Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beurzen rijp voor correctie

De wereldwijde aandelenmarkten zijn te sterk gestegen en zijn rijp voor een correctie in de komende 1-3 maanden.  De Amerikaanse dollar kan weer stijgen. Dat zegt de bekende onafhankelijke analist Dr. Marc Faber.

Patroon beurzen

Als u kijkt naar het gedrag van de markten kunt u het onderstaande patroon ontwaren.

2002-2007 alles omhoog maar dollar omlaag

2008 alles omlaag, dollar omhoog

2009 alles omhoog, dollar omlaag

correlatie S&P 500 index en dollar
correlatie S&P 500 index en dollar

Klik op grafiek om te vergroten

In de bovenstaande grafiek ziet u de Amerikaanste dollar ten opzicht van de euro (blauwe lijn). Een stijging van de EUR/USD betekent dollarzwakte en een daling is stijging van de dollar. De rode lijn is de toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500-index. U ziet heel treffend dat in de periode 2002-2007 de beurs steeg terwijl de Amerikaanse munt terrein verloor. Vervolgens ziet u in 2008 de dollar aansterken terwijl de S&P 500 keldert. Het herstel van de beurzen dit jaar ging gepaard met dollarzwakte.

Faber voorziet nu een correctie op de markten die 1 tot 3 maanden zal duren. Daarbij zal de Amerikaanse munt terrein winnen en obligaties in koers stijgen.  Evenwel zullen de aandelenkoersen niet onder de bodem van maart dit jaar duiken.

China aan de beurt om te crashen

China groeit niet meer zo sterk als in afgelopen jaren.  De groei vertraagt en de exportsector verzwakt.  Volgens hem groeit de Chinese economie ondanks de stimuleringsmaatregelen slechts met 0%-3,5%.  De kredietverlening van de banken heeft in dat land een zeepbel in aandelen en in vastgoed opgeleverd.  Er is sprake van een overcapaciteit in de exportsector en de vastgoedmarkt. De stimuleringsmaatregelen stellen een crash slechts uit en uiteindelijk zal China ook klappen.

Nieuwe wereldoorlog

Doemprofeet, nieuwsbriefschrijver en fondsbeheerder Marc Faber voorziet een nieuwe wereldoorlog.

“The big question is when is the Chinese economy also implode ” may be it will happen in 2010 , in China there is an investment bubble …the total collapse is ahead of us and probably a world scale war…”

Niets is opgelost of de situatie is niet verbeterd.  Politici hebben het systeem nog kwetsbaarder gemaakt. Centrale bankiers creëren door het pompen van geld een nieuwe bubbel.

De totale kapitalistische system zal volgens hem geheel instortten. Dat is volgens hem zeker maar hij weet niet of dat binnen 1 jaar, 5 jaar of 10 jaar zal gebeuren.

Regeringen zullen oorlogen voeren om de aandacht af te leiden en om in het zadel te blijven. Maar dit zal slechts tijdelijk lukken. Hij adviseert om goud te kopen en niet in Amerika te beleggen.

Japan koopwaardig

De Japanse beurs heeft volgens de analist een belangrijke bodem geplaatst (“a major secular low”) in maart, de laagste stand in 30 jaar. Hij voorziet een nieuwe bull-markt in Japan.

Japanse nikkei 21 augustus 2009
Japanse nikkei 21 augustus 2009

De Japanse beurs bevond in maart van dit jaar op hetzelfde niveau als in 1981. Het corresponderende niveau voor de S&P 500-index is 120…

In 1989 zette de Nikkei 225-index een top neer. Vandaar uit begon de bear market met verschillende oplevingen waarbij de beurs in die perioden meer dan 40% steeg. De uiteindelijke bodem is volgens hem gezet in maart van dit jaar. Het komt overeen met Amerika in de jaren 40 van de vorige eeuw en in 1982 in reële termen. Ook toen stegen de aandelenkoersen aanzienlijk. Faber raadt aan om op zwakte het belang in Japan uit te breiden.

Naast Japan acht hij van de opkomende markten, de beurs van Singapore (een ontwikkelde economie) en die van Thailand (waardering relatief laag) aantrekkelijk. Het dividendrendement van beide landen is relatief hoog. De Indiase markt heeft volgens hem een piek voor dit jaar neergezet.

Hoge Inflatie in de VS

Faber voorziet een hogere inflatie in de Verenigde Staten dan waarop analisten rekenen. Het Amerikaanse overheidstekort neemt snel toe. Dit jaar zal het tekort op $2.000 miljard uitkomen en voor volgend jaar voorziet hij een tekort van $2.500 miljard. Als de economie herstelt zal de rente niet snel verhoogd worden om het herstel niet in de kiem te smoren. Daarnaast verergert een renteverhoging de al slechte overheidsfinanciën. De overheid heeft er dus belang bij dat de inflatie oploopt. Het kan volgens hem te laat zijn om de monetaire teugels aan te halen waardoor de inflatie flink gaat oplopen.

Reden voor beursstijging

Velen vragen zich af waarom de beurs stijgt terwijl de economische werkelijkheid zwak is. Je moet volgens hem de beurs los zien van de economie. De stijging van de beurzen is voornamelijk veroorzaakt door de stimuleringsmaatregelen.

Het o% rentebeleid dwingt beleggers om te speculeren. Met de verwachte oplopende inflatie is het niet verstandig om zowel kasgeld als staatsobligaties aan te houden.

Na de correctie zal volgens de Faber wederom een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen voorgesteld worden waarbij de beurzen weer omhoog kunnen. Dus hoe zwakker de economie des te meer geld bijgedrukt wordt en de beurzen stijgen.

Track record Marc Faber

Mooie woorden maar wat is het “track record” van deze beursgoeroe. Wat is zijn prestatie ten opzichte van de markt? Marc Faber blijkt in 53% van de gevallen met zijn uitspraken goed te zitten. Het track record van Faber, in het voorspellen van de Amerikaanse beurs in de afgelopen jaren, is licht boven het gemiddelde. Op lange termijn is hij ondubbelzinnig negatief op de Amerikaanse economie en de aandelenmarkt van dat land.

Bronnen:

http://marcfaberchannel.blogspot.com/2009/08/marc-faber-china-economy-will.html

http://nseguide.com/tag/marc-faber/

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Beurzen rijp voor correctie”

  1. Pingback: Twitter Trackbacks for Beurzen rijp voor correctie | De Kritische Belegger [dekritischebelegger.nl] on Topsy.com

  2. Pingback: Beurzen rijp voor correctie » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *