Beurscrash nabij: Pak het geld en ren!

De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt geen grenzen te kennen en blijft record na record breken. Maar is dat wel terecht? Volgens econoom David Rosenberg niet. Hij ziet een aantal factoren die de beurskoersen flink onder druk kunnen zetten. Hij raadt beleggers dan ook aan om nu winst te nemen en hun risico’s te verkleinen. Want de situatie doet hem sterk denken aan die van begin 2022, toen de beurzen hard onderuit gingen.

Waarom zijn Amerikaanse aandelen overgewaardeerd?

David Rosenberg, president van Rosenberg Research, is een voormalige Merrill Lynch-econoom die al eerder waarschuwde voor een naderende recessie en een daling van de Amerikaanse aandelenmarkt met 20 procent. In een YouTube-video met de titel “Neem het geld en ren weg” legt hij uit waarom hij denkt dat de brede Amerikaanse index S&P 500 momenteel zwaar overgewaardeerd is.

Volgens Rosenberg zijn de risicopremies van aandelen ten opzichte van obligaties momenteel op het laagste niveau in twee decennia. Dat betekent dat beleggers heel weinig extra rendement krijgen voor het nemen van meer risico met aandelen. Tegelijkertijd zijn de in de S&P 500 genoteerde aandelen echter zo hoog gewaardeerd als zelden tevoren in de geschiedenis van de Amerikaanse index. De markt prijst volgens hem perfectie in, terwijl er juist veel onvolkomenheden zijn.

Welke factoren kunnen de beurskoersen doen kelderen?

Rosenberg noemt een aantal factoren die volgens hem tegenwind kunnen veroorzaken voor Amerikaanse aandelen. Een daarvan is de verlaging van de kredietwaardigheid van de VS door kredietbeoordelaar Fitch. Dit zal gevolgen hebben voor het toekomstige begrotingsbeleid, aangezien de Amerikaanse regering in de toekomst hogere kosten zal moeten betalen bij het lenen van geld.

Een andere factor is dat kredietbeoordelaar Moody’s onlangs verschillende Amerikaanse regionale banken heeft verlaagd. Dit kan leiden tot een kredietcrisis, omdat de banken hun normen voor kredietverlening zullen aanscherpen. Daardoor zullen minder mensen en bedrijven geld kunnen lenen om te investeren of te consumeren.

Ook de deflatie in China en de studieleningen in de VS kunnen een negatieve impact hebben op de economie en de beurskoersen. China is een belangrijke handelspartner van de VS en een lagere inflatie daar kan wijzen op een afzwakkende vraag. De studieleningen in de VS moeten na een aflossingspauze vanaf september weer worden terugbetaald. Daardoor zullen jongeren minder geld overhouden voor andere uitgaven. En dat is een probleem, want volgens Rosenberg geeft deze groep anders in de Amerikaanse economie het meeste geld uit.

Wat moet je als belegger doen?

Rosenberg heeft ook enkele tips voor beleggers om zich voor te bereiden op een mogelijke beurscrash. Hij raadt aan om winst te nemen uit de overgewaardeerde Amerikaanse aandelenmarkt en te beginnen met het minimaliseren van risico’s. Hij vindt goud en Amerikaanse staatsobligaties betere en veiligere beleggingen, omdat die momenteel ondergewaardeerd zijn.

Ook ziet hij kansen in Canadese en Aziatische aandelen, behalve die uit China. Hij acht de geopolitieke risico’s daar te groot. Hij verwijst naar een door Rosenberg Research ontwikkelde indicator die momenteel alarmsignalen afgeeft. Deze indicator is gedaald tot het laagste niveau sinds januari 2022. Toen stortte de S&P 500 in de daaropvolgende maanden met ongeveer 30 procent in.

Conclusie

De Amerikaanse aandelenmarkt lijkt op een zeepbel die elk moment kan barsten. Dat is althans de mening van econoom David Rosenberg, die een aantal factoren ziet die de beurskoersen flink onder druk kunnen zetten. Hij raadt beleggers dan ook aan om nu winst te nemen en hun risico’s te verkleinen. Hij adviseert om te beleggen in goud, Amerikaanse staatsobligaties en buitenlandse aandelen, behalve die uit China. Hij waarschuwt dat de situatie hem sterk doet denken aan die van begin 2022, toen de beurzen hard onderuit gingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.