Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aandelen top-10 voor 2010

Welke aandelen zijn goedkoop en welke bedrijven bieden het hoogste dividendrendement. Deze combinatie leidt tot de aandelen top-10 van de AEX, waaronder Aegon,Philips en Shell.

In het laatste artikel zijn wij ingegaan op de vraag of  “Waarde” in het selecteren van aandelen toegevoegde waarde heeft. Waarde kan inderdaad toegevoegde waarde hebben binnen je portefeuille maar is sterk afhankelijk waar we ons bevinden in de economische cylcus. Zorg dat je altijd een breed scala aan factoren selecteert om zo goed mogelijk gediversifieerd te zijn. In dit artikel willen wij aan de hand van de twee waardefactoren, de koers-boekwaarde ratio (P/B) en het dividendrendement, de top 10 aandelen van de AEX weergegeven. Een lage koers boekwaarde verhouding van een aandeel zal de belegger het gevoel geven dat hij geen ‘duur’ aandeel heeft gekocht voor zijn portefeuille.  En met een hoog dividend aandeel kan de belegger potentieel een beter rendement genereren in tijden van van onzekerheid.

Daarnaast kan de fundamentele belegger aan hand van deze eenvoudige kwantitatieve screening zijn huiswerk voor het komende jaar 2010 gaan verrichten. De data van de onderliggende aandelen is van 21 december 2009.

Boekwaarde

We hebben kunnen lezen dat in opgaande markten de P/B strategie duidelijk toegevoegde waarde heeft. Aandelen die sterk ondergewaardeerd zijn zullen profiteren en sterk in koers stijgen. Onderstaand de top 10 aandelen van de AEX die het meest ondergewaardeerd zijn.  Het zal niet verwonderlijk zijn dat de financiële waarden en vastgoedaandelen in deze lijst voorkomen.

Tabel 1: Top 10 aandelen op basis van de koers boekwaarde verhouding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Top 10 aandelen op basis van de koers boekwaarde verhouding
Top 10 aandelen op basis van de koers boekwaarde verhouding

Bron: Euronext AEX Index, Factset

Dividendrendement

 

Wanneer de aandelenmarkten hun opwaartse trend zullen vervolgen in 2010, zullen de  cyclische aandelen weer het voortouw nemen en natuurlijk zullen ook in het lijstje hoog dividendaandelen bevinden. Onderstaand de lijst met de top 10 aandelen die het hoogste dividendrendement hebben.

Tabel 2: Top 10 aandelen op basis van het dividendrendement

Top 10 aandelen op basis van het dividendrendement
Top 10 aandelen op basis van het dividendrendement

Bron: Euronext AEX, Factset

Zoals wij in het laatste artikel hebben laten zien, levert de combinatie van 2 waardefactoren een beter resultaat op dan wanneer wij aandelen selecteren op basis van een individuele factor. Onderstaand is de lijst van de top 10 aandelen gerankschikt aan de hand van de twee gecombineerde factoren; lage koers boekwaarde en hoge dividendrendement.

Tabel 3: Top 10 aandelen op basis van een lage koers boekwaarde verhouding en het hoge dividendrendement

Top 10 aandelen op basis van een lage koers boekwaarde verhouding en het hoge dividendrendement
Top 10 aandelen op basis van een lage koers boekwaarde verhouding en het hoge dividendrendement

Bron: Euronext AEX, Factset

Aan de hand van deze exercitie kunnen we waarnemen dat de top 10 aandelen in de AEX  die een hoog dividendrendement hebben ook een lage P/B ratio. Dit is toeval en dit hoeft natuurlijk niet voor elke index te gelden.

Het meest opvallende in de gecombineerde lijst, is het aandeel Akzo Nobel.  Akzo Nobel valt bij de kwantitatieve screen van de twee individuele waarde factoren net buiten de top 10 maar door een dividendrendement van 3.7 en een P/B ratio van 1.4 valt het aandeel ruim binnen de top 10 op basis van de combinatie van de twee waardefactoren.

Disclaimer:

Iniohos Investment Management heeft positie in het aandeel Koninklijke DSM voor haar Luxemburgs fonds Iniohos Global Alpha. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jean Paul van Straalen, CMT, FRM
Iniohos Investment Management

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

3 reacties op “Aandelen top-10 voor 2010”

 1. Avatar

  denk dat je in het lijstje wat je aangeeft niet echt gebruik kunt maken van P/B ratio.
  meer om sectorgenoten mee te vergelijken. maar om het goedkoopste aandeel van een index aan te geven vind ik het niet geschikt

 2. Jean Paul

  Beste Breda,

  Je kan verschillende ratio’s gebruiken om aandelen te vergelijken. Inderdaad is het beter om binnen een sector de aandelen te vergelijken om zodoende een uitspraak te kunnen doen over welk aandeel aantrekkelijker geprijsd is.
  Binnen kwantitatieve analyse is het natuurlijk eerst gebruikelijk om het per sector te doen en dan pas per index.
  Hier zijn we uitgegaan per index en het geeft je een indicatie aan welke aandelen relatief goedkoop zijn. Normaal gesproken laten wij ons niet alleen leiden door 1 of 2 factoren.
  Sterkte met beleggen.

  Groet,
  Jean Paul

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *