Beleggen of pronken: Luxe handtassen

Heb je ooit gedacht aan het beleggen in handtassen? Handtassen zijn meer dan alleen een modeaccessoire. Ze kunnen ook een slimme investering zijn, die je geld kan laten groeien. Sommige designertassen, vooral van merken als Chanel, Louis Vuitton en Hermès, kunnen na verloop van tijd meer waard worden en een aantrekkelijk rendement opleveren. Maar hoe kun je beleggen in handtassen? En waar moet je op letten? In dit artikel geven we je een overzicht van de markt, het potentieel en de concurrenten voor luxe handtassen. We bespreken ook vier opties om te beleggen in handtassen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Ten slotte geven we je enkele tips om je portefeuille op te bouwen en te beheren.

De markt, het potentieel en de concurrenten voor handtassen

De wereldwijde markt voor handtassen had in 2020 een waarde van 47,57 miljard dollar en zal naar verwachting groeien tot 78,46 miljard dollar in 2028, met een CAGR van 6,7% in de periode 2021-2028. De markt voor handtassen wordt vooral gedreven door de consumentenvoorkeuren voor veranderende trends en mode, met name onder de millennials. Ook de toenemende invloed van sociale media op consumenten van Instagram en Twitter is verantwoordelijk voor de neiging van potentiële consumenten naar de markt.


Bag Market Size & Share Analysis - Growth Trends & Forecasts (2023 - 2028)

Mordor Intelligence – Bag Market Size & Share Analysis – Growth Trends & Forecasts (2023 – 2028)

De markt voor handtassen is verdeeld naar producttype (tote, clutch, satchel en andere), grondstof (leer en stof) en eindgebruiker (mannen en vrouwen). De grootste segmenten zijn leer, vrouwen en tote. De markt voor handtassen is ook geografisch gesegmenteerd in Noord-Amerika, Europa, Azië-Pacific, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten en Afrika. De grootste markten zijn Noord-Amerika en Europa, maar de snelst groeiende markt is Azië-Pacific, dankzij de stijgende inkomens, de verstedelijking en de groeiende mode-industrie in deze regio.

De markt voor handtassen is zeer concurrerend en gefragmenteerd, met veel spelers die actief zijn op zowel de lokale als de internationale markt. Enkele van de belangrijkste spelers zijn HermèsLVMHKeringCapri HoldingsTapestryPradaBurberryChanelGucci en Michael Kors. Deze spelers proberen zich te onderscheiden door middel van productinnovatie, kwaliteit, design, prijs, distributie en marketingstrategieën.

Bijvoorbeeld, Hermès staat bekend om zijn iconische Birkin-tassen, die gemaakt zijn van het fijnste leer en met de hand vervaardigd worden door gespecialiseerde ambachtslieden. De Birkin-tassen zijn zeer gewild en hebben vaak een lange wachtlijst. Hermès heeft ook een reputatie opgebouwd als een van de meest exclusieve en prestigieuze luxemerken ter wereld1.

LVMH is de wereldleider in de luxegoederenindustrie, met een portfolio van meer dan 75 vooraanstaande merken in verschillende sectoren, waaronder mode, lederwaren, parfums, cosmetica, horloges en juwelen. LVMH bezit onder andere Louis Vuitton, Dior, Fendi, Givenchy en Celine. LVMH heeft een sterke focus op innovatie, creativiteit en kwaliteit om zijn klanten een uitzonderlijke ervaring te bieden2.

Kering is een ander Frans conglomeraat van luxemerken, dat onder andere Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta, Balenciaga en Alexander McQueen bezit. Kering streeft ernaar om zijn merken te laten groeien door middel van organische groei en selectieve overnames. Kering heeft ook een sterke betrokkenheid bij duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid3.

Capri Holdings is een Amerikaans modebedrijf dat in 1981 werd opgericht door Michael Kors. Capri Holdings is de eigenaar van Kors’ gelijknamige merk, evenals Versace en Jimmy Choo. Capri Holdings wil een wereldwijd modehuis creëren dat gebaseerd is op de visie en het erfgoed van zijn oprichters. Capri Holdings staat bekend om zijn jetset-luxe stijl en glamour4.

Tapestry is een ander Amerikaans modebedrijf dat in 1941 werd opgericht als Coach. Tapestry is de eigenaar van Coach, Kate Spade en Stuart Weitzman. Tapestry wil een toonaangevend huis van moderne luxe lifestyle-merken zijn die aantrekkelijk zijn voor een wereldwijd publiek. Tapestry staat bekend om zijn vakmanschap, innovatie en klantgerichtheid5.

Prada is een Italiaans modehuis dat in 1913 werd opgericht door Mario Prada. Prada is ook de eigenaar van Miu Miu, Church’s en Car Shoe. Prada staat bekend om zijn verfijnde elegantie, kwaliteit en innovatie. Prada combineert traditionele ambacht met moderne technologie om unieke producten te creëren die trends zetten6.

Burberry is een Brits modehuis dat in 1856 werd opgericht door Thomas Burberry. Burberry staat bekend om zijn iconische trenchcoat, die werd ontworpen voor het Britse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Burberry heeft ook een kenmerkend ruitpatroon dat veel gebruikt wordt in zijn producten. Burberry combineert erfgoed met moderniteit om tijdloze luxe te bieden7.

Chanel is een Frans modehuis dat in 1910 werd opgericht door Coco Chanel. Chanel staat bekend om haar revolutionaire ontwerpen die de vrouwelijke silhouet veranderden, zoals het kleine zwarte jurkje en het tweedelige pak. Chanel heeft ook een succesvolle lijn van parfums, cosmetica, horloges en juwelen. Chanel belichaamt de Franse chic en elegantie8.

Gucci is een Italiaans modehuis dat in 1921 werd opgericht door Guccio Gucci. Gucci staat bekend om zijn luxe lederwaren, met name zijn handtassen, die vaak versierd zijn met het kenmerkende dubbele G-logo of het groen-rode-groene web. Gucci heeft ook een lijn van kleding, schoenen, accessoires, parfums en horloges. Gucci is een van de meest invloedrijke en populaire luxemerken ter wereld9.

Michael Kors is een Amerikaans modeontwerper die in 1981 zijn eigen merk lanceerde. Michael Kors staat bekend om zijn sportieve en verfijnde stijl, die geschikt is voor zowel overdag als ’s avonds. Michael Kors biedt een breed scala aan producten, waaronder kleding, schoenen, tassen, horloges, sieraden en parfums. Michael Kors is een van de meest toegankelijke en betaalbare luxemerken op de markt10.

De markt voor handtassen wordt ook geconfronteerd met enkele uitdagingen, zoals de aanwezigheid van namaakproducten, de impact van COVID-19 op de vraag en het aanbod, de veranderende consumentenbehoeften en -voorkeuren, en de toenemende milieubewustzijn en dierenwelzijn.

Optie 1: Het kopen en verkopen van fysieke tassen

De meest directe en persoonlijke manier om te beleggen in handtassen is door zelf fysieke tassen te kopen en te verkopen. Dit betekent dat je geld investeert in tassen die je zelf bezit, bewaart en verkoopt. Het voordeel hiervan is dat je volledige controle hebt over je beleggingen, en dat je kunt genieten van de schoonheid en het gebruiksgemak van de tassen.

 

Het nadeel is dat het veel tijd, moeite en geld kost om de markt en de trends te onderzoeken, de waarde en de authenticiteit van de tassen te bepalen, en de tassen te onderhouden, op te slaan en te verzekeren. Bovendien is het een langetermijnstrategie, die niet gegarandeerd winst oplevert. Het kan jaren duren voordat een tas in waarde stijgt, en de markt kan ook veranderen.

Als je wilt beleggen in fysieke tassen, zijn hier enkele tips waar je op kunt letten:

 • Kies voor tassen die tijdloos, klassiek en iconisch zijn, zoals de Chanel 2.55, de Louis Vuitton Speedy of de Hermès Birkin. Deze tassen zijn altijd in trek en hebben een hoge doorverkoopwaarde.
 • Kies ook voor tassen die zeldzaam, uniek en exclusief zijn, zoals limited editions, speciale samenwerkingen of vintage stukken. Deze tassen hebben een hoge verzamelwaarde en kunnen voor recordbedragen worden verkocht.
 • Kies voor tassen die passen bij je persoonlijke stijl, smaak en garderobe. Zo kun je niet alleen genieten van het bezit en het gebruik van de tassen, maar ook je eigen identiteit en persoonlijkheid uitdrukken.
 • Kies voor tassen die passen bij je budget. Je hoeft niet per se de duurste of de nieuwste tassen te kopen om een goed rendement te behalen. Je kunt ook kiezen voor tassen die betaalbaar, kwalitatief en aantrekkelijk zijn.
 • Kies voor tassen die passen bij je risicoprofiel. Je kunt bijvoorbeeld een balans vinden tussen tassen die stabiel en veilig zijn, zoals de Chanel 2.55, en tassen die volatiel en avontuurlijk zijn, zoals de Balenciaga City.
 • Maak gebruik van online platforms, veilinghuizen, gespecialiseerde winkels en experts om de waarde en de authenticiteit van de tassen te bepalen. Je kunt ook de prijsgeschiedenis en de vraag en het aanbod van de tassen volgen.

Optie 2: Het handelen op de beurs voor handtassen

Een andere manier om te beleggen in handtassen is door te handelen op de beurs voor handtassen. Dit is een vorm van alternatief beleggen, waarbij je geld investeert in fysieke objecten die in waarde kunnen stijgen, zonder dat je ze zelf hoeft te bezitten of te bewaren. Je kunt bijvoorbeeld aandelen kopen en verkopen van tassen die op een online platform worden aangeboden, zoals [Rally] Deze platforms fungeren als tussenpersonen die de transacties voor je uitvoeren, en die de tassen opslaan, verzekeren en authenticeren.

Het voordeel van het handelen op de beurs voor handtassen is dat het makkelijker, sneller en goedkoper is dan het kopen en verkopen van fysieke tassen. Je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud, de opslag en de verzekering van de tassen, en je kunt profiteren van de prijsschommelingen op de markt. Je kunt ook diversifiëren door te beleggen in verschillende soorten tassen, of in andere objecten, zoals horloges, sneakers of kunstwerken.

Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de betrouwbaarheid en de veiligheid van de platforms waarop je handelt, en je hebt geen fysiek bezit of gebruiksgenot van de tassen. Bovendien is het beleggen op de beurs voor handtassen ook een langetermijnstrategie, die niet gegarandeerd winst oplevert. Het kan jaren duren voordat een tas in waarde stijgt, en de markt kan ook veranderen.

Hoe werkt het handelen op de beurs voor handtassen?

Als je wilt handelen op de beurs voor handtassen, heb je een account nodig bij een online platform dat de handel in handtassen aanbiedt, zoals Rall . Deze platforms zijn gespecialiseerd in het beleggen in luxe objecten, en ze bieden je de mogelijkheid om aandelen te kopen en te verkopen van tassen die zij bezitten en bewaren. Je kunt ook zien hoeveel de tassen waard zijn, en hoeveel vraag en aanbod er is.

Je hebt ook een bank of broker nodig die de transacties voor je uitvoert, en die de kosten en de voorwaarden duidelijk vermeldt. Er zijn verschillende brokers in Nederland die je kunt vergelijken via via [Finner], een website die je helpt om de beste broker te kiezen voor jouw wensen. Sommige voorbeelden van brokers zijn DEGIRO, Lynx, eToro, Bux Zero en Trading212.

Als je een account hebt bij een platform en een broker, kun je beginnen met handelen. Je kunt aandelen kopen van tassen die je interessant vindt, en ze later verkopen als ze in waarde zijn gestegen. Je kunt ook aandelen verkopen van tassen die je niet meer wilt houden, of die in waarde zijn gedaald. Je kunt de prijzen van de tassen volgen op het platform, en beslissen wanneer je wilt kopen of verkopen.

De kosten en de opbrengsten van het handelen op de beurs voor handtassen hangen af van verschillende factoren, zoals de prijs van het platform, de broker, de tas en het aantal aandelen dat je koopt of verkoopt. Je kunt je winsten of verliezen zien op je account bij het platform en de broker. Je kunt ook geld storten of opnemen van je account, afhankelijk van je saldo en je wensen.

Waar moet je op letten bij het handelen op de beurs voor handtassen?

Als je wilt handelen op de beurs voor handtassen, zijn hier enkele tips waar je op kunt letten:

 • Kies voor een erkende bank of broker die de transacties voor je uitvoert, en die de kosten en de voorwaarden duidelijk vermeldt. Vergelijk verschillende opties via Finner, en lees de reviews en de ervaringen van andere gebruikers.
 • Doe goed onderzoek naar de markt en de trends van designertassen, en de waarde en de authenticiteit van de tassen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van online platforms, veilinghuizen, gespecialiseerde winkels en experts om je te informeren.
 • Kies voor tassen die tijdloos, klassiek en iconisch zijn, zoals de Chanel 2.55, de Louis Vuitton Speedy, of de Hermès Birkin. Deze tassen zijn altijd in trek en hebben een hoge doorverkoopwaarde.
 • Let op de staat, de kleur, het materiaal en het model van de tas. Een tas die onbeschadigd, zwart, van leer en in een limited edition is, zal meer waard zijn dan een tas die beschadigd, felgekleurd, van stof en in een standaard uitvoering is.
 • Wees geduldig en diversifieer je portefeuille. Het beleggen op de beurs voor handtassen is een langetermijnstrategie, die niet gegarandeerd winst oplevert. Het kan jaren duren voordat een tas in waarde stijgt, en de markt kan ook veranderen. Je kunt je risico spreiden door te beleggen in verschillende soorten tassen, of in andere objecten, zoals horloges, sneakers of kunstwerken.

Optie 3: Het investeren in producenten van handtassen

Dit betekent dat je geld investeert in bedrijven die handtassen maken of verkopen, zoals HermèsLVMHKering of Capri Holdings.Deze bedrijven hebben bekende merken in hun portfolio, zoals ChanelLouis VuittonGucciPradaMichael Kors en Versace. Het voordeel hiervan is dat je kunt profiteren van de groeiende vraag naar designertassen, zonder zelf fysieke tassen te hoeven kopen of verkopen. Je kunt ook diversifiëren door te beleggen in verschillende bedrijven, sectoren en regio’s, en je kunt genieten van de dividenden die de bedrijven uitkeren.

Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de financiële prestaties, de strategie, de concurrentie en de toekomstplannen van de bedrijven waarin je investeert, en dat je geen invloed hebt op hun beslissingen. Bovendien is het ook een langetermijnstrategie, die niet gegarandeerd winst oplevert. Het kan jaren duren voordat een bedrijf zijn potentieel waarmaakt, en de markt kan ook veranderen.

Als je wilt investeren in producenten van handtassen, zijn hier enkele tips waar je op kunt letten:

 • Doe goed onderzoek naar de financiële prestaties, de strategie, de concurrentie en de toekomstplannen van de bedrijven waarin je wilt investeren. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van online platforms, financiële rapporten, analistenrapporten en nieuwsartikelen om je te informeren.
 • Kies voor bedrijven die een sterke marktpositie, een loyale klantenkring, een innovatief aanbod en een duurzaam beleid hebben. Deze factoren kunnen de waarde en het rendement van je beleggingen verhogen.
 • Let op de risico’s die verbonden zijn aan het beleggen in producenten van handtassen. Deze kunnen onder meer bestaan uit marktschommelingen, wisselkoerseffecten, regelgeving, concurrentie, namaak, modeveranderingen en consumentenvoorkeuren.
 • Wees geduldig en diversifieer je portefeuille. Het beleggen in producenten van handtassen is een langetermijnstrategie, die niet gegarandeerd winst oplevert. Het kan jaren duren voordat een bedrijf zijn potentieel waarmaakt, en de markt kan ook veranderen. Je kunt je risico spreiden door te beleggen in verschillende bedrijven, sectoren en regio’s, en je kunt genieten van de dividenden die de bedrijven uitkeren.

Optie 4: Gespreid beleggen in handtassen

Een vierde manier om te beleggen in handtassen is gespreid beleggen in handtassen. Dit betekent dat je niet al je geld in één keer in één tas steekt, maar dat je je geld verdeelt over meerdere tassen, die verschillen in merk, model, kleur, materiaal en prijs. Zo kun je je risico spreiden en je kansen op een goed rendement vergroten. Het voordeel hiervan is dat je minder afhankelijk bent van de prestaties van één tas, en dat je kunt profiteren van de verschillende markten, trends en seizoenen die de vraag en het aanbod van de tassen beïnvloeden. Het nadeel is dat je nog steeds te maken hebt met de kosten en de moeilijkheden van het kopen en verkopen van fysieke tassen.

Als je gespreid wilt beleggen in handtassen, zijn hier enkele tips waar je op kunt letten:

 • Kies voor tassen die tijdloos, klassiek en iconisch zijn, zoals de Chanel 2.55, de Louis Vuitton Speedy of de Hermès Birkin. Deze tassen zijn altijd in trek en hebben een hoge doorverkoopwaarde.
 • Kies ook voor tassen die zeldzaam, uniek en exclusief zijn, zoals limited editions, speciale samenwerkingen of vintage stukken. Deze tassen hebben een hoge verzamelwaarde en kunnen voor recordbedragen worden verkocht.
 • Kies voor tassen die passen bij je persoonlijke stijl, smaak en garderobe. Zo kun je niet alleen genieten van het bezit en het gebruik van de tassen, maar ook je eigen identiteit en persoonlijkheid uitdrukken.
 • Kies voor tassen die passen bij je budget. Je hoeft niet per se de duurste of de nieuwste tassen te kopen om een goed rendement te behalen. Je kunt ook kiezen voor tassen die betaalbaar, kwalitatief en aantrekkelijk zijn.
 • Kies voor tassen die passen bij je risicoprofiel. Je kunt bijvoorbeeld een balans vinden tussen tassen die stabiel en veilig zijn, zoals de Chanel 2.55, en tassen die volatiel en avontuurlijk zijn, zoals de Balenciaga City.
 • Maak gebruik van online platforms, veilinghuizen, gespecialiseerde winkels en experts om de waarde en de authenticiteit van de tassen te bepalen. Je kunt ook de prijsgeschiedenis en de vraag en het aanbod van de tassen volgen.

Gespreid beleggen in handtassen kan een leuke en lonende manier zijn om je passie voor mode te combineren met je financiële doelen. Door je geld te verdelen over meerdere tassen, die verschillen in merk, model, kleur, materiaal en prijs, kun je je risico spreiden en je kansen op een goed rendement vergroten. Bovendien kun je zo profiteren van de verschillende markten, trends en seizoenen die de vraag en het aanbod van de tassen beïnvloeden.

Een andere optie om te beleggen in handtassen: ETF’s

Een andere optie om te beleggen in handtassen is door te beleggen in ETF’s die zich richten op luxe goederen, waaronder handtassen en andere producten en diensten. Deze ETF’s kunnen blootstelling bieden aan de luxe goederensector, die kan profiteren van de toenemende vraag naar hoogwaardige producten en diensten, vooral vanuit opkomende markten en jongere generaties. Deze ETF’s dragen echter ook risico’s met zich mee, zoals marktschommelingen, valuta-effecten, regelgeving, concurrentie, namaak, modeveranderingen en consumentenvoorkeuren.

Volgens de webzoekresultaten zijn enkele van de meest populaire luxe goederen ETF’s zijn:

 • De Amundi S&P Global Luxury UCITS ETF, die de prestaties volgt van de S&P Global Luxury Index, een mandje van 80 bedrijven die luxe goederen en diensten aanbieden. De ETF heeft twee valuta-opties: Euro en USD. De ETF heeft een lage kostenratio van 0,25% en zijn grootste posities zijn onder meer LVMH, Tesla, Daimler, Kering, Richemont, Estee Lauder, Hermes, Pernod Ricard, Nike en Diageo.
 •  De SPDR MSCI Europe Consumer Discretionary UCITS ETF, die de prestaties volgt van de MSCI Europe Consumer Discretionary 20/35 Capped Index, een mandje van Europese bedrijven die consumentengoederen en -diensten aanbieden. De ETF heeft een kostenratio van 0,23% en zijn grootste posities zijn onder meer LVMH, Daimler, Adidas, Kering, BMW, Richemont, Volkswagen, Hermes en Burberry.
 •  De Emles Luxury Goods ETF, die de prestaties volgt van de Emles Luxury Goods Index, een mandje van wereldwijde bedrijven die luxe goederen produceren of distribueren. De ETF heeft een kostenratio van 0,60% en zijn grootste posities zijn onder meer LVMH, Tesla, Ferrari, Kering, Estee Lauder, Richemont, Hermes, Moncler en Capri Holdings.

Deze ETF’s kunnen een goede optie zijn voor beleggers die blootstelling willen hebben aan de luxe goederensector, zonder zich te hoeven richten op individuele bedrijven of producten. Ze kunnen ook een goede aanvulling zijn op een gespreide portefeuille, die bestaat uit verschillende soorten beleggingen, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen en vastgoed.

Als je wilt beleggen in ETF’s die zich richten op luxe goederen, zijn hier enkele tips waar je op kunt letten:

 • Doe goed onderzoek naar de prestaties, de kosten, de risico’s en de voordelen van de ETF’s waarin je wilt beleggen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van online platforms, financiële rapporten, analistenrapporten en nieuwsartikelen om je te informeren.
 • Kies voor ETF’s die een goede spreiding hebben over verschillende bedrijven, sectoren en regio’s, die gerelateerd zijn aan de luxe goederensector. Zo kun je je risico verminderen en je kansen op een goed rendement vergroten.
 • Let op de liquiditeit, de volatiliteit en de dividenduitkering van de ETF’s waarin je wilt beleggen. Je wilt ETF’s kiezen die gemakkelijk te kopen en te verkopen zijn, die stabiel en voorspelbaar zijn, en die regelmatig inkomsten genereren.
 • Wees geduldig en diversifieer je portefeuille. Het beleggen in ETF’s die zich richten op luxe goederen is een langetermijnstrategie, die niet gegarandeerd winst oplevert. Het kan jaren duren voordat een ETF zijn potentieel waarmaakt, en de markt kan ook veranderen. Je kunt je risico spreiden door te beleggen in verschillende ETF’s, die gerelateerd zijn aan de luxe goederensector, of aan andere sectoren die je interesseren.

Conclusie

Beleggen in handtassen is een manier om je passie voor mode te combineren met je financiële doelen. Door te beleggen in handtassen, kun je profiteren van de groeiende markt, het potentieel en de concurrenten voor luxe handtassen, die steeds meer in trek zijn bij consumenten over de hele wereld. Er zijn verschillende manieren om te beleggen in handtassen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Je kunt kiezen voor de optie die het beste bij je past, afhankelijk van je budget, je doelstellingen en je voorkeuren.

In dit artikel hebben we vier opties besproken om te beleggen in handtassen: het kopen en verkopen van fysieke tassen, het handelen op de beurs voor handtassen, het investeren in producenten van handtassen en gespreid beleggen in handtassen. We hebben ook een andere optie genoemd, namelijk het beleggen in ETF’s die zich richten op luxe goederen. We hebben de voor- en nadelen van elke optie uitgelegd, en enkele tips gegeven om je portefeuille op te bouwen en te beheren.

We hopen dat je dit artikel nuttig en interessant hebt gevonden, en dat je nu meer weet over het beleggen in handtassen. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, kun je de bronnen raadplegen die we hebben gebruikt voor het schrijven van dit artikel. Je kunt ze vinden door op de links te klikken die we hebben toegevoegd aan de tekst. Je kunt ook je eigen onderzoek doen, of contact opnemen met experts of adviseurs die je kunnen helpen.

De bronnen die ik heb gebruikt voor het schrijven van dit artikel zijn onder andere:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.