Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Betere tijden voor waardebeleggers ?

Waardebeleggen – goedkope aandelen kopen in de hoop laag te kopen en hoog te verkopen – is een winnende strategie voor het grootste deel van de vorige eeuw. Het laatste decennium was echter een ellendige periode voor waardeaandelen, waarbij beleggers vooral op zoek waren naar dure en hoogvliegende groeiaandelen. Zal het volgende decennium een ​​betere zijn voor waardeaandelen of heeft deze eeuwenoude beleggingsstrategie zijn tijd gehad?

U hebt weinig tijd en u wilt niet de hele dag achter de computer zitten. Dan is automatisch beleggen mogelijk wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Het heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een winst van € 18.875 gemaakt. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Een portefeuille van goedkope bedrijven zou volgens de gegevens van fondsreus Research Partners zijn gegroeid tot bijna 10 keer de waarde van een groeiportefeuille in de periode 1963-2006 . Het is de afgelopen 13 jaar echter een heel ander verhaal geweest: waardeaandelen zijn overtroffen door groeifondsen, die 39 procent meer presteerden.

Slechts één keer – op het hoogtepunt van de dotcom-bubbel in de late jaren negentig – heeft waarde de groei met zo’n percentage minder gepresteerd. Nog opvallender is de duur van de huidige run, die “verreweg de langste run ooit is”, merkt Ned Davis Research op.

Jaar na jaar in het afgelopen decennium zijn voorspellingen van een naderende terugkeer uitgesproken. Evenzo zijn dure groeiaandelen de twijfelaars blijven trotseren. Opmerkelijk is dat een portefeuille van aandelen die alleen bestaat uit bedrijven die handelen voor ‘gekke’ waarderingen (in dit geval aandelen die meer dan 10 keer hun inkomsten verhandelen) de afgelopen tien jaar de markt zou hebben verslagen, volgens gegevens van kwantitatieve expert en Alpha Architect geldmanager Jack Vogel.

Tech aandelen

Er spelen een aantal factoren een rol. Een veel voorkomende verklaring is de voortdurende voorkeur van beleggers voor snelgroeiende technische aandelen. De zes FANMAG-aandelen – Facebook , Apple , Netflix , Microsoft , Amazon en Google – zijn nu goed voor ongeveer 16 procent van de Amerikaanse beurskapitalisatie, merkt Research Affiliates op, sinds 2007 bijna vertienvoudigd.

Deze aandelen zijn echter slechts een deel van het verhaal. Technologiebedrijven nemen slechts een klein deel van de Europese aandelenmarkt voor hun rekening, maar de waarderingskloof inzake waardegroei is hier even groot en bereikte vorig jaar het hoogste niveau in bijna twee decennia.

Volgens gegevens van het Duitse bedrijf Star Capital zijn Europese groeiaandelen historisch 78 procent hoger gewaardeerd dan waardeaandelen, maar die waarderingspremie was eind 2019 gestegen tot 156 procent.

In de meeste marktcycli verliezen de meest winstgevende groeiaandelen uiteindelijk hun winstgevendheid en presteren ze dus slechter, zegt Norbert Keimling van Star Capital, maar lage rentetarieven zorgen ervoor dat groeiaandelen in verschillende sectoren hun bovengemiddelde groeipercentages en winstgevendheid veel langer hebben kunnen handhaven in de huidige cyclus. Veel strategen stellen dat het eindresultaat een toename van de concentratie in verschillende industrieën is geweest, waarbij de dominante en meest winstgevende spelers in elke sector een groter deel van de taart innamen.

Anderen beweren dat waardestrategieën te bekend zijn geworden en gewoon niet zo goed werken als in het verleden.

Boekhouding en economische ontwikkelingen zijn ook factoren, volgens prof. Baruch Lev van New York University. Zijn onderzoek uit 2019, waarin het recente falen van waardebeleggen wordt verklaard, constateert dat waardebeleggen “over het algemeen bijna 30 jaar niet rendabel is geweest, behalve een korte opstanding na de dotcom-mislukking”.

Niet kapot

De conclusies van Lev worden verworpen door degenen die zeggen dat, hoewel sommige waarde-indicatoren, zoals de prijs-boekverhouding, hun betrouwbaarheid hebben verloren, dit niet betekent dat waardebeleggen dood is. Uit onderzoek van Cliff Asness , oprichter van het $ 186 miljard hedgefonds AQR Capital Management, is gebleken dat een samengestelde indicator op basis van veel verschillende waardeverhoudingen effectiever is dan een individuele ratio.

Waarde wordt niet ‘permanent verbroken’ als strategie, betoogde Asness in een onderzoeksnota in november. Zijn stelling is dat de underperformance van waardestrategieën voor het grootste deel van het afgelopen decennium “rationeel” was, omdat hooggewaardeerde groeiaandelen erin slaagden hun waarderingen te rechtvaardigen door hogere winsten, inkomsten en winstmarges te blijven leveren.

De laatste twee jaar is de waarde echter om ‘irrationele’ redenen verloren gegaan. “De fundamentele waarden zijn niet slechter geworden in deze recente pijnlijke periode,” zei Asness, maar het beleggerssentiment is zodanig dat de prijzen “de verkeerde kant op zijn gegaan”. Bijgevolg, als men de technologiebubbel van de late jaren 1990 uitsluit, is de “waarde van waarde de goedkoopste die het ooit is geweest met een redelijk fatsoenlijke marge”.

Asness is op zijn hoede om te proberen tijdmarkten te markeren en noemt het een beleggende ‘zonde’, maar de relatieve aantrekkelijkheid van waardeaandelen betekende dat het tijd was om ‘een beetje te zondigen’, zei hij.

Dat werd eerder deze maand herhaald door een andere kwantitatieve manager, Rob Arnott van Research Affiliates , in een artikel met de titel Reports of Value’s Death May Great St overdreven. De krant, co-auteur van Campbell Harvey , professor in financiën aan de Duke University , merkte op dat waardeaandelen nu goedkoper zijn dan groeiaandelen dan in 97 procent van eerdere gevallen.

Waardeaandelen zullen hun groei-tegenhangers de komende jaren waarschijnlijk aanzienlijk verslaan, suggereerde het artikel. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn, zelfs als de koersen nooit volledig terugkeren naar het gemiddelde, zelfs als de waarderingskloof tussen groei en waarde groot blijft ten opzichte van historische normen.

Indexfondsgigant Vanguard verwacht ook dat Amerikaanse waardeaandelen het komende decennium zullen opklimmen en een jaarlijks rendement van 6 tot 8 procent voorspellen, vergeleken met slechts 2,5 tot 4 procent voor Amerikaanse groeiaandelen.

Marktomslag?

Natuurlijk betekent een verhoogde kans op een hoger rendement op de lange termijn niet dat de waarde de groei op de korte termijn moet overtreffen, geeft Rob Arnott toe, hoewel JP Morgan hoopvol is dat er een ommekeer plaatsvindt. In een recent rapport waarin de vooruitzichten voor 2020 werden gedocumenteerd, zei de bank dat ze geloofde dat de “mogelijke laatste dagen van extreme waardevermindering zich ontvouwen”.

Aandelen met een grote kapitalisatie begonnen het beter te doen in de laatste maanden van 2019, met “stress” in de markt voor initiële openbare aanbiedingen (IPO) – met name het terugtrekken van de veel gehypete WeWork-beursintroductie nadat beleggers een poging hadden gedaan om een ​​oogje in het zeil te houden -de waardering van $ 47 miljard voor het verlieslijdende bedrijf – aanleiding tot “toegenomen bezorgdheid over de proliferatie van IPO’s met weinig tot geen winstgroei”.

Hooggeprijsde groeiaandelen kunnen ook het risico lopen door een antitrustheropleving, waarschuwt JP Morgan. In de VS nemen antitrustonderzoeken al 50 jaar af, maar politici vragen in toenemende mate om meer controle op grote tech aandelen zoals Facebook, Google en Amazon.

“De geschiedenis dempt hoge verwachtingen”, zegt Norbert Keimling van Star Capital. “Bovengemiddelde groeipercentages en winstgevendheid kunnen nooit worden volgehouden in eerdere fasen van technologische innovatie, zoals de introductie van massaproductie, hetzij als gevolg van concurrentie, regulering of een brede aanpassing van nieuwe technologieën in traditionele bedrijven.”

Het is, voegt hij eraan toe, “te vroeg om een ​​einde te maken aan waarde-investeringen”. JP Morgan gaat verder en zegt dat recente ontwikkelingen aangeven dat voor waardebeleggers “de tijd om te wanhopen mogelijk eindigt”.

Bron: The Irish Times

Gemaksbeleggen

Wij hebben een handelssysteem op de Duitse DAX ontwikkeld die zowel op een stijging als op een daling kan inspelen. Alle aan-en verkopen gaan automatisch dus het is mogelijk dat u zelf niets meer hoeft te doen. Het systeem heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een resultaat van € 19.180 gemaakt. Vergelijk dit met uw beleggingen. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *