Beleggen in aandelen kan een goede manier zijn om je vermogen te laten groeien. Maar hoe doe je dat verstandig, vooral als de beurskoersen al hoog zijn? De consumentenorganisatie Geld en Verbraucher (GVI) geeft je een aantal tips om je risico’s te beperken en je rendement te verhogen.
Weet wat je aankunt Het is belangrijk om te weten hoeveel risico je kunt en wilt nemen als je in aandelen belegt. Je risicotolerantie is de mate waarin je bereid bent om koersschommelingen te accepteren. Je risicodraagkracht is de mate waarin je financiële verliezen kunt opvangen. Deze factoren hangen af van je persoonlijke situatie, je doelstellingen, je beleggingshorizon en je totale vermogen.
“Volgens onze ervaringen maken veel beleggers zich in fasen van stijgende beurskoersen te weinig zorgen over hun risicotolerantie en risicodraagkracht en neigen ze soms tot overhaaste aankopen van aandelen”, zegt GVI-voorzitter Jürgen Buck.
Beleg voor de lange termijn Als je een hoge risicotolerantie hebt, kun je een deel van je geld in aandelen beleggen – het beste wereldwijd gespreid in aandelenfondsen. Zo profiteer je van de groei van de wereldeconomie en de bedrijfswinsten. Maar let op: beleg alleen geld dat je voor de lange termijn kunt missen. Zo kun je ook tijdelijke koersdalingen uitzitten, die naar verwachting weer zullen komen.
Houd je portefeuille in balans Als je een lage risicotolerantie of een lage risicodraagkracht hebt, kun je beter niet al je geld in aandelen stoppen. Je kunt dan beter een mix maken van verschillende soorten beleggingen, zoals obligaties, spaarrekeningen of vastgoed. Zo spreid je je risico’s en verminder je de kans op grote verliezen.
Het is ook verstandig om regelmatig je portefeuille te herschikken, oftewel een rebalancing uit te voeren. Als de koersen sterk gestegen zijn, kun je wat aandelen verkopen en het geld in andere beleggingen stoppen. Zo houd je de verhouding tussen aandelen en andere beleggingen in evenwicht. Dit kan vooral handig zijn als je een vaste verdeling (bijvoorbeeld 50 procent aandelen en 50 procent obligaties) of een maximum percentage (bijvoorbeeld 30 procent) voor aandelen hebt.
Laat je goed informeren Beleggen in aandelen is geen gokken. Je moet weten wat je koopt en waarom. Laat je daarom goed informeren over de bedrijven, de sectoren, de markten en de trends waarin je wilt beleggen. Lees betrouwbare bronnen, vergelijk verschillende meningen, volg het nieuws en analyseer de cijfers.
Je kunt ook gebruik maken van de adviezen en diensten van de consumentenorganisatie Geld en Verbraucher (GVI). Deze vereniging biedt algemene consumentenadvies en consumentenvoorlichting op financieel gebied, alsmede de bevordering en behartiging van de belangen van zijn leden in het bijzonder en van de verzekerden, spaarders en kapitaalbeleggers in het algemeen.
Voor meer informatie kun je terecht op hun website: [www.geldundverbraucher.de].
Conclusie Beleggen in aandelen kan lonend zijn, maar ook riskant. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met je risicotolerantie en risicodraagkracht, om voor de lange termijn te beleggen, om je portefeuille in balans te houden en om je goed te informeren. Zo kun je slim in aandelen beleggen, ook als de beurs hoog staat.