AEX: orde in de chaos

Terwijl de technische goegemeente wereldwijd sinds kort blijk geeft het ook niet meer te weten,  probeer ik vandaag wat orde in die chaos te scheppen.

Notoire beren blijven onverstoord bearish en de met neutrale blik kijkende marktvorsers, de betere dus, wippen bijna wekelijks van bullish naar bearish. De bulls onder ons blijven altijd bullish, ook verklaarbaar, want statistisch duren opgaande fases altijd langer dan neergaande.

De bulls zijn dus eigenlijk het slimst want hebben meestal gelijk, al dan niet geholpen door complottheorieën of quantitative easing, het printen van geld om her en der gaten te vullen in afwachting van zelfstandig kunnen draaien van economieën.

En dit gebeurt allemaal in een trendfase die ons sinds begin 2010 nergens brengt, want bewegen de markten wel in een trend? Ja, een zijwaartse. 🙂

Trend

Nu is de definitie van een zijwaartse fase achteraf gemakkelijk vast te stellen. Het had dit jaar qua trend heel anders kunnen uitpakken, gelet op de negatieve set-ups die we hadden en naar mijn bescheiden mening nog steeds hebben. Feit is echter dat je als technisch analist nu geen TREND kunt ontwaren. Er komt natuurlijk een moment dat een hoogtepunt rond 340 de top blijkt te worden om de onderkant van de zijwaartse range weer op te zoeken of neerwaarts uitnemen. Of we schieten er aan de bovenkant doorheen. We weten het gewoon niet want er zijn geen feiten en kunnen enkel op details zwakte en sterkte analyseren om daarmee een waarschijnlijkheid aan te geven.

AEX TA 24 september 2010
AEX TA 24 september 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting

Zwakte of sterkte

Hoe ziet de huidige sterkte/zwakte- analyse van de AEX er eigenlijk uit, conform mijn technieken dan? Is er aanleiding een opwaartse uitbraak te verwachten? Of is de kans op een kleine of grote correctie groter, waarna we omhoog schieten? Of komen we vanaf de 340 toch in een vrije- valscenario terecht? Veel vragen, weinig concrete antwoorden en dat is ook logisch, want er is geen trend!

Randstad versus AEX

Terwijl de media ons doen geloven dat de vraag naar personeel groot is (en dus een positief teken wordt verondersteld te zijn) laat de grafiek dat helemaal niet zien. Randstad kan de ‘kracht’ van de AEX helemaal niet volgen door onder het 200 daags voortschrijdende gemiddelde te blijven. Zolang dat het geval blijft wens ik de media veel succes met dit optimisme, maar de feiten liggen gewoon anders. En enkel feiten tellen bij TA.

Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 24 september 2010
Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 24 september 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting

Volatiliteit

De laatste dagen zien we de volatiliteit relatief sterk worden ten opzichte van de S&P 500, een signaal dat er een ophanden zijnde top gevormd wordt? Dat dit gebeurt bij een technisch interessante weerstandzone geeft de beren moed.

VIX 24 september 2010
VIX 24 september 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting

Conclusie:

De weerstandzone 340 ~ 343 is pittig. De volatiliteit roert zich relatief sterk de laatste dagen en Randstad kan geen enkele bullish vuist maken. Zijn dit de ingrediënten om bullish uit te breken? Lijkt mij niet.

We bewegen dus gewoon aan de top van een tradingrange (zijwaartse fase) en tijdstechnisch hebben we nog tijd die 340-zone opnieuw op te zoeken komende dagen.

Vanaf 26 september tot begin oktober lijkt een interessante zone om iets te verwachten. Een interessante squaring van tijd en prijs rond 341  Onder 330 wordt duidelijker dat een correctie onderweg is. Vanaf dat moment komt het volgende in beeld en dus niet eerder:

Een koersdoel van 304 is te berekenen. Lager mag, hoeft niet en een opwaartse uitbraak boven 343 maakt dit scenario teniet. Een mooie risk/reward voor trade lijkt zich aan te dienen. Succes.

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Seminar

Wij organiseren een seminar over de methoden van superbelegger Gann op 6 en 13 oktober (‘s avonds). Naast een hoog educatief gehalte is het ook de bedoeling een tip mee te geven opdat u de kosten van de avond terugverdient. Wilt u ook aanwezig zijn? KLIK HIER voor meer informatie.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

3 gedachten over “AEX: orde in de chaos”

  1. Dont fight the fed e.a.CB’s…..de warme hand onder de beurzen.
    Er is niemand gebaat bij een daling, dus ook banken niet, die voor 0%-1% onbeperkt kunnen lenen en buiten obligaties ook aandelen bijkopen.
    In een zijwaartse markt is dividend pure winst.

  2. Als ik er zo op kijk verwacht ik een piek, de vergrijzing onder het Nederlands geschoolde technisch personeel slaat toe. Nu kun je wel technisch personeel ergens uit de EU halen voor je bedrijf maar dit is slechts ter overbrugging van een dip zoals in de 80’er jaren.
    Goed, de opleidingseisen bij een sollicitatieprocedure liggen erg hoog, maar kwalitatief gezien lijkt mij een lagere opleiding dan gevraagd geen probleem. Je kunt als fabrikant in een aanstaande hoogconjectuur je het niet verloven om ramsjproducten te leveren in verband met de concurrentie. Dus het wordt kiezen of delen,

  3. de komende column’s zijn overbodig , daar de beurs de komende 5 a 10 jaar zijwaarts zullen gaan. Aldus Marc Faber en Rienk Kamer. Go for Gold and Bonds.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.