Bernanke zet markten weer op verkeerde been

Het is al weer bijna twee maanden geleden, dat de voorzitter van de Fed, Ben Bernanke, voor het eerst de mogelijkheid opperde om een geleidelijk einde te gaan maken aan het monetaire verruimingsprogramma QE3. Sinds die heugelijke dag wordt er op de financiële markten druk gespeculeerd over de mogelijke begindatum van het afbouwproces. De nervositeit in de markten spreekt uit de stijging van de waarde van de dollar en het oplopen van de rente op Amerikaans schatkistpapier. Afbouwen betekent immers, dat de geldpersen allengs langzamer gaan draaien en daardoor gaat de prijs voor geld omhoog.

S&P 15 juli 2013
S&P 15 juli 2013
S&P 16 juli 2013
S&P 16 juli 2013

Temperen

Sindsdien hebben leden van de Fed bij voortduring geprobeerd om de onlustgevoelen op de financiële markten te temperen, met wisselend succes overigens. Op woensdag 10 en donderdag 11 juli was het weer eens de beurt aan de voorzitter zelf. Omstandig heeft hij uitgelegd, dat een mogelijk afbouwen van QE3 niet hetzelfde is als een verkrapping van het monetair beleid. Hij bedoelde daarmee, dat de Fed weliswaar voornemens is om geleidelijk minder schatkistpapier te gaan opkopen, maar dat zulks niet betekende dat de Fed op korte termijn de korte rente gaat verhogen. Die schommelt nu tussen 0% – 0,25%. Daarvoor is de economie in de VS nog niet sterk genoeg en is bijvoorbeeld de werkloosheid nog veel te hoog!

Bernanke voegde er nog aan toe, dat de publieke optredens van de Fed bedoeld waren om de markten te doordringen van het denken van de centrale bankiers. Die zijn er bijvoorbeeld niet erg van gecharmeerd, dat partijen speculatieve en risicovolle posities opbouwen in de veronderstelling, dat stimuleringsprogramma’s eindeloos doorlopen. Het was evenmin de bedoeling, dat de markten te vroeg gaan denken, dat de rente al snel verhoogd gaat worden. Ook in die gevallen zou de centrale bank met een adequaat antwoord komen. Voor Bernanke zijn op dit moment twee doelstellingen heilig: de werkloosheid moet omlaag naar 6,5% en de inflatie moet op een niveau komen en blijven van 2%.

Reacties

In eerste instantie waren de reacties tamelijk heftig. Aan het einde van de week had de dollar 1,8% moeten toegeven op de euro en 2% op de yen. De Bloomberg Dollar Index, die de waarde van de dollar tegenover een mandje van tien valuta’s volgt, daalde ruim 1,6%. De markten gaven hiermee te kennen, dat in hun visie de verruimingsprogramma’s in de VS nog wel even zullen aanhouden. Daarom ook gingen op vrijdag de koersen op de aandelenbeurzen snel omhoog en daalde de rente op lang- en kortlopend schatkistpapier. Die op kortlopend schatkistpapier daalde zelfs tot het niveau van voor de afbouwgeruchten. Hiermee laten de markten zien, dat zij er zeer van overtuigd zijn, dat de rente op zijn vroegst aan het einde van 2014 verhoogd zal worden.

Het beeld van vrijdag 12 juli werd de maandag daarop weer bijgesteld en de dollar maakte zijn verliezen van vrijdag nagenoeg goed. De markten blijven ervan overtuigd, dat de Fed als eerste centrale bank het monetaire beleid gaat aanpassen. Ondanks alles steekt de economie van de VS gunstig af bij die van Europa en Japan. Het Europees nieuws blijft onveranderd matig tot slecht. De ECB gaat zodoende eerder verder verruimen dan verkrappen. De Bank van Japan heeft onlangs nogmaals beklemtoond, dat ze er niet aan denkt om het stimuleringsprogramma af te bouwen. Juist nu begint de economie eindelijk tekenen van leven te vertonen.

De handelaren rekenen er kortom op, dat de dollar de komende maanden verder gaat versterken. Dat zeggen de cijfers  tenminste. In de eerste week van juli steeg de waarde van de longposities in de dollar tot $ 27,94 miljard!

VIX 15 juli 2013
VIX 15 juli 2013

Eind goed

Is daarmee de rust op de financiële markten teruggekeerd? Het ziet er voorlopig wel naar uit. De CBEO Volatility index blijft op een laag niveau liggen. Dat wil echter weer niet zeggen, dat we nu kunnen spreken van eind goed al goed. Alle partijen beseffen, dat het huidig beleid van centrale banken er een is van in het duister tasten. Dat betekent dat er nog veel ongelukken kunnen gebeuren als het proces van afbouwen eenmaal een aanvang neemt. Niemand kan ook maar vermoeden hoe de reacties zullen zijn als de Fed daadwerkelijk de korte rente gaat verhogen.

INVINCO

De internationale valutamarkten zijn erg in beweging. Waar beweging is, daar liggen kansen voor beleggers, grote kansen zelfs. Actief zijn op Forex, de internationale valutamarkten is echter een riskante aangelegenheid. Als u uw risico’s graag minimaliseert en toch optimaal wil profiteren, is het misschien aan te raden in overleg te gaan met professionals. INVINCO heeft die in huis. Neem eens contact op. Ze staan u graag te woord. Hierboven hebben we geconcludeerd, dat de AUD niet langer een veilige haven is voor beleggers. Maar dat geldt niet alleen voor deze valuta. De afgelopen maanden heeft INVINCO bij herhaling geschreven over de zwakker wordende Yen. Met enige tevredenheid mogen we vast stellen, dat onze observaties juist zijn gebleken. Datzelfde geldt voor onze visie op de Canadese en Amerikaanse dollar. In deze valuta hebben wij voor de komende tijd alle vertrouwen!

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

1 gedachte over “Bernanke zet markten weer op verkeerde been”

  1. Markten op het verkeerde been, maar wie houdt wie eigenlijk voor de gek als de markt precies op Fibonacci niveau topjes maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.