DAX: Het hangt af van Powell

De indicaties van de Amerikaanse beurzen zijn op het eerste gezicht opmerkelijk. Terwijl de hoogvliegers uit het technologie-segment zwakker werden (Nasdaq 100: -0,2 procent), bereikte de tot nu toe zwakke Dow met +1,5 procent zelfs een nieuw jaarlijks hoogtepunt. Een aanstaande renaissance van de waardeaandelen is echter nog niet in zicht, de hoge winsten van het Dow-zwaargewicht Salesforce (+9,4 procent) zijn hiervoor verantwoordelijk.

Obligatiemarkten en Economische Gegevens

Ook op de obligatiemarkten moet men goed kijken. De recente economische gegevens uit de VS waren teleurstellend (Citi Economic Surprise Index op het laagste niveau sinds juni) en ook de inflatiedruk neemt zoals verwacht af. De markt gaat ervan uit dat de Fed niet alleen klaar is met haar renteverhogingen, maar binnenkort ook zal beginnen met de eerste monetaire versoepelingen.

De Rol van Powell

Tegen deze achtergrond zal het interessant zijn om te zien hoe de toespraak van vandaag door Fed-voorzitter Powell zal worden ontvangen. Hij zal waarschijnlijk opnieuw de noodzaak van een nog steeds waakzaam en strak monetair beleid benadrukken. De vraag is alleen of de markt naar zijn waarschuwende woorden zal luisteren.

Zorgen over de Aandelenmarkten

We vrezen dat de aandelenmarkten momenteel weer te sterk inzetten op renteverlagingen. Sinds eind oktober zijn de 10-jarige Amerikaanse rendementen gedaald van 5 naar 4,3 procent, een tegenbeweging lijkt niet alleen vanuit technisch oogpunt overbodig. Ook op de meestal goed geïnformeerde valutamarkt heeft de euro met 1,10 dollar een veel bekeken koersdrempel bereikt, waarvan sinds januari twee keer een dollarsterkte volgde.

Profiteren in elke markt

Of de markt nu stijgt of daalt, bieden wij jou de mogelijkheid om moeiteloos te profiteren van ons volledig geautomatiseerde beleggingssysteem. Ontdek de revolutie van automatisch beleggen met DAX-Easy van De Kritische Belegger. Lage kosten, verbluffende resultaten, zonder enige verplichtingen. Til jouw beleggingen naar een hoger niveau!

Sinds de lancering op 10 oktober is er een rendement van 13,86% gehaald. Vraag nu onze gratis brochure aan

Korte termijn – Prognosehorizon: dagen tot weken Beschrijving
Huidige trend Zijwaarts/Opwaarts – Het dagelijkse prognosebereik wint weer aan kracht.
Laatste signaal Positief – Met de herovering van de voormalige barrière rond 15.500/15.600 en de 200-dagenlijn (paars) is de korte- en middellange termijn situatie aanzienlijk verbeterd.
Vooruitzicht Positieve inflatiegegevens dreven de DAX op donderdag tot 16.263, het genoemde koersgat werd daarmee gesloten. Op maandbasis blijft een indrukwekkende plus van 9,5 procent (sterkste stijging sinds november 2020). Ook de start van vandaag is indrukwekkend, kort na de opening van de handel ontbreken slechts ongeveer 200 punten of 1,4 procent tot het recordhoogtepunt. Met de opening heeft de DAX tegelijkertijd een ander klein koersgat geopend, dat binnenkort zou moeten worden gesloten. Statistisch gezien heeft de eerste handelsdag in december een nogal gemengde balans: in de afgelopen drie jaar domineerden groene cijfers (+0,7, +2,5 en +0,7 procent), maar sinds het jaar 2000 is de kans op winst slechts 50 procent. Ons model schat het maximale potentieel van vandaag op 16.353. Let vanmiddag op de toespraak van Powell. Vanwege de over het algemeen duidelijk overbought situatie en de naar onze mening overdreven verwachtingen van renteverlagingen, is de kans-risicoverhouding aan de longzijde niet langer aantrekkelijk en is voorzichtigheid geboden.
Technische koersdoelen weerstand 16.529 – Recordhoogte 16.353 – Bovenste grens van de dagelijkse spanningsprognose
Technische koersdoelen steun 16.078: Dit is de onderste grens van de dagelijkse spanningsprognose. Het betekent dat de laagste verwachte waarde voor de dag 16.078 is.

15.900 / 16.000: Dit was het keerpunt in de late zomer en het hoogste prijsniveau van het jaar. Het betekent dat de waarde van de DAX in de late zomer schommelde tussen 15.900 en 16.000, wat ook het hoogste niveau was dat het gedurende het jaar bereikte.

15.500 / 15.700: Dit verwijst naar de 200-dagenlijn en het nabuy-bereik in de eerste helft van het jaar. De 200-dagenlijn is een veelgebruikte technische indicator die het gemiddelde van de slotkoersen over de laatste 200 dagen weergeeft.

Het nabuy-bereik is het prijsbereik waarin beleggers overwegen om meer aandelen te kopen. In de eerste helft van het jaar lag dit bereik tussen 15.500 en 15.700.

Bron: index-radar.de

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.