Dollar en rente stijgen door VS-crisis

De Amerikaanse dollar en de rente op staatsobligaties zijn gestegen door de politieke onrust in de VS. De dreiging van een regeringssluiting en een mogelijke wanbetaling hebben de kredietwaardigheid van de VS onder druk gezet. Hoe reageren de financiële markten op dit scenario?

De VS op de rand van een shutdown

De VS staat voor een nieuwe politieke crisis. Als het Congres niet snel een akkoord bereikt over de begroting en het schuldenplafond, kan de federale regering vanaf 1 oktober de deuren sluiten. Bovendien kan de VS in oktober of november in gebreke blijven op zijn schulden, als het Congres het wettelijke limiet voor de staatsschuld niet verhoogt.

Dit scenario heeft het enige overgebleven grote ratingbureau Moody’s ertoe gebracht voorzichtig te zijn over de AAA-rating van de VS. Moody’s zei dat een korte sluiting waarschijnlijk geen grote impact zou hebben op de economie en de schuldendienst, maar dat het wel de zwakte van de Amerikaanse constitutionele en bestuurlijke kracht zou onderstrepen. Zowel S&P als Fitch hebben de kredietwaardigheid van de VS deze zomer al verlaagd, vanwege het risico van een Amerikaanse wanbetaling.

De dollar en de rente profiteren van de spanningen

De politieke spanningen in de VS hebben de rente op de Amerikaanse staatsobligaties opgedreven. De Amerikaanse 10-jaars rente steeg tot boven het niveau van 4,55% en zou nog hoger kunnen stijgen door de verhoogde uitgifte van schatkistpapier met een lange looptijd. De stijgende rente weerspiegelt de verwachting dat de Federal Reserve (Fed) de rente langer hoger zal houden, zoals vorige week aangekondigd, maar ook de toenemende risicopremie die beleggers eisen voor het aanhouden van Amerikaanse schuld.

De stijgende rente hielp de Amerikaanse dollar om meer kracht te winnen over de hele linie. De Amerikaanse dollarindex, die de waarde van de dollar meet ten opzichte van een mandje van andere belangrijke valuta’s, bereikte een nieuw hoogtepunt sinds vorig november. Ook al klinkt het grappig, de dollar zou kunnen profiteren van veilige-haven instromen als het regeringssluiting drama niet lang duurt. Tijdens de laatste Amerikaanse regeringssluiting, in 2018, won de dollar tegen de meeste belangrijke valuta’s. Natuurlijk, hoe langer een sluiting duurt, hoe groter de impact zou zijn op de economie en de kredietwaardigheid van de VS. En hoe groter de impact op de Amerikaanse groei en zijn kredietwaardigheid, hoe waarschijnlijker we zien dat de dollar een klap krijgt van weer een politiek circus.

De impact op andere valuta’s en activa

De hernieuwde dollar rally had een negatieve invloed op andere valuta’s en activa. De euro zakte onder de belangrijke 38,2% Fibonacci retracement op de laatste september tot juli rally, en kwam in een middellange termijn bearish consolidatie zone. De verwachting dat de inflatie in de eurozone aanzienlijk zou kunnen zijn afgenomen, kan de euroverkoop hebben versterkt voordat beleggers een glimp opvingen van de laatste update – die later deze week verschijnt. Het Britse pond testte de 1,22 steun aan de onderkant, in een beweging die zich zou kunnen uitstrekken tot het 1,2080 niveau, dat de belangrijke 38,2% retracement is op de pond-dollar rally van vorig jaar. De Zwitserse frank daalde scherp ten opzichte van de dollar, nadat de verrassende Zwitserse Nationale Bank (SNB) pauze van vorige week handelaren overtuigde dat het einde van een sterk frank tijdperk ten einde zou kunnen komen, zolang de inflatie in Zwitserland onder controle blijft. Goud daalde, trend en momentum indicatoren werden negatief, en het gele metaal staat op het punt om een death cross formatie te posten waar de 50-DMA op het punt staat om onder de 200-DMA te kruisen, wat een kortetermijnverkoop zou kunnen aanwakkeren. En de Japanse yen verzwakte tegen de dollar, met handelaren vastbesloten om de Japanse functionarissen’ dreigementen van directe FX-interventie in de 150 te trotseren.

De olieprijs stabiliseert ondanks de onzekerheid

In energie, het vat Amerikaanse ruwe olie stabiliseerde rond de $90, ondanks de onzekerheid in de wereldwijde financiële markten. De olieprijs werd ondersteund door de sterke vraag naar brandstof, de beperkte aanbodgroei en de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Echter, de verdieping van de vastgoedcrisis in China, met Evergrande’s laatste wanbetaling op een 4 miljard yuan binnenlandse obligatie, zou een extra laag van onzekerheid kunnen toevoegen in de mondiale financiële markten, en een langverwachte correctie in de olieprijzen kunnen uitlokken. Het $86/87 bereik is een redelijk doel voor degenen die op zoek zijn naar een kleine neerwaartse correctie in de olieprijzen zonder te hoeven wedden op een dramatische trendverandering.

Conclusie

De Amerikaanse dollar en de rente zijn gestegen door de politieke onrust in de VS. De dreiging van een regeringssluiting en een mogelijke wanbetaling hebben de kredietwaardigheid van de VS onder druk gezet. De financiële markten reageren op dit scenario met een vlucht naar de dollar, een verkoop van andere valuta’s en activa, en een stabilisatie van de olieprijs. De situatie kan echter snel veranderen, afhankelijk van de duur en de ernst van de crisis. Beleggers moeten daarom waakzaam blijven en zich voorbereiden op mogelijke volatiliteit en kansen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.