Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Australische dollar het kind van de rekening

Op woensdag 10 en donderdag 11 juli probeerde de voorzitter van de Fed, Ben Bernanke in twee toespraken de financiële markten gerust te stellen. De centrale bankiers zouden uiterst omzichtig te werk gaan als het afbouwen vanQE3 eenmaal een aanvang nam. Bovendien betekende het afbouwen geenszins dat de Fed het voornemen had op korte termijn de korte rente te verhogen. Daar waren de economische omstandigheden in de VS helemaal nog niet klaar voor. Vooral de werkloosheid is in de visie van Bernanke en de zijnen nog veel te hoog.

 De Japanse Yen Stijgt na uitspraken van FED

In een reactie op de toespraak van de centrale bankier verzwakte de dollar fors ten opzichte van veel concurrerende valuta’s. De Fed zou immers voorlopig niet gaan verkrappen. De grootste winnaars waren de Mexicaanse peso, die met 2% steeg en de Noorse kroon, die maar liefst 3.1% won. Zelfs de euro won enig terrein terug op de dollar, maar verloor dat al snel weer nadat er weer slecht nieuws uit die hoek kwam. Zo verlaagde kredietbeoordelaar Fitch de status van Frankrijk van AA+n naar AA.

Ook de Yen steeg in waarde en wel met 2%. Dat had niet alleen met Bernanke te maken, maar vooral ook met de Bank van Japan. De Centrale Bank wist te melden, dat de economie het eigenlijk beter doet dan verwacht. Dat impliceerde volgens handelaren dat de BoJ monetair niet intensiever gaat verruimen. Nu pompt de Bank maandelijks $ 75 miljard in de Japanse economie en het is de vraag of dat bedrag nog hoger wordt. De markt vreest dus van niet. Aan die twijfel zal echter in de loop van deze week grotendeels een einde komen. De Japanse centrale bank publiceert deze week de zogeheten minuten van het overleg op 10 en 11 juni, toen de bankiers besloten op grote schaal te gaan verruimen. De minuten moeten duidelijk maken hoe de hazen binnen het comité van centrale bankiers lopen en of de BoJ onder omstandigheden bereid is om het verruimingsprogramma nog verder op te voeren. Als dan Ben Bernanke in een getuigenis voor het Congres nog eens uitvoerig ingaat op de plannen van de Fed om het Amerikaans verruimingsprogramma te gaan afbouwen, dan kunnen er zo meer dan ¥ 100 in de dollar.

De Australische dollar

Een van de weinige internationale valuta’s, die niet profiteerde van de daling van de dollar, was de Australische dollar (AUD). Die daalde tot onder een waarde van $ 0,90 cent. De daling had slechts indirect te maken met de toespraak van Bernanke en meer met de gezondheid van de Australische economie. Daar gaat het allesbehalve goed mee. De werkloosheid stijgt en het vertrouwen bij de consument staat stevig onder druk. Het belangrijkst van alles is wel, dat ook de export naar China onder druk blijft staan. De verwachting is dan ook, dat de Reserve Bank of Australia (RBA) vroeger of later de rente van 2,75% naar tenminste 2,5% gaat verlagen. Over het tijdstip van de verlaging bestaat onduidelijkheid, maar de RBA heeft bij herhaling laten weten dat gelet op de inflatie een verlaging een reële optie is.

Bi j het nemen van die beslissing zullen de centrale bankiers met meer dan een schuin oog naar de economische ontwikkelingen in China kijken. Dat land is verreweg de belangrijkste handelspartner voor de Australiërs. En de berichten uit dat land zijn allesbehalve geruststellend. Volgens de statistieken zal het land dit jaar een geruststellende 7,5% groeien. De vraag is of dat ook gaat gebeuren. De Chinese minister van financiën heeft onlangs in New York verklaard, dat wat hem betreft een groeipercentage van 6,5% meer dan voldoende is. Dat moge voor China zo zijn, maar het is ronduit slecht nieuws voor Australië. In juni daalden de Chinese importen voor de tweede maand op rij en gelet op de uitlatingen van de minister hoeft daar op korte termijn geen verbetering in te komen!

De Australische bankiers en beleidsmakers zien zich de komende jaren waarschijnlijk gesteld voor de vraag hoe de Chinese klappen op te vangen. Dat zal een kwestie zijn van langdurig aanpassen, aldus de beleggersbank Credit Suisse. Om dit aanpassingsproces in goede banen te leiden moet de AUD verder in waarde omlaag, veel verder zelfs. Credit Suisse voorziet zelfs een noodzakelijke val naar $ 0,70. De RBA kan dit proces een handje helpen door de rente te verlagen!

AUD

2de Weerstandsniveau <

0.91300 

1ste Weerstandsniveau

0.90940 

Last Price    

0.91740 

1ste Steunniveau

0.90090 

2de Steunniveau

0.89600 

INVINCO

De internationale valutamarkten zijn erg in beweging. Waar beweging is, daar liggen kansen voor beleggers, grote kansen zelfs. Actief zijn op Forex, de internationale valutamarkten is echter een riskante aangelegenheid. Als u uw risico’s graag minimaliseert en toch optimaal wil profiteren, is het misschien aan te raden in overleg te gaan met professionals. INVINCO heeft die in huis. Neem eens contact op. Ze staan u graag te woord. Hierboven hebben we geconcludeerd, dat de AUD niet langer een veilige haven is voor beleggers. Maar dat geldt niet alleen voor deze valuta. De afgelopen maanden heeft INVINCO bij herhaling geschreven over de zwakker wordende Yen. Met enige tevredenheid mogen we vast stellen, dat onze observaties juist zijn gebleken. Datzelfde geldt voor onze visie op de Canadese en Amerikaanse dollar. In deze valuta hebben wij voor de komende tijd alle vertrouwen!

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *