Let op de euro

Terwijl de aandelenmarkten niet van hun plaats komen en het einde van de vorige week besproken splitsing nadert, kregen we gisteren wat nieuwe signalen die helpen de verwachte richting te bepalen.

AEX:

Wat valt er te schrijven? Weinig bijzonders ten opzichte van vorige week. Of het moet Randstad zijn die zich boven het 200 daags voortschrijdende gemiddelde heeft geworsteld.

Ik hecht er weinig waarde aan daar in een gezonde marktsituatie Randstad de AEX was voorgegaan of tegelijk die horde hadden genomen. Daar komt nog bij dat de weerstandszone 341 ~ 343 (nog) niet uitgenomen is, dus wat zegt deze spierballentaal nu eigenlijk? Mij nog niks in ieder geval, maar een opwaartse uitbraak met volumes zal een feit opleveren en dat telt.

VS en de dollar

Het is niet wat het lijkt. Terwijl de meeste niet- amerikanen met rode wangen de beurzen volgen en actief handelen in de VS en winsten binnenharken, hebben ze niet in de gaten dat het merendeel van die winst direct verdampt. In termen van echt rendement dan!

[advertentie]

Gratis portefeuille analyse

Is uw portefeuille wel valuta-proof of wilt u profiteren van de beursdaling? Neem contact op met mij voor een vrijblijvende afspraak zodat ik een advies daarover kan geven. U kunt mij mailen op c.devries@dekritischebelegger.nl.Vermeld uw naam, e-mail adres en uw telefoonnummer waaronder u bereikbaar bent.

[einde advertentie]

De beleidsbepalers weten heel goed dat de beurzen wereldwijd en vooral de Dow Jones en S&P 500 perfecte sentimentsbarometers zijn. Dus zolang die kalm bewegen en liefst omhoog, denken ze dat de massa vanzelf het pessimisme laat varen en weer gaat besteden etc. om zodoende het vliegwiel van de economie zelfstandig te laten draaien.

Nu maakt de geldpers overuren om dat vliegwiel in beweging te houden en die situatie volhouden is volgens mij geen lange termijn oplossing. Sterker nog, hoe langer deze surrealistische situatie voortduurt, hoe meer de economie ontwricht raakt. Althans, dat is mijn bescheiden mening.

Onderstaande grafiek mag ik lenen van mijn vriend Bob Carver uit de VS, die de erosie van uw in de VS genoten rendement treffend laat zien. Tenzij u natuurlijk zo slim was te hedgen voor de dollar kunnen we gewoon vaststellen dat de S&P 500 alweer dichtbij de bodem van maart 2009 is, dus gecorrigeerd voor dollar.

Terwijl uw VS- portefeuille dus een mooie plus noteert hebt u dus eigenlijk alleen uw broker gefinancierd en bent u nu een illusie armer geworden. Nu weet u ook waarom Binck zoveel reclame maakt :-). Gelukkig hebben de meeste beleggers dit spel niet door en dat is maar goed ook, want anders moet er weer wat anders verzonnen worden :-).

De essentie hiervan is dat we veel meer op de valutaparen moeten letten als het over beursrichting gekoppeld aan werkelijk rendement gaat.

Aandelen hebben sinds de bodem in maart 2009 70% van hun waarde weer ingeleverd
Aandelen hebben sinds de bodem in maart 2009 70% van hun waarde weer ingeleverd

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Euro versus dollar:

Wat zou de komende beweging van de euro ten opzichte van de dollar kunnen worden?

En belangrijker nog, bepaalt dit mede de richting van de beurzen? Ik denk het wel.

Hieronder de grafiek die interessante evenwichten toont. Hieronder een greep:

 • Vanaf low een Gann- evenwicht van 16.66%
 • Elliott-Wave, een correctie waarbij golf A en C gelijk in lengte zijn
 • Volatiliteitsgewogen jaar- evenwicht op 1.40
 • Een 61.80% Fibonacci- evenwicht bereikt over daling 1.51 ~ 1.18.
TA eurodollar 8 oktober 2010
TA eurodollar 8 oktober 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

De euro beweegt tegen een belangrijk weerstandgebied aan. Gelet op bovenstaande argumenten lijkt een draai neerwaarts een kwestie van tijd en als de korte termijngrafieken mij niet bedriegen is het proces al gestart. Eerste steun ligt dan op 1,28 dollar.

Conclusie

De aandelenmarkten staan op een belangrijk punt alsmede de euro versus dollar en ook Goud, die een koersdoel van 1.360 behaald heeft en lijkt te draaien.

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Short AEX op 335.60 , doel 304, stoploss 345 op slotbasis

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

13 gedachten over “Let op de euro”

 1. Zeer terechte beschouwing…
  maar tussen de vele mogelijkheden om zich in te dekken tegen koerswisselingen op de eur/dollar, kun je even aangeven welke de beste tickers zijn (grote liquiditeit, kleine spread, kleine kost, mogelijkheid tot bescherming door stoploss – wat niet kan bij turbos en dergelijke) zowel voor long als short. Dus niet op nevenproducten als de AEX of SP500, maar rechtstreeks op de dollar.
  M vr gr

 2. Columbus, dat is maatwerk en helemaal afhankelijk van profiel. Ik heb geen trade opgenomen, maar mijn relaties zijn wel gepositioneerd. Mail me, dan kunnen we zien in hoeverre dit aspect het beste past bij uw vermogen.

 3. Het is wel opvallend dat de goudprijs 1 of 2 maal per week een forse duik neemt en dit steeds rond hetzelfde uur. Als dat geen indicatie is van manipulatie van de prijs door een grote speler op de markt dan weet ik het niet meer

 4. Beste Cees, bedankt voor je interessante visie. Ik zit met het volgende. Heb nu een fors bedrag in US dollars staan en wil deze graag omwisselen naar euro’s. Omdat diverse partijen (ABN / BNP / zelfs Bank of China, aangaven dat we wel eens naar 1,15 of zelfs pariteit zouden kunnen gaan heb ik de afgelopen weken maar afgewacht. Op 1.27 a 1.28 had ik beter weer om kunnen wisselen (ik heb ze nl eerder op 1.236 verworven). Als ik je goed begrijp kan ik nu beter weer wachten tot 1.28?? Bedankt voor je antwoord!

 5. Ja, als er iets moet gebeuren dan gebeurd het meestal niet, bv. met de EW start daling grote wave drie naar beneden, maar dan opeens extended abcdex. nog nooit meegemaakt of komt zelden voor enz. enz tegen alle berichten in gaat de beurs gewoon omhoog totdat er iets gebeurd, afgelopen weken volop in de puts gezeten en momenteel geen positie meer, zou toch zuur zijn als de markt in elkaar stort en maandag de teler op min. 300 zou staan, eet ik mijn PC op en beleg ik nooit meer!!!!!

 6. Goed artikel Cees,

  Ik denk ook wel dat de Euro te hard is gestegen en klaar voor een correctie, maar ik ga uit van 1,33 tot 22 oktober.

  Ik had mijn verwachting al geplaatst in het topic hieronder.

  http://www.dekritischebelegger.nl/economie/valuta/euro-gaat-fors-stijgen/#comment-4187

  De beurs is een heel ander verhaal. Aan de ene kant kan ik een daling onderbouwen, maar aan de andere kant zijn er signalen die wijzen op hogere koersen. Ik zit wel short met stoploss 343. Mede omdat ik al veel langer uitging van 8-okt en we zijn nu op die datum bij de bovenkant uitgekomen.

  Onder de 328 is de daling een feit en anders gaan we hoger.

 7. 2 november midterm-elections in de USA. Obama gaat verliezen: onzekere toekomst voor de USA. Beleggers hebben daar een hekel aan. Plus nog steeds een dreiging van een dubbele dip ondanks vele positieve column’s dankzij de stijgingen op de beurs in September. Maar ja dat is meestal zo: eerst een goede beurs dan goed nieuws. Kan men niks aan doen zo is de mens.

 8. Ja had ik gelezen. Ik wijs ook op een trog-achtige daling. Martin Armstrong heeft het over een daling tot rond 13 juni 2011….. Zou het niet zo kunnen zijn dat als iedereen denkt dat de beurs het vanaf november beter gaat doen , het oude liedje , het nu eens precies andersom gaat doen? September was in 70 jaar niet zo positief geweest,het zou best kunnen dat november zo slecht op de beurs gaat worden dat we in 70 jaar niet hebben gezien. Voor mijn werk kom ik bij veel bedrijven en ik kan je dit wel vertellen: de crisis is nog lang niet voorbij en ze houden allemaal hun hart vast voor de toekomst. Dat zeggen ze natuurlijk niet maar je kunt het gewoon zien en aan de stilte die valt bij het woord crisis. Als we niet binnen zeer korte tijd een opleving zien in de bedrijvigheid hier in Nederland , en daar lijkt het niet op , gaan er nog rake klappen vallen. Niemand verdient wat aan de consument , allemaal verdienen ze op bezuinigen dat houd een keer op. Laat de klap maar komen: het meest vruchtbare grond is verbrande grond.vr gr.

 9. ik citeer een stukje van Martin Armstrong geschreven op 16-08-2010:
  De markten bevinden zich nu in een kritieke fase, omdat een mogelijke “dubbele dip”recessie steeds waarschijnlijker lijkt te worden. Daarom word nu bepaald hoe,wanneer en in welke mate de VALSE opgaande beweging op de markten zal worden gecorrigeerd door de realiteit.In bredere zin zullen we ’tussen augustus en juni 2011 in de afgrond staren’waarschuwt hij. Degenen die van mening zijn dat de maatschappij nooit zal instorten en het gewone leven zijn gang zal blijven gaan koesteren een valse hoop. Nog NOOIT eerder is het gelukt een schuldencrisis van een dergelijke gigantische omvang in toom te houden. De ballon zal spoedig knappen en dan zal iedereen zien dat de inhoud slechts gebakken lucht is geweest.
  Armstrong zegt verder dat we niet moeten vertrouwen dat de overheden hier ook maar iets aan kunen veranderen of dit zelfs maar willen, omdat iedere politicus een korte-termijndenker is. Politici hebben over het algemeen geen enkele ervaring in de echte wereld en denken niet aan de toekomst, omdat ze weten dat ze slechte korte tijd aan de macht zullen blijven. Daarom plannen ze niet voor de lange termijn en doen pas iets als het te laat is, niet eerder. Waarom je politieke carriere in gevaar brengen voor een probleem dat zich mischien pas ‘morgen’zal voordoen?

 10. de Dow-Jones moet dit jaar een maand boven de 11000 punten blijven. Doet ie dat niet dan komt er een grote laag in het midden van 2011. Daarna komt er een rally tot in 2015 met als doel : 30.000 punten, aldus Martin Armstrong. Natuurlijk die daling niet afwachten gewoon door kopen met een flinke reserve achter de hand voor het geval dat: en dat advies is van mij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.