Japan verlaagt rente

Mitsubishi is gestart met de productie van de Europese versie van de Mitsubishi i-MiEV. Het is de eerste massageproduceerde elektrische auto die in Europa op de markt komt. In december start de verkoop in veertien Europese landen, waaronder Nederland.

Markten & Rendement (t/m donderdag)

  • De Nikkei index steeg deze week met 2,98%. De bredere Topix steeg met 1,94%.
  • De yen verzwakte 1,07%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 0,82% versterkte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,18 naar 1,24 euro (5,08%).

BOJ verlaagt rente

De beurs kreeg dinsdag een flinke impuls nadat de Japanse centrale bank (BOJ) bekend maakte de rente te verlagen van 0,1% naar nagenoeg 0%. De BOJ zegt bereid te zijn tot $60 miljard aan financiële waarden op te kopen. Deze laatste liquiditeitsimpuls kan de FED en de Bank of Engeland ertoe bewegen vergelijkbare stappen te nemen. Nadat uit meerdere hoeken van de wereld kritiek is geuit op de interventie op de valutamarkt door Japan, zag staatsecretaris van Financiën Fumihiko Igarashi zich genoodzaakt in aanloop naar de G7 top te reageren. Igarashi heeft gezegd dat het niet de intentie van Japan is om een wedloop van valutadevaluaties aan te gaan. Volgens Igarashi zijn ingrepen op de valutamarkt ten tijde van extreme volatiliteit wel toelaatbaar.

Conflict over Senkaku-eilanden bekoeld

Begin september arresteerde de Japanse kustwacht de kapitein van een Chinese vissersboot die in de wateren bij de eilandengroep Senkaku voer. Japan heeft de kapitein 17 dagen vastgehouden. China was ontstemd en verstoorde de export van rare-earths (bijzondere grondstoffen). De leiders van beide landen, Naoto Kan en Wen Jiabao zijn in een bijeenkomst tijdens de Azië-Europa-top (ASEM) in Brussel eerder deze week overeengekomen er zand over te gooien.

Geen striktere kapitaaleisen voor Japanse banken

De Japanse financiële autoriteit heeft ontkend dat de grootste banken in het land meer kapitaal aanmoeten houden dan wat door Basel III regelgeving verplicht wordt gesteld. Bankaandelen herstelden na bekendmaking van de ontkenning. Zowel Zwitserland als China overwegen banken strenger kapitaaleisen op te leggen dan vereist onder Basel III.

Bedrijfsnieuws kwam onder andere van Panasonic (in portefeuille). Het bedrijf wil terugkeren op de markt voor videospellen na een afwezigheid van tien jaar. Panasonic ontwikkelt een draagbare spelcomputer met de codenaam Jungle.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.