. De optimistische toeschouwer zou kunnen zeggen dat het een pull back betreft die de rente heeft teruggebracht tot de neklijn van een Kop/Schouderpatroon waaruit de rente op de weekchart eerder was uitgebroken. Maar zo gemakkelijk schijnt het ons niet toe. Het is goed mogelijk, dat de daling zich nog zal voortzetten. De eerste steun kan dan gevonden worden op de dalende trendlijn rond 1,8%.

De Amerikaanse $ versus de €

Inderdaad werd de dollar op het 78,4 niveau tegengehouden. Hij ligt nu op steun en een iets diepere steun ligt op 76,3. Wij zien de daling niet lang duren.

De Prijs van een troy ounce Goud

Er heeft zich een mooie witte candle gevormd afgelopen week op de weekchart van de World Gold Index en tegelijkertijd is er een Morning Star ontstaan. De goudprijs zit dus in de lift, maar er zijn nergens aanwijzingen te vinden dat deze stijging geen structureel karakter heeft. Zolang die er niet is kan men slechts spreken van een mogelijk bodemproces.

De Prijs van een vat Brentolie

Ook de olieprijs zat afgelopen week in de lift. Maar het ziet er niet naar uit dat deze lift naar een hoge verdieping zal gaan. De bovenkant van het horizontale kanaal waarin de prijs van een vat Brentolie zich bevindt (op US$118) is nog steeds ver weg ondanks het herstel van de afgelopen week en er zijn geen aanwijzingen, dat hij daar door heen zou gaan. 

Onze Strategie

Wij zullen tijdens de reactiefase onze liquiditeiten verminderen, maar alleen maar om van de komende (voorlopig laatste) opgang te kunnen profiteren, want daarna zullen de liquiditeiten toch weer vermeerderd worden.

NB

In de week rondom het begin van iedere maand zal er door ons geen beurscommentaar meer gegeven worden. Wij verwijzen u in plaats hiervan naar onze maandelijkse nieuwsbrief de Technische Belegger, waarin een veel uitgebreider commentaar te lezen is.  U vindt deze op de site www.detechnischebelegger.nl, welke u rechtstreeks kunt opzoeken of via onze website www.vladeracken.nl.

Post Scriptum

Wij worden erop gewezen dat de terminologie die wij gebruiken niet altijd bij alle lezers bekend is. Wij verwijzen u naar onze site vermogensbeheer www.vladeracken.nl waarop u een zeer uitgebreide woordenlijst vindt onder het hoofd ABC.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken Vermogensbeheer
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

9 gedachten over “Even ademhalen”

  1. Zoals ik al eerder zei, natuurlijk gaat hij weer zakken, want dat moet volgens de grafieken.
    En omdat de grafieken dat zeggen gaat men zijn aandelen weer verkopen, dus zakken de grafieken.

    Het is allemaal zo simpel.
    Als de grafieken genegeerd worden of niet zouden bestaan, dan zakt er niks en was er minder volatibiliteit (of zoiets).

    Groet.

  2. Gijsbrecht,

    Hoe kom je er eigenlijk bij dat iets of iemand roet in het eten moet gooien om beurzen te laten dalen? Die gedachte klopt niet, het is de markt zelf die daar aan gaat beginnen. En als het zover is ligt de ‘schuld’ bij iets of iemand, want zo gaat dat uiteindelijk,het moet verklaarbaar zijn voor de mens.

  3. Beste Edwin,

    De Nederlandse taal is een hele rijke taal, onder meer omdat deze gebruik maakt van allerlei uidrukkingen, zegswijzen en figuurlijke verwijzingen. Het is in het Nederlands gebruikelijk om dingen te zeggen door vergelijkingen te trekken. Dat maakt de Nederlandse taal tot een van de moeilijkere voor buitenlanders om ze te leren. Het maakt de taal ook kleurrijker. Een aloude beurswijsheid stelt dat de belegger kritisch moet worden als iedereen positief is of alle seinen op groen staan. Want aandelenkoersen kunnen alleen stijgen als er kopers zijn (meer dan verkopers) en als iedereen positief is, dan heeft iedereen al gekocht en zijn er geen kopers meer over. Gisteren was Goldman Sachs hier een mooi voorbeeld van. Goldman kwam met mooie meevallende cijfers en toch ging de koers onderuit. Als de beurs daalt wordt de verklaring inderdaad altijd achteraf gegeven. Maar feit blijft dat er dan een oorzaak of schuldige aangewezen wordt. Die iets of iemand gooit dan roet in het eten. Natuurlijk is dat achteraf, maar is dat niet precies wat ik in dit stuk geschreven had? Kortom, waar hebben wij het over? Wij zijn het eens, alleen ik zeg het misschien wat bloemrijker. Vergeef mij daarvoor, ik houd nu eenmaal van onze taal.

    Mvg,

    Gijsbrecht K. van Dommelen

  4. Denk toch dat je iets verder moet spitten dan die simpele RSI ..
    Het maakt niet wat voor cijfers er komen ,als het patroon aangeeft dat hij omlaag wil,dan gaat hie voor gaas ..Daar hoef je geen schrift-geleerde voor te zijn ..helaas .

  5. Beste Broca,

    Inderdaad moet er iets dieper gespit worden. De CCI (niet de RSI) is onderdeel van een systeem en het systeem geeft de signalen. In dit systeem is de CCI de trigger. Hoe men tegen systemen aankijkt staat uiteraard iedereen vrij. Het beste is naar de resultaten te kijken.

    Gijsbrecht

  6. Beste Gijsbrecht , mijn ervaring is dat het niet uitmaakt welke indicatoren je gebruikt ,ze doen haast allemaal het zelfde . Een CCI is een beetje een dubbele RSI . Maar het is maar mijn mening en een ander zal er misschien heel tevree mee zijn ,en laten we het zo houden .

  7. Gelukkig doen niet alle indicatoren hetzelfde, behalve iets meten dan,want dan zou het niet eens lukken om winstgevend te zijn.
    En bijvoorbeeld met de RSI kun je een trendomkeer meten, tegelijkertijd een overkocht situatie of niet, met deze ene indicator kan je meer dan je denkt. Een indicator voor meerdere doeleinden, wat niet voor elke indicator gezegd kan worden.

  8. Als je een RSI 14 gebruikt ,en hij komt in de top-zone ,en je kijkt dan naar je koers dan zegt mij die koers meer dan die indicator . Het is maar een gemidd van 14 afgelopen candels . Ik zie meer aan die laatste candel .
    Er zijn momenteel verschrikkelijk veel van het zelfde . De 1 heeft misschien een andere soort weging dan de andere .
    Het komt allemaal aan bij de start en finish .Dat moet je zelf invullen is mijn mening .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.