Iedereen is iedereen advies aan het geven. Daar ga ik ook een bijdrage aan leveren.
Wat moet een verstandige belegger de komende tijd doen? Het is misschien beter om voorlopig niet meer te beleggen in sectoren die het extreem moeilijk hebben, zoals de toeristenbranche en reiswereld.
Ook is het misschien beter bedrijven te mijden met extreem lange en complexe supply chains. Denk aan de auto-industrie. Een auto bestaat uit pakweg 30.000 noodzakelijke onderdelen. Wie zijn de winnaars van morgen?
Thuiswerken gaat niet meer weg. Telecom, antivirus software, cloud computing, maar ook e-commerce! Denk ook aan gezondheidszorg. In veel landen zal de gezondheidszorg beter opgetuigd worden na de crisis.
Kijk goed naar het handelen van de overheid. Die stapt nu bij veel sectoren en bedrijven binnen. De geschiedenis van de jaren zeventig leert echter, dat weer uitstappen veel moeilijker is en lang duurt.
Ter geruststelling, de geschiedenis leert ook, dat op het diepst van de crisis de eerste kiemen van een radicale verandering zichtbaar worden. In het midden van de jaren 70 startten Margaret Thatcher en Ronald Reagan hun politieke opmars. We staan nu waarschijnlijk op het punt dit tijdperk definitief achter ons te laten.
Start met Automatisch Beleggen
De consument kon altijd kiezen uit overvloed. Die tijd lijkt voorbij en dat heeft ook consequenties voor innovatie
De grote banken van deze wereld hebben bijna allemaal beloofd een bijdrage te willen leveren aan het terugdringen van de uitstoot. Er blijkt een brede kloof te gapen tussen zeggen en doen.
Waarin beleggen in 2021? De scenario's voor het komende jaar en hoe die de positionering zullen beïnvloeden.
Moeten beleggers hun risicoperceptie bijstellen? Het beleid van centrale banken sinds 2008 heeft de traditionele relatie tussen risico en rendement in de war geschopt.