Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Dames bloot, beurs even dood?

Bovenstaande titel duidt op een oude beurswijsheid waarin beurshandelaren/beleggers meer oog hebben voor het vrouwelijk schoon bij prachtig weer i.p.v te handelen op de beurs. Puur technisch kan dit cliché nog ingekopt worden ook daar veel indicatoren oververhit raken en een neerwaartse correctie logischerwijs verwacht mag worden. Of gaat het deze keer anders?

AEX 

Vorige maand hield ik rekening met bodemvorming rond 340/338 waar de AEX kortstondig onderdoor dook en het beeld er even grimmig uitzag. Op 25 juni werd echter een koopsignaal gegeven door de cyclus-indicator (groen streepje) wat een eerste indicatie was voor serieuze bodemvorming. Daar dit signaal qua steun in het luchtledige kwam kreeg dit pas meerwaarde toen 342.25 getest werd waarna er long-posities ingenomen konden worden.

Nu zien we weer een hele serie verkoopsignalen wat ook medio mei plaatshad en ook nu ‘rommelt’ de AEX verder omhoog in een verlengde (EWT) opwaartse golf. Qua trend beweegt de AEX zich nu rond de centrumlijn van de ingezette trend en is de gap bij 371 bijna gevuld.

AEX 15 juli 2013
AEX 15 juli 2013

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

Relatieve sterkte Randstad/AEX 

We zien dat bij de vorming van het koopsignaal van 25 juni de relatieve sterktelijn al positief was en het gemiddelde (rode lijn) werd getest. We spreken dan van een non-confirmatie, want puur technisch dook de AEX in een zwart gat onder 338 terwijl er relatief gezien niks aan de hand was.

Op dit moment zien we Randstad de oude high opzoeken waarbij ze zelfs buiten het stijgende trendkanaal beweegt. Dat is een zeer positief teken trendmatig beredeneerd, immers de stijgingscurve gaat niet snel genoeg volgens beleggers. Pessimisten zeggen dan dat er overdreven wordt en het hoog tijd wordt voor een normalisering van trend ofwel, correctie.

Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 15 juli 2013
Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 15 juli 2013

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

Top5 

De Top5 geeft nog geen veilig verkoopsignaal. We willen immers drie van de 5 fondsen nagenoeg gelijktijdig een signaal zien geven. ASML en Philips bewegen wel bij weerstand en hebben negatieve divergenties, dus deze fondsen kunnen relatief snel op verkoop komen. ING is al zover met weerstand op EUR 7.60.

Top-5 15 juli 2013
Top-5 15 juli 2013

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

Conclusie:

 • RS Randstad/AEX = positief, zij het dat vooral Randstad overbought oogt vanwege versnelling uit trendkanaal en nagenoeg bereiken oude high.
 • Top 5 = Alle fondsen waarschuwen, geen harde signalen
 • AEX = overbought en waarschuwingen alom maar opwaartse trend nog intact. Mede gelet op nieuwe hoogtepunten in de VS die we nog niet in Europa zien mogen we rekening houden met de situatie dat de Europese beurzen dit voorbeeld vroeger of later gaan volgen. Pessimisten zien dit nu juist als een non-confirmatie ofwel teken van zwakte. Hoe het ook zij, de feiten zijn dat we ‘overbought’ zijn maar dat is geen verkoopsignaal, daar bullmarkten langer overbought kunnen blijven dan u lief is.

Happy trading

Cees de Vries
Analist/trader Comfort-Trading
http://www.comfort-trading.com/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

7 reacties op “Dames bloot, beurs even dood?”

 1. Avatar

  Volgens de eerste AEX chart zit er niet meer in dan 374. Een beurs is nooit ‘dood’,zelfs niet met al dat bloot.

 2. Avatar

  Edwin, neem de titel niet te letterlijk, het was als knipoog bedoeld. Feit is dat de volumes magertjes zijn en dat is wat ik bedoelde. Overigens is de oude wijsheid ‘vrouwen bloot, handel dood’.

 3. Avatar

  “Vergis je niet, lage volumes is ook een trend, bearish. Mooi weer of niet.”

  Edwin, waar haal je deze wijsheid vandaan? Als ik het goed lees betekent lage volumes bearish sentiment voor jou?

  Los van de door mij geschetste situatie in column kan ik je melden dat wat je stelt niet de waarheid is. Je kunt nooit stellen dat lage volumes per definitie negatief zijn, in bullmarkten heet dit verschijnsel consolidatie en is juist erg bullish, een adempauze in een voortgaande opwaartse trend! Er zijn ook legio koerspatronen (continuatie) die lage volumes juist als positief beschouwen.

  Een nuance is dus wel op z’n plaats, bij deze.

  Het valt me op dat je zelf erg stellig bent in je, in dit geval foute uitspraken en wat anderen schrijven tot op het bot uitpluist om kritiek te plaatsen. Kritiek mag en is prima, maar vergewis je er dan ook van dat het terecht is. We maken allemaal fouten en mogen daar op gewezen worden, echter dat kan op afbrekende en/of opbouwende manieren.

 4. Avatar

  Cees ,je houdt toch wel een beetje van humor hoop ik ..vandaar mijn opmerking.
  Een dag niet gelachen een dag niet geleefd .Wat betreft lage volume of hoge volume ,zegt mij niet zo veel .Je weet niet hoe die volume in elkaar zit ,er zijn kopers en er zijn veel,,schrijvers ,,..

 5. Avatar

  Jeetje, Cees, doe niet zo opgefokt, zo professioneel is dat niet. Het kan niet zo zijn dat jij alleen een ‘waarheid’ beheerst. Volgens jou is laag volume ook nog eens iets wat te maken heeft met net vóor een bullmarkt. Dus eigenlijk schrijf je het zelf ook al, laag volume heeft een betekenis.

  Jij bent bekend met W.D. Gann, en helaas zien we daar niets van terug in je analyse waar het meeste draait om de RSI indicator, maar eigenlijk zal je om mij te begrijpen eens in de Elliott wave theorie moeten verdiepen. Dan zal je ook begrijpen waarom laag volume niet positief is. Wat goed of fout is aan mijn stellige uitspraken, je zou het kunnen lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *