De beursstier is nog niet moe

Het kan verkeren. Waar vorig jaar om deze tijd de verwoestende baissemarkt de ene bodem na de andere aan gruzelementen sloeg duurt deze ongekende rally maar voort. Er gaat bijna geen dag voorbij of de beurzen bereiken weer een nieuwe top. En alle beurswijsheden worden door deze stier te kijk gezet. Sell-in-may? Jammer voor degenen die het in de praktijk brachten. September historisch de slechtste beursmaand? Niet dit jaar.

Iedere daling van een paar procent wordt gretig aangegrepen door spijtoptanten om aan boord van deze rally te stappen. En dergelijke correcties zijn telkens van zeer korte duur. Vaak niet langer dan een enkele dag. Gezien de kracht van deze rally is het maar moeilijk te geloven dat de AEX nog steeds 20 % onder het niveau staat van voor het faillissement van Lehman Brothers vorig jaar september. Is deze markt werkelijk te ver en te snel gestegen?

In de VS brak de Dow Jones door de 10.000 punten. In de media kreeg deze gebeurtenis veel aandacht. Maar is dat ook terecht? Deze index was tien jaar geleden ook reeds in gevecht met dit niveau. Tien jaar later kan men moeilijk stellen dat dit nu een teken is dat deze beurs te hard is gestegen in een te korte tijd.

Ondertussen zijn er aandelen – uit de technologie sector – die hun all-time-high weer hebben bereikt. Voormalige beurslievelingen als Apple en Amazon.com staan op het hoogste punt ooit. Wanneer de economie er al slecht voor zou staan dan maken beleggers in deze aandelen zich niet al te veel zorgen. De terugkeer na tien jaar afwezigheid van de techsector  als leider op de beurs is sowieso een teken van kracht van deze bullmarket.

Waar de meeste beurzen afgelopen voorjaar een nieuwe bodem neerzetten bleef de NASDAQ steken op een hoger niveau dan tijdens zijn vorige bodem in oktober 2002. En sindsdien zijn technologiefondsen bezig aan een sterke opmars. Met als grote uitblinker de halfgeleidersector.

Vaak wordt beweerd dat deze bullmarket na deze langdurige opmars nodig aan een stevige correctie toe is. Langdurig? Historisch bezien is deze stier nog maar middelmaat. De opmars van de S & P 500 duurt nu 222 dagen en er is ruim 63 % koerswinst gerealiseerd.  De gemiddelde lengte van alle bull markets de afgelopen 80 jaar was 308 dagen en de gemiddelde stijging 68 %. Maar dat is slechts een gemiddelde. Na de verschrikkelijke crash van 1929-1932 steeg de Dow Jones in 12 maanden tijd met 167 %. En na de zware koersval in de jaren ’70 steeg de Dow Jones in enkele jaren met 125 %. Slechts een paar voorbeelden. Er waren de afgelopen 80 jaar niet minder dan 14 bullmarkets langer dan deze.

Vaak wordt beweerd dat het economisch herstel tot op heden erg fragiel is. De economische cijfers tonen wel enige verbetering maar van een gezonde economie zou nog lang geen sprake zijn. Maar wanneer hebben wij voor het laatst een robuust economisch herstel gezien aan het einde van een recessie? Het gaat niet zozeer om de absolute cijfers maar om de richting. En er is sprake van verbetering. Bedrijven overtreffen vaker wel dan niet hun winstverwachtingen. En met name de  technologiebedrijven schroeven hun winstverwachtingen naar boven op.

Voorafgaande aan dit kwartaalcijferseizoen was de opinie dat de lat door analisten inmiddels zo hoog was gelegd dat de resultaten daar maar moeilijk aan zouden kunnen voldoen. Niet is minder waar. Alcoa, Intel, IBM, Texas Instruments, Apple, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Wells Fargo, Deutsche Bank, Pfizer, Caterpillar (een zeer goede indicator voor de wereldeconomie!), Philips, ASML en ga zo maar door. Allen lieten zij de taxaties van analisten achter zich.

En het sentiment dan? Is er zo langzamerhand niet veel te veel optimisme in de koersen geprijsd?  Volgens Bespoke Investment Group – een Amerikaans onderzoeksbureau – is het sentiment onder zowel beleggers als professionals weliswaar verbeterd maar verwacht meer dan de helft van hen nog steeds een bearmarket. En terwijl de beurzen nieuwe hoogten opzoeken is het sentiment juist weer aan het zakken. Zo schatten strategen van grote Amerikaanse banken en brokers het eindejaarsniveau van de S & P 500 in op gemiddeld 1050. Dat is onder het huidige niveau van bijna 1100 punten. Hoezo optimistisch? Er bevinden zich nog steeds veel twijfelaars onder ons die zich vroeg of laat bij de stieren zullen gaan voegen.

Jan-willem Nijkamp
Werkzaam voor Inmaxxa Vermogensbeheer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.