Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

26/27 januari: draaien!

Diverse markten staan op het punt om te corrigeren. Goud en zilver zijn in de buurt van een belangrijke top, zo ook de effectenbeurzen en de euro. De VIX gaat opwaarts corrigeren.

Goud en zilver

De goud- en zilverkoers lieten enkele weken terug flinke dips zien met belangrijke bodems op 29 december 2011. Goud bodemde op $1522 en zilver op $26. De bodem van goud op 29 december paste in de lijn van de 3-maandscyclus. Na een bodem eind juni 2011 volgde een bodem eind september 2011 alsmede een lagere bodem eind december 2011. Gezien het feit dat de bodems van september en december een dalende trend laten zien, is de meest waarschijnlijke optie – geen garanties – dat we eind maart 2012 een bodem (in plaats van een top) gaan maken. Zie hier de grafische weergave.

Cyclus Goud
Cyclus Goud

Sinds de bodem van eind december zijn goud en zilver aan een flinke opleving begonnen.

Goud en Zilver sinds eind december
Goud en Zilver sinds eind december

Inmiddels staan we zo’n 13% hoger in de goudprijs en 28% in de zilverprijs. De Spiral Calendar laat zien dat we een dezer dagen gaan corrigeren. In dit artikel  heb ik de werking van de Spiral Calendar nader uit de doeken gedaan.. Laten we allereerst eens kijken naar de Spiral Calendar van goud. We zien vijf draaipunten op donderdag 26 januari, twee op vrijdag 27 januari en een op zaterdag 28 januari. De meest waarschijnlijk datum op grond van het aantal draaipunten is dus 26 januari.

Spiral Calendar van goud 26 januari 2012
Spiral Calendar van goud 26 januari 2012

Vervolgens heb ik ook gekeken naar de goud/zilverratio. Op de bodem van goud en zilver op 29 december jl. maakte de ratio een top op 58 ounces zilver voor 1 ounce goud. Sindsdien is de ratio flink gedaald naar 51.

Goud-zilverratio
Goud-zilverratio

Bij dalingen zien we meestal dat zilver harder daalt dan goud waardoor de ratio oploopt. Er zijn immers meer ounces zilver voor 1 ounce goud nodig. Bij een stijging van goud en zilver zien we vaak het omgekeerde beeld. Zilver stijgt sneller dan goud waardoor de ratio juist daalt. Dat is precies wat nu gaande is. Om die reden houd ik ook voor de goud/zilverratio een spreadsheet bij op basis van de Spiral Calendar. Wanneer deze draaipunten die van de Spiral Calendar van goud bevestigen, weten we dat de verhouding goud/zilver ook echt substantieel gaat wijzigen en dus dat het meer is dan alleen maar een kortetermijndraaipunt. Niet iedere ‘spiral’ neem ik namelijk op in de Spiral Calendar, alleen de echt belangrijke draaipunten.

Draaipunten Spiral Calendar
Draaipunten Spiral Calendar

We zien dat donderdag 26 januari de favoriete kandidaat is. Een afwijking van een dag is echter toelaatbaar zodat ook 27 januari nog altijd in beeld is. Mooi moment dus om even uw goud en zilver te verzilveren?

Nasdaq

Cyclus Nasdaq
Cyclus Nasdaq

Ook in de Nasdaq zien we een 3-maandscyclus: een bodem eind januari 2011 en vervolgens een top eind april, eind juli en eind oktober 2011. Het is bijna eind januari 2012 en de Nasdaq staat op het punt om weer een top te maken.

Euro

Spiral Calendar van euro
Spiral Calendar van euro

Bij de euro een soortgelijk beeld. Op of rond 27 januari een top in de euro en een bodem in de dollar.

VIX 

Ook de Spiral Calendar van de VIX zegt dat een bodem in die indicator aanstaande is. Dat betekent dat wanneer de beurzen dalen de VIX gaat stijgen:

Spiral Calendar van VIX
Spiral Calendar van VIX

Opgepast dus. Elmer Hogervorst http://weblog.goudtekoop.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

10 reacties op “26/27 januari: draaien!”

 1. Avatar

  Of zoals Larry Pesavento schrijft in Astro Cycles:

  Goed shorten wanneer de zon in waterman komt (21 jan)
  Long gaan op goud wanneer de zon in leeuw komt (22 juli).
  De trend zou dan dan ongeveer 3 weken moeten aanhouden.
  Werkt volgens hem in 80% van de gevallen.

  Garantie tot aan de deur natuurlijk.

  We zijn dan met 26/27 jan wel aan de late kant.

  1. Elmer Hogervorst
   Elmer Hogervorst

   Leuk bericht Michiel. Ik heb eind juli inderdaad wel een belangrijk draaipunt in goud. Afgaande op jouw info is het dan dus een bodem…

 2. Avatar

  Eeeh nee.
  Dat staat er niet.
  Volgens zijn boek moet je long gaan rond 22 juli.
  Korte trend van ongeveer 3 weken.

 3. Avatar

  Je hoeft mij niet te adviseren als ik een prijs win in de staatsloterij.
  Het is al kudde-gedrag dat iedereen het maar over goud heeft de laatste tijd.
  Probeer eens iets op te zoeken dat op de bodem ligt qua prijs.
  Probeer eens een verhaal te maken over ING en AEGON,aandelen die makkelijk
  100 procent gaan maken de komende tijd.
  Ik snap niet dat mensen zoiets niet zien en dan toch altijd maar weer keurig
  in het galop blijven om maar een graantje mee te pikken van wat de grote massa fijn vind.
  Beleggen is om de grote massa voor te wezen! vooruit zien heren!!
  Zelf nadenken en creeren en niet alle website”s nalopen om dan te gaan bedenken dat “ik ook” dan maar een stukje over goud ga schrijven.
  Sorry Elmer : moest ik even kwijt.

 4. Avatar
  Elmer Hogervorst

  Onno: volgens mij gaat het stuk over diverse zaken en niet alleen goud. Als je je ergert aan analyses is het misschien een idee dat je ze niet meer leest. Iedereen wil pareltjes zonder er voor te betalen en als het ons even niet bevalt, maken we de analyse met de grond gelijk. Vanaf de zijlijn altijd makkelijk. Doe je best en schrijf eens een interessant stuk waar anderen wat aan hebben. Iets waarin jij, anders dan wij, wel vooruit ziet. Wie weet wil Satilmis het plaatsen.

 5. Avatar

  Beste Elmer.
  Op grond van de drie maandencyclus zeg je dat rond 27 januari de goud en zilverprijs omlaag gaan (bodem). Wat ik zie is dat de koers van beide edelmetalen alleen maar omhoog gaan. Hoe kan dat nu. Is je theorie wellicht toch niet juist of heb je hier een verklaring voor?

 6. Addy

  Aangezien het om een cyclus van 3 maanden gaat, ligt de top dan niet idealiter rond half februari? Ik begrijp dat je deze cyclus combineert met de spiral calender. Hoeveel dagen respijt wil je dit geven, gezien het feit dat goud gisteren nog de 1760 bereikte?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *