Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beursmanipulatie?

En ja hoor, we worden weer aan alle kanten geprogrammeerd. De kopstukken-heren-marketeers worden naar voren geduwd om het beleggend volk wat te NLP’en. “Er waren wat kleine probleempjes met de economie, we hebben wat vergaderd om ze op te lossen en dat moeten we me z’n allen vieren.”

Tegelijkertijd zijn er natuurlijk wat partycrashers die dit feestje om zeep willen helpen. Op het moment is het als belegger bijna onmogelijk om nog door deze manipulatie heen te kijken, je weet van gekkigheid niet of je long of short moet. Je ziet dat ook aan de heftige bewegingen in de markt, die vooralsnog per saldo zijwaarts zijn.

Laten we eens wat van die uitspraken op een rijtje zetten om te kijken of er nog een rode draad is vinden.

Marketeers

 • Trichet: ziet economisch herstel in 2010 (12-1-09)
 • Bernanke: Dit jaar komt er een einde aan de diepe recessie waarin de VS zich bevinden (24-2-2010)
 • Trichet: wereldeconomie nadert herstel (9-3-2009)
 • Trichet: nieuwe stimulering economie onnodig (23-3-2010)
 • Fed verwacht beter herstel economie VS (19-5-2010)
 • IMF-topman voorziet hogere groei (28-5-2010)
 • IMF-baas: geen reden tot zorgen Hongarije (7-6-2010)
 • Bernanke:: Het herstel van de Amerikaanse economie is gestoeld op een solide basis.( 9-6-2010)
 • Wereldbank: ziet aantrekkende economie (9-6-2010)
 • Bernanke: Fed Prepared to Counter Effects of Europe Crisis (9-6-2010)
 • ECB: stelt groeiverwachtingen eurozone opwaarts bij (10-6-2010)

Partycrashers

 • IMF: voorziet langdurig hoge werkloosheid (14-4-2010)
 • IMF: Staatsschuldencrisis Europa is grootste bedreiging wereldwijde economie (25-5-2010)
 • OESO: risico’s aanzienlijk groter dan maanden geleden gedacht (26-5-2010)
 • DNB:  Risico ‘double dip’ blijft, waarbij de economische omstandigheden opnieuw verslechteren (28-5-2010)
 • Trichet: we leven in dramatische tijden (6-6-2010)
 • IIF: wereldeconomie kan met 3 procent afzwakken de komende vijf jaar (9-6-2010)
 • IIF: ‘Bankregulering kost miljoenen banen’ (10-6-2010)
 • Wereldbank waarschuwt voor ‘double dip’ in Europa (10-6-2010)

Ziet u het? Is er een rode draad? Het lijkt erop dat de instanties waarop we vertrouwen, er nog niet helemaal uit zijn. Positief of negatief….het gaat ‘welniet’ goed met onze crisis…. Ze zijn er nog niet helemaal uit.

Ontkenningsfase

Er zijn verschillende theoriën beschreven over de conjunctuur en bijbehorende psychologie. Een van de stadia kent een hoog ontkenningsgehalte en gaat dus heel toepasselijk als de ontkenningsfase door het leven. In deze fase wordt er alles aan gedaan om de beurs omhoog te praten door vol te blijven houden dat het allemaal weer ok is: “maakt u zich maar geen zorgen”.

Waar hebben we dit eerder gezien? Was het niet in 2001/02 waarin banken en analisten steevast koopadviezen bleven afgeven? En was het niet in 2007/08 waarin een kredietcrisis nog slechts op fictie leek?

DNB „Een verdere verslechtering van het vertrouwen is één van de voornaamste bedreigingen voor de financiële stabiliteit”, en dat klopt. Wat is dan de kans dat om deze  reden positieve geluiden de media in worden gestuurd om ons onderdanen maar weer wat vertrouwen aan te praten….

Inzicht

Houdt uw hoofd koel en laat het niet in de war brengen door marketing en media. De vooruitzichten zijn nog steeds niet goed te noemen. Houdt dit jaar zoveel mogelijk uw kruit droog, u kunt nog jaren beleggen.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

Roger Broekhuizen
Helliot Vermogensbeheer
www.helliot.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

7 reacties op “Beursmanipulatie?”

 1. Jan S

  Ik ben het met je eens Roger Broekhuizen, je .. tenminste ik, kan niks met al die fundamentele praatjes”.
  De waarheid is vaak ‘verdraaid’, de cijfers zijn ‘soms’ meer dan gemanipuleerd, en de enkele keer dat het het zou ‘kunnen kloppen’… weet je op voorhand nog niet hoe al die duizenden beleggers, particulier of instanties, beleggers of speculanten, dit keer op dat nieuws reageren.
  Nog niet meegenomen het tijd verschil wat ligt tussen het moment dat ik dat nieuws ontvang/hoor en dat andere dat al reeds voor mij ontvingen.
  Ik kan met die fundamentele ‘junk’ helemaal niks, en dat zal ongetwijfeld aan mijn ‘hersencapaciteit’ liggen die slechts een halve hersencel omvat 😉
  Maar ik zal het daarmee moeten doen …er is helaas niet meer beschikbaar .. 😉
  En waar niet is houdt het op.
  Daarom richt ik mij inmiddels al meer dan een decennia op het verloop van de grafiek, want daarin wordt alles weergegeven, in elk geval datgene wat de beleggers/speculanten denken en doen met alles wat op hen afkomt… en hun reactie/reacties bepalen het koersverloop van de onderliggende waarde… en dat laatste is voor mij als speculant van belang.
  Dus ik bekijk de grafiek(en) en stem daar mijn handel op af, en dan hoef ik al die andere berichten . waar/onwaar/ zwaar gemanipuleerd of zelfs gelogen helemaal niet te bestuderen.., ik hoef zelfs niet in te schatten hoe andere beleggers gaan reageren op al die berichten, want het gaat mij om de uitkomst van dat wat de massa ervan bakt… en daar kan ik geld mee verdienen–> TA dus 😉
  Dus, wanneer u geld wilt verdienen .. ik zeg het hier voor de laatste keer …;)
  Volg de grafiek, volg de TA, en laat al die andere ‘rambam’ “links” liggen, want je hebt er niks aan!
  Volgns mijn halve hersencel …
  Wat uiteindelijk ’telt’, en wat de waarde van de koers bepaalt van het fonds of de index waar u naar kijkt, is het gegeven wat al die duizenden andere beleggers denken omtrent dat fonds of index, en dat ziet u direct terug in de grafiek.
  Wat u fundamenteel denkt over een fonds of index, of uw buurman, of uw ‘goeroe’ heeft geen enkel effect op de grafiek, dus waarom zou u dat volgen ?
  Waarom zou u die moeite doen ?
  Mijn conclusie -> volg en bestudeer de TA, een eenvoudiger en snellere manier om te zien hoe ‘de markt’ alle gegevens verwerkt, en dat is wat de beurswaarde van wat dan ook bepaalt, is er niet volgens mij.
  Dus waarom zou ik iets anders volgen dan de grafiek ?
  Ik laat me graag corrigeren door mensen die mij lucratievere methoden aan weten te dragen dan TA voor mijn speculaties, zo ben ik dan ook weer 🙂
  Excuses voor de type en style fouten, de fles wijn is bijna leeg … dus u begrijpt ..
  Succes gewenst,
  JanS 😉

  1. Avatar

   Ben het op zich wel met je eens, maar er wordt gemanipuleerd o.a. middels future’s.
   De voorspellende waarde van de TA is momenteel niets meer dan luk raak gokken.

 2. Avatar

  De beurs draait en leeft van manipulatie. Sterker de belegger gelooft in manipulatie anders was hij allang weg.
  Objectief gezien stroomt t geld van de belegger naar de Hedge Funds Goldmans Sachs en de wereldbanken.
  Deze stroom flow van cash kan je zo natrekken .
  Particulieren enof kleine beleggers verliezen aan en op aandelen en verwanten..

  Hedge Funds Goldmans Sachs hebben manipulatie nodig om te winnen dus koersbewegingen zoals nu zijn hun werk. Hun manipulatie is wet en vollledig aanvaard door zelfs de rechters.
  Zie ook hun tradingsystemen die door elke rechter tot gevangenisstraf zou leiden indien van een particulier afkomstig.

  Kom en ga dus niet klagen over gemanipuleerd worden wat je vraagt erom.
  Manipulatie neemt vele vormen aan en verschijnt steeds in een ander jasje.

  De Euro is ander mooi voorbeeld van manipulatie. Grieken Spanjaardebn ze liggen dubbel vor al t gratis geld wat hun toestroomt. Rutten en zijn bezuinigen is alleen om deze stroom te voeden.

  De euro brengt veel geld in de lade bij de wereldbanken de ECB en de griekse banken 18 miljard al door laatste bail out. ja U leest t goed De griekse banken hebben 18 miljard ontvangen van de de eu burger..

  Gratis geld door manipulatie. Ze liggen dubbel en vol met bubbel.!

  Dus de vraag is waarom zijn wij als mesn zo ontvankelijk voor manipulatie.?

  Het canadese onderzoek naar kinderen die opgevoedt worden om goed te kunnen liegen blijken ideale bankiers te zijn in hun leven.

  Manipulatie en liegen juist twee handen op een buik . Deze slapen met elkaar.

 3. Avatar

  Hier wordt door zowel auteur als de reacties van JanS ( hoe is tie Jan, still going strong?) en Max de spijker op de kop geslagen.

  1) We zitten in de eerste fase van een ‘financial war’. Het eerste wat in een oorlog sneuvelt… is de waarheid.

  2) Jan De GRAFIEK…. Oud chinees spreekwoord…. “Je hebt niets aan een kompas, als je niet weet waar je bent” Jouw doorknede grafiekbenadering zal – en dat is al vaker bewezen- leiden tot resultaat, maar hoedt je voor ‘het weekend’ waarin alles anders wordt.

  3) Een parodie op een ander chinees spreekwoord kan zijn “Als een westers financieel machthebber tot u spreekt…. glimlach stil doch luistert niet”.

  Eén van de aspecten van de Kondratiev Wave is de volkomen mismatch van sociologische verhoudingen tussen rijkdom en armoe. Kijk naar het gedrag van de beleidsbepalende bankiers (en hun becalculeerd rendement op hun investeringen in verkiezingskassen en lobbyisten) en je ziet de hebzucht en de scheefgroei escaleren.

  De volslagen minachting van het naieve kudde/klootjesvolk, wat spaargeld en premies inbrengt is niet alleen tekenend voor de situatie, maar wordt door de politieke overheden bevestigd door de stelling. SYSTEEMBANKEN ZIJN ONMISBAAR VOOR HET ECONOMISCH BESTEL. ….
  ja… onmisbaar is de zogenaamde nutsfunctie van sparen en uitlenen,inderdaad, maar niet de niet beheerste handelstak die door hyperspeculatief ongecontroleerd handelen nu uiteenspat.

  Kijk hiervoor alleen even naar de kwartaalstaatjes van de US Office of the comptroller. Reken even de factor derivaten versus assets uit en je weet hoe vaak je spaargeld is verkwanselt. Let ook even op de big five en je hebt minder dan een halve hersencel nodig om te weten, dat de explosiefase nadert. kan zijn een kwestie van dagen, maanden of maximaal enige jaren.
  Die agenda is bepaald door de financiele machthebbers

  De tijdbom tikt en detoneren is in dit stadium niet meer mogelijk.

  De chinezen zijn niet dom en hoeven alleen rustig af te wachten met hun al millennia lang bestaande wijsheden te koesteren.

 4. Avatar

  Systeem banken zijn onmisbaar voor t economisch bestel …….!

  Daarin zie je manipulatie en liegen eens mooi verpakt.
  Alleen vergeet de Oligarchy niet welk achter de manipulatie heerst. Bilderberg, Trilate, S&Bones, Bis, ECB , en de Wereldbanken.

  Dus de vraag is waarom zijn wij als mensen zo ontvankelijk voor manipulatie.?
  Dat is pure noodzaak nu.

  Begin met jezelf te manipuleren of te beinvloeden. Dat heeft vele voordelen
  Je bent meester en geen slachtoffer.

  Wie geen meester is is slachtoffer.

 5. Avatar

  Slachtoffer of Meester.

  Slachtoffer:
  De belegger is meestal slachtoffer van de manipulatie van Hedgefunds, Goldmans Sachs en de Banken. Koersbewegingen zonder enig grond of reden. Je zit fout en verliest geld.
  Het slachtoffer verliest of heeft verloren !

  Meester : Goldmans Sachs zit altijd goed, de Hedgefunds, de wereldbanken zijn meester .
  Ze creeren koersbewegingen en leggen er met opties en andere hefbomen in voor groter rendement.
  De meester wint en heeft de controle, de touwtjes in handen!

  Wat dieper kijkend blijken dus slachtoffer en meester elkaar aan te trekken en of in leven te houden of te laten uitsterven-creperen vaak langzaam.
  De particuliere belegger voelt onbewust dat hij geen meester is van de situatie op de aandelenmarkt en zoekt hulp in o.a. technische analyse, grafieken, historie e.a. tools voor enig meesterschap.

  Ruudsaex staat er vol mee.
  Doch geen enkel tool geeft hem meesterschap want allen registreren t verleden..en elk toekomstig patroon heeft meer als honderden mogelijkheden
  Welke kies je en zet je geld op…?

  De toekomst ontgaat en ontglipt… juist het slachtoffer wordt zo geen meester.
  De toekomst is oncontroleerbaar.

  De meester heeft controle, het slachtoffer wordt gecontroleerd en alle richtingen uitgestuurd.

  Het is ook niet de bedoeling dat t slachtoffer meester wordt.
  De meesters zelf verhinderen dit door o.a. meest groffe en vaak onbeschofte methodiek zoals manipulatie en liegen – leugens, tradingtools, berichten in de media. Zie Goldmans Sachs, de Fed, ECB, PPT etc. etc. en hun werkwijze.

  Door verder inzicht omtrent je positie meester of slachtoffer -awareness om t zo maar eens te zeggen- komt er helderheid. Geen meester is slachtoffer. Of andersom. Er zit niets tussen.

  Print uit en bestudeer en toets aan de realiteit. Dit kan aardig wat opleveren op veel gebied.
  En de controle en inzicht van hieruit is goud waard.

 6. Avatar

  Natuurlijk kun je nog jaren beleggen, maar soms komen er mogelijkheden voorbij die je niet had willen missen, een correctie van formaat bijvoorbeeld.

  Wat is eigenlijk beursmanipulatie in de ogen van de schrijver? Dat een beurs omhoog gaat door ‘aankondigingen’ van sommigen heeft te maken met hoop. Hoop, en angst zijn de poten waar een beurs op staat, zo is dat altijd gegaan en zal het blijven doen. Uiteindelijk zal je dus elke opleving of daling van een beurs als manipulatie kunnen beschrijven volgens de schrijver. Terwijl dit gewoon de normale kenmerken zijn waar een beurs op draait. Volgens mij moet de schrijver eens goed in de werking van een beurs duiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *