De bearish lichtblauw/donkerblauwe formatie zorgde vrijdag, zoals verwacht, voor een wisselvallige handelsdag. Heel geleidelijk draait deze in de richt van een bullish formatie, conform de geel/rode formatie. Die bereikt op dinsdag 1 augustus echter al een top. Enig herstel is weliswaar waarschijnlijk, maar erg indrukwekkend lijkt het al met al niet te worden.

Over de grafiek
De koersgrafiek (wit) toont het koersverloop van de DAX van de afgelopen 4 handelsdagen. Van de vier cycli zie je zowel het historische als het toekomstige verloop (1 dag vooruit).
De mintgroene lijn onderscheidt strategische koopwaardige fases (grafiek onder mintgroen) van verkoopwaardige periodes (grafiek boven mintgroen). De paarse lijn levert een extra tactische tradingindicatie: de grafiek onder paars is koopwaardig, boven paars is verkoopwaardig.
De sentimentcycli zijn berekend op basis van een sentimentindicator. De cycli tonen de trend van het sentiment, berekend over de afgelopen 135 handelsdagen (dus ongeveer 6 maanden).
Door hun diepe wortels in de koershistorie staat het verloop in de komende 4 handelsdagen – met een waarschijnlijkheid van 97% – zo goed als vast.
Anders dan de traditionele technische analyse volgt het koersverloop de indicatoren (de cycli), in plaats van andersom.
Pieter Bos
Start met Automatisch Beleggen
Financiële markten schrikken er hopelijk een beetje van. Die waren met hun gedachten al lang met de post coronavirus periode bezig.
Gisteren kon de DAX de stijging van de afgelopen dagen voortzetten. Dankzij de herovering van de psychologische grens van 13.000 punten loopt de laatste poging tot uitbraak momenteel opwaarts.
Het coronavirus heeft van de financiële markten de ultieme achtbaan gemaakt , waarbij paniekhandel enorme koersschommelingen en grote verliezen veroorzaakt.
Blijft het feest op de Internationale beurzen doorgaan? Ja, denkt een deel van de beleggers. Centrale banken en overheden hebben een ernstige recessie kunnen afwenden.