Cybersecurity: de winnaars lopen steeds verder uit

In navolging van marktleider Palo Alto Networks en Zscaler publiceerde dinsdagavond ook de branchegenoot CrowdStrike uitstekende kwartaalresultaten. Het in Austin, Texas gevestigde cybersecuritybedrijf verhoogde de eigen verwachting voor de omzet en winst in het vierde kwartaal en trok daarmee op de beurs de hele sector verder omhoog. Opvallend is dat de aandelenkoersen van de Top 5 (zie tabel) veel beter presteren dan breed gespreide sectorfondsen. Net als bij leveranciers van clouddiensten lijkt schaalvoordeel steeds belangrijker te worden.

Cybersecurity: een eerste levensbehoefte

Voortdurend wordt de wereld opgeschrikt door nieuwe, geslaagde cyberaanvallen. Vorige week viel de twijfelachtige eer te beurt aan de Nederlandse chipfabrikant NXP. Een professionele Chinese hackersgroep bleek 2,5 jaar lang toegang te hebben gehad tot het computernetwerk van het bedrijf. De toegang werd verkregen via de accounts van medewerkers wiens wachtwoorden werden geraden. Elke keer nadat er een succesvolle hack is gezet nemen de uitgaven aan beveiliging toe. Het dringt steeds meer tot beleggers door dat cybersecurity een eerste levensbehoefte is in een tijdperk van verregaande digitalisering.

CrowdStrike op weg naar de S&P 500 Index

Eerder besteden we al ruimschoots aandacht aan Palo Alto Networks. Vandaag is het de beurt aan CrowdStrike, gemeten naar beurswaarde de nieuwe nummer 2 in de Top 5. In navolging van Palo Alto werkt deze aanbieder ook aan een breed one-stop-shop beveiligingsplatform, XDR genaamd, dat zowel de dataservers, de cloud en de operationele activiteiten zoals toegangsbeheer via laptops en mobiele telefoons controleert en verdedigt. Dat is een verschil met Fortinet waar de nadruk nog steeds ligt op firewalls.

De aanpak van CrowdStrike slaat aan, want het bedrijf geeft aan vaker als winnaar uit de bus te komen bij beauty contests. In het afgelopen kwartaal nam de omzet toe met 35% tot $786 miljoen waarbij het grootste deel bestaat uit jaarlijks terugkerende inkomsten. Belangrijker nog is dat CrowdStrike voor de tweede keer op rij winst heeft gemaakt: $26,7 miljoen. Drie kwartalen achter elkaar winst is in principe voldoende voor opname in de toonaangevende S&P 500 Index. Dat is een teken dat niet alleen het bedrijf maar ook de cybersecuritysector als geheel in hoog tempo aan het groeien is.

Tabel. Top 5 grootste onafhankelijke beursgenoteerde cybersecuritybedrijven

# Aandeel Beurswaarde Rendement in 2023
1 Palo Alto Networks $87 miljard +106%
2 CrowdStrike $50 miljard +117%
3 Fortinet $40 miljard +10%
4 Zscaler $28 miljard +83%
5 Cloudflare $25 miljard +79%

Bron: CompaniesMarketCap, Google Finance. 29 november 2023. Rendement in US dollar.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.