Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Aandelen leveren niets op!

Deze opmerking hoor ik met regelmaat. Veel particuliere ex-beleggers zijn van mening dat aandelenbeleggingen niets opleveren. Ten onrechte.

Natuurlijk, als u nu naar de stand kijkt van de AEX index en die vergelijkt met 10 jaar geleden dan ziet dat er niet hoopgevend uit. In september 2000 bereikte de AEX de all time high van ruim 703 punten. Op het moment van schrijven schommelt de index rond een stand van 337. Deze vergelijking is overigens niet helemaal correct. De samenstelling van de index is immers in de tussentijd behoorlijk gewijzigd. Maar toegegeven, het is nu eenmaal de maatstaf die we hanteren en dan blijkt dus dat in het laatste decennium  de waarde is gehalveerd.

Traden

In het daaraan voorafgaande decennium bedroeg het rendement echter 392%. Waarvan akte. Het probleem is dat beleggen vaak wordt gezien als investeren in louter aandelen en/of aandelenopties en niet meer dan dat. Traden dus. En dat heeft nu juist geen zin. Een simpel voorbeeld. Stel dat een trader met een aandeel binnen enkele handelsdagen 10% rendement pakt. Prachtig. Maar wat dan? Wachten tot de koers weer daalt? Dat zou wel even kunnen duren. Een week, een maand, langer dan een jaar wellicht. Een ander aandeel dan? Bedenk dat gemiddeld genomen een aandeel maximaal op 4 handelsdagen per jaar met 10% of meer beweegt. Dat kan dus ook 10% omlaag zijn. De trader moet dan wel veel geluk hebben om weer precies het juiste aandeel op te pikken. Dit noem ik speculeren en niet beleggen. Aandelenbeleggingen zijn echt lange termijn beleggingen waarbij u moet denken aan een periode van minimaal 3 tot 5 jaar.

Opties

Naast de aandelen wordt ook veel gespeculeerd met opties. Heel spannend, maar het leidt vaak tot snelle verliezen. Dat komt doordat er gehandeld wordt met veelal long call of long put posities. Indien de verwachting van de trader niet uitkomt verliest hij, of zij, dagelijks geld. Dit in verband met de tijds- en verwachtingswaarde, de premie, die in de prijs van de optie wordt opgenomen. Elke dag dat de verwachte beweging niet uitkomt wordt de premie lager om uiteindelijk op expiratiedatum op nul te eindigen. Onverstandig dus. Veel traders lopen hiermee structureel tegen verliezen aan. (Zie ook mijn column “Uw Kapper als Beleggingsadviseur.”)

Obligaties

Het klinkt allemaal heel spannend dat beleggen in aandelen en aandelenopties, terwijl een goede beleggingsportefeuille juist rust moet brengen. En daarmee kom ik bij de obligaties. Die worden als heel saai ervaren. Door particuliere beleggers wordt doorgaans niet of nauwelijks naar obligaties gekeken. Dat is ergens begrijpelijk, het selecteren van obligaties is lastig. Om een mooie obligatie te kopen moet rekening worden gehouden met de rating, de aankoopkoers, de resterende looptijd en uiteindelijk het effectief rendement. Niettemin is het aantrekkelijke van een obligatie dat u vooraf kan berekenen welk rendement u kan maken.

Het bezwaar op dit moment is dat de rente bijzonder laag is. Bij een structurele stijging van de rente zullen de koersen van de obligaties dalen. Dat probleem kan worden opgelost door een buy and hold strategie te hanteren: u berekent het effectief rendement, u koopt de obligatie en houdt die aan tot de aflosdatum. Tenzij het bedrijf dat de obligatie uitgeeft failliet gaat, staat het rendement vast.

Wet van Meden en Perzen

Spreiding van het vermogen is dus lonend. Dat is een wet van Meden en Perzen. Dat is niks nieuws en u wist natuurlijk zelf ook wel dat beleggen meer is dan met aandelen traden. Toch is dat laatste nog steeds ongemeend populair. Waarom? Ik weet het niet…  Wat ik wel weet is hoe u uw aandelenportefeuille kunt uitbreiden met een degelijk renderende obligatieportefeuille.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

In deze column geeft Edgar Samuel zijn persoonlijke visie over het betreffende onderwerp. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Vragen of reacties kunt u mailen naar edgar@samuelvermogensadvies.nl of kijk op www.samuelvermogensadvies.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Aandelen leveren niets op!”

  1. Avatar

    Wij hebben net opnieuw de resultaten gepubliceerd van onze modelportfolio en deden het over die periode 3% beter dan GOUD.
    Ik zou zeggen dat Aandelen traditiegetrouw de beste resultaten geven…natuurlijk op voorwaarde dat…het is steeds hetzelfde liedje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *