DAX: correctie blijkt adempauze te zijn

Gisteren hebben we het gehad over hoe de 50-dagen lijn bijdraagt aan stabilisatie. Meer specifiek, we hadden het over de combinatie van deze gemiddelde (nu op 17.802 punten) en de trendlijn op wekelijkse basis (nu op 17.778 punten), die verschillende hoogtepunten sinds 2015 met elkaar verbindt.

We hebben gisteren een shortpositie gesloten met een winst van 360 DAX-punten! Ontdek hoe wij u kunnen helpen om uw beleggingsdoelen te bereiken.

Ondersteuningszone en Correctietrend
Deze ondersteuningszone heeft de DAX gisteren gebruikt en daarmee de correctietrend sinds Pasen (nu op 17.917 punten) afgesloten.

Interpretatie van de Q2 Correctie

Dankzij deze ontwikkeling kan de correctie van het tweede kwartaal uiteindelijk worden geïnterpreteerd als een vlagconsolidatie (zie grafiek). Dit patroon, dat de trend bevestigt, suggereert een hervatting van de koersrally van de eerste drie maanden van het jaar en impliceert een poging om het vorige recordhoogtepunt van 2 april op 18.567 punten te bereiken.

Uitleg vlag
In de wereld van beleggen en technische analyse, symboliseert een klassieke vlag een kortstondige pauze in een heersende trend. Stel je een wapperende vlag voor op een vlaggenmast. De mast staat symbool voor de trend (stijgend of dalend) en de wapperende vlag symboliseert de koersfluctuaties binnen die trend.

Wanneer de vlag zich horizontaal beweegt, duidt dit op een neutrale periode. De koers beweegt op en neer, maar zonder duidelijke richting. Dit kan een teken zijn dat beleggers even afwachten voordat ze hun volgende zet doen.

De lengte van de vlag geeft vaak een indicatie van hoelang deze pauze zal duren. Hoe langer de vlag, hoe langer de periode van consolidatie.

Na deze rustperiode breekt de vlag meestal uit de mast. Dit betekent dat de koers de trend waarin die zat voortzet. Was de trend stijgend? Dan is de kans groot dat de koers na de vlag nog verder stijgt. Was de trend dalend? Dan is de kans groot dat de koers na de vlag nog verder daalt.

De doorbraakrichting van de vlag is dus cruciaal voor beleggers. Door deze te analyseren, kunnen ze beter inschatten wat de koers in de toekomst kan doen.

Toekomstige Overwegingen
Om de recente uitbraak niet in gevaar te brengen, zouden Duitse standaardwaarden in de toekomst niet meer moeten terugvallen naar de beschreven vlag, maar vooral de eerder genoemde 50-daagse lijn niet meer prijsgeven. Een stop-loss op deze basis zorgt tegelijkertijd voor een aantrekkelijke risico-rendementsverhouding.

Steun- en Weerstandsniveaus

Niveau Type
17.778 Steun (Trendlijn op wekelijkse basis)
17.802 Steun (50-dagen lijn)
17.917 Weerstand (Correctietrend)
18.567 Weerstand (Recordhoogtepunt)

Conclusie
De correctie van het tweede kwartaal van de DAX bleek een klassieke vlagformatie te zijn. De uitbraak uit deze formatie wijst op een verdere stijging van de koers, met het recordhoogtepunt van 18.567 punten als het volgende doel. Beleggers dienen te letten op een terugval in de vlagformatie en dienen een stop-loss order te plaatsen boven de 50-daagse lijn.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.