DAX in gevaar: belangrijke steunniveaus doorbroken

De DAX®, de belangrijkste Duitse aandelenindex, staat onder druk. Na maanden van zijwaarts bewegen, is de index gisteren gezakt tot het laagste niveau sinds maart. Dit kan wijzen op een trendomkeer en een verdere daling. Wat betekent dit voor beleggers? En hoe ziet de toekomst eruit voor de DAX®?

De DAX bestaat uit de 40 grootste en meest verhandelde bedrijven die genoteerd zijn aan de Frankfurt Stock Exchange. De index wordt beschouwd als een graadmeter voor de Duitse economie en de Europese markten. De index wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de bedrijfsresultaten, de rente, de wisselkoersen, de politieke ontwikkelingen en de wereldwijde gebeurtenissen.

Een van de belangrijkste factoren die de DAX bepalen, is het technische plaatje. Dit is de analyse van de koersbewegingen, de trends, de steun- en weerstandsniveaus en de indicatoren die de kracht en de richting van de markt meten. Het technische plaatje kan beleggers helpen om beslissingen te nemen over het kopen, verkopen of vasthouden van aandelen.

Het technische plaatje van de DAX ziet er momenteel niet goed uit. De index is gisteren gedaald tot 15.329 punten, het laagste niveau sinds maart. Daarmee heeft de index twee belangrijke steunniveaus doorbroken: het 200-daags gemiddelde (momenteel op 15.554 punten) en de dieptepunten van juli en augustus op 15.469/15.456 punten. Deze steunniveaus fungeerden als een vangnet voor de index en hielden de zijwaartse trend in stand. Nu ze zijn doorbroken, moet de koersontwikkeling sinds de lente worden gezien als een topvorming (zie grafiek).

Een topvorming is een patroon dat aangeeft dat de opwaartse trend is geëindigd en dat de markt zich klaarmaakt voor een neerwaartse trend. Het patroon bestaat uit een reeks van hogere toppen en hogere bodems, gevolgd door een lagere top en een lagere bodem. De lagere bodem breekt de steunlijn die de vorige bodems verbindt. Dit is een signaal dat de kopers de controle hebben verloren en dat de verkopers de overhand hebben gekregen.

Het neerwaartse potentieel van de topvorming kan worden berekend door de hoogte van het patroon af te trekken van het doorbraakpunt. In het geval van de DAX® is de hoogte van het patroon ongeveer 1.000 punten, gemeten vanaf de hoogste top op 16.458 punten tot de laagste bodem op 15.456 punten. Het doorbraakpunt is de steunlijn op 15.456 punten. Het neerwaartse potentieel is dus 15.456 – 1.000 = 14.456 punten. Dit komt overeen met het dieptepunt van maart op 14.458 punten, wat een belangrijk psychologisch niveau is.

Maar zelfs als men een conservatievere benadering hanteert en alleen kijkt naar de kleinere schuifzone sinds begin augustus tussen ruim 16.000 en net onder 15.500 punten, blijft er een neerwaarts potentieel van ruim 500 punten. Dit kan de index doen dalen tot ongeveer 15.000 punten, wat ook een rond getal is dat de aandacht kan trekken.

Om het beschadigde technische plaatje te herstellen, zou de DAX zo snel mogelijk het 200-daags gemiddelde moeten heroveren. Dit gemiddelde wordt gezien als een indicator van de langetermijntrend en een niveau van dynamische steun of weerstand. Als de index boven het gemiddelde blijft, is de trend positief en is het gemiddelde een steunniveau. Als de index onder het gemiddelde zakt, is de trend negatief en is het gemiddelde een weerstandsniveau. Momenteel fungeert het 200-daags gemiddelde als een obstakel voor de DAX®.

Het enige lichtpuntje voor de DAX® is dat de Amerikaanse markten nog steeds sterk zijn. De S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq 100 hebben gisteren allemaal nieuwe recordhoogtes bereikt. Deze indices hebben een grote invloed op de wereldwijde markten, inclusief de DAX®. Als de Amerikaanse markten blijven stijgen, kunnen ze de DAX® ondersteunen of zelfs optillen. Maar als de Amerikaanse markten een correctie ondergaan, kan dat de DAX® verder onder druk zetten.

De conclusie is dat de DAX® in gevaar is. De index heeft belangrijke steunniveaus doorbroken en een topvorming voltooid. Dit wijst op een mogelijke trendomkeer en een verdere daling. Beleggers moeten voorzichtig zijn en de technische signalen in de gaten houden. De index moet het 200-daags gemiddelde heroveren om het tij te keren. De Amerikaanse markten kunnen een rol spelen in het lot van de DAX.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.