Hervatting interventie yen?

In Japan start de overheid met een pilot op basisscholen, waarbij alle leerlingen van de deelnemende scholen tablet-pc’s krijgen. Op de tablet-pc’s kunnen de leerlingen boeken lezen en opdrachten maken. Het toekomstschool-project moet het gebruik van IT in educatie verhogen om Japans leidende rol op technologie te handhaven.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 1,60%. De bredere Topix daalde met 1,61%.
  • De yen versterkte 0,15%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 1,46% verzwakte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,26 naar 1,19 euro (-5,56%).

Speculatie hervatting interventie

Vrijdag ontstonden er speculaties dat de Japanse centrale bank (BOJ) de interventie had hervat en weer yens verkocht voor dollars. De USDJPY koers spoot namelijk binnen enkele minuten van 84,5 naar 85,25. De BOJ, Ministerie van Financiën en het kabinet zwijgen echter in alle toonaarde, aldus AP.

Betrekkingen China-Japan bekoeld

China is niet gecharmeerd van de arrestatie van een Chinese vissersbootkapitein in het zuiden van de Oost-Chinese zee. De boot had een aanvaring met de Japanse kustwacht. China, Japan en Taiwan zeggen aanspraak te maken op de tegenwoordig onbewoonde eilandengroep Senkaku (Japanse naam) 190 km ten noordoosten van Taiwan. Het gebied is visrijk en gezegend met natuurlijke hulpbronnen. China heeft gereageerd met enkele anti-Japanse maatregelen. Chinese autoriteiten hebben bijvoorbeeld reisbureaus gevraagd minder nadrukkelijk Japanse vakantiereizen aan te prijzen. Ook verschenen er berichten over een Chinees verbod op de export van rare-earths. China ontkende deze berichten. Vrijdag is de kapitein vrijgelaten, waarmee Japan de angel uit het conflict hoopt te halen.

IPO in VS van HDD-onderdeel Hitachi

Het bedrijfsonderdeel van Hitachi (in portefeuille) dat HDDs (hard disk drives) produceert is van plan $ 1 miljard op te halen in een aanstaande IPO (beursgang) in de VS. Door het afstoten van de HDD tak hoeft Hitachi niet nogmaals extra aandelen uit te geven, wat bezorgdheid over verwatering bij beleggers kan wegnemen. Het bedrijfsonderdeel van Hitachi is de derde producent in de wereld na Seagate Technology en Western Digital. Canon (in portefeuille) is van plan 14,6 miljard yen (128 miljoen euro) in de productie van inktjetprinters te investeren. Productie in deze nieuwe fabriek te Thailand zal in oktober 2011 aanvangen.

Waarschijnlijk geen verwatering aandelen Panasonic

Verder werd bekend dat Panasonic (in portefeuille) waarschijnlijk geen nieuwe aandelen hoeft uit te geven. Beleggers reageerden woensdag enthousiast, toen het aandeel 2,43% hoger sloot terwijl de Nikkei een stap terug deed.

In de portefeuille zijn deze week geen wijzigingen aangebracht.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.