Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX: 2010, 2009 versie 2.0 ?

Een opmerkelijk beursjaar loopt ten einde, de vrees voor het ineenstorten van het financiële systeem is niet terecht gebleken. Door massaal in te grijpen hebben de overheden en de monetaire autoriteiten weten te realiseren dat een belangrijk deel van de banken niet is omgevallen. Dankzij ‘quantitative easing’, vrij vertaald het bijna gratis beschikbaar stellen van geld, en ander maatregelen is er weer sprake van groei, hoewel deze groei naar mijn idee meer weg heeft van een papieren groei.

De getroffen maatregelen vormen een belangrijk ingrediënt voor het herstel op de financiële markten, sinds de bodem in maart is bijvoorbeeld de AEX met 72% gestegen. Wie en wanneer de rekening van al deze maatregelen gepresenteerd zal krijgen is niet duidelijk, wel is duidelijk dat die gaat komen. Hopelijk niet te snel.

En 2010

Ik doe niet mee aan de onzinnige spelletjes zoals het voorspellen van een eindejaar stand voor de AEX of het samenstellen van een top 5 of een flop 5.

Wel heb ik een idee over een globaal verloop van de verschillende indices.

Mijn verwachting is dat ook in 2010 de koersen zullen stijgen, de vraag is vanaf welk punt en welk deel van het jaar. Hiervoor zijn er op dit moment twee scenario´s.

Een rally in de eerste maanden van 2010

Op dit moment is de trend stijgend, sterker het lijkt erop of de consolidatie sinds medio oktober ten einde is en de markt de ingezette rally voortzet. Op basis van de RSI is er een potentieel te berekenen van 370 AEX punten. Vervolgens dienen we rekening te houden met een correctie. Deze correctie kan een belangrijk deel van 2010 in beslag nemen. Een deel van de opgebouwde winsten sinds maart dit jaar zullen door deze correctie weer verdampen. De kans dat we na deze correctieperiode, die maanden kan aanhouden, opnieuw gaan stijgen is in dit scenario erg groot. Voor dit positieve scenario is het belangrijk dat de AEX boven de 315-320 weet te blijven. Een daling onder 315 is negatief.

Technische analyse AEX op 23 december 2009 (op basis van Elliot Wave) naar 370
Technische analyse AEX op 23 december 2009 (op basis van Elliot Wave) naar 370

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Een top op korte termijn

Een daling onder 315 is negatief, het positieve scenario van 370 komt dan te vervallen. Een gezonde correctie op de stijging sinds maart dit jaar is dan in ontwikkeling. De AEX zit in dit scenario sinds oktober dit jaar nog steeds in een fase van topvorming waarbij op korte termijn een daling tot 322 en een stijging tot 338 nog mogelijk zijn. Vervolgens moeten we rekening houden met een felle daling tot globaal 270 punten. Deze correctie zie ik op dit moment als een goede gelegenheid om weer aandelen te kopen. Ik ga er namelijk vanuit dat zich dan weer een interessante rally gaat ontwikkelen waarbij een stijging van de AEX tot boven de 400 punten mogelijk is.

Technische analyse AEX op 23 december 2009 (op basis van Elliot Wave) eerst een correctie en daarna weer stijgen
Technische analyse AEX op 23 december 2009 (op basis van Elliot Wave) eerst een correctie en daarna weer stijgen

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Ook 2010 zal een beweeglijk jaar worden waarbij de belangrijkste conclusie op dit moment is dat we hogere koersen zullen zien. De vraag is of dit al op korte termijn gaat gebeuren. Een daling onder 315 is in mijn ogen het signaal om uit te gaan van een correctie tot globaal 270 punten. Zolang deze grens van 315 niet neerwaarts wordt doorbroken is er sprake van een stijgende trend en is er op basis van de RSI een koerspotentie te bereken van 370 punten in de AEX.

Omdat deze column, onvoorziene omstandigheden daar gelaten, het laatste artikel is voor dit jaar wil ik alle lezers danken voor de aandacht en reacties. Ook wens ik u allen prettige feestdagen en een voorspoedig Nieuwjaar toe.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *