Verkeerslicht AEX bijna rood

De quote van vorige week (Correctie AEX snel naderbij) werd danig op de proef gesteld, daar het tot woensdag duurde dat er een eerste verkoopsignaaltje op de daggrafiek te zien was. Er werden nog hogere toppen geplaatst binnen de ‘rising wedge’ of stijgende wigformatie, wat een omkeerpatroon (top) is.

De absolute top lijkt dus op 3 juni te zijn geplaatst, althans, dat is voorlopig het uitgangspunt, wat wordt ondersteund door korte termijngrafieken.

Wat uiterst interessant was, was dat de 3e juni de AEX boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde opende wat ook de hoogste koers van de dag bleek. Ze sloot er echter ronder, geflankeerd door een omkeerpatroon o.b.v. de Japanse candlesticks (bearish engulfing). Bingo dus, althans waar het gaat om een prachtige risk/rewardverhouding. Immers, hogere koersen dan 271.12 zijn niet meer te verwachten in deze casus.

Qua psychologie is dit vooral boeiend, daar vrijdag de werkloosheidscijfers van de VS verwacht werden, waar halsreikend naar werd uitgekeken. Dit is eigenlijk helemaal niet interessant voor technisch analisten. Dat wil niet zeggen dat er geen hogere koersen boven 271,12 mogelijk zijn, maar mij interesseert dat niet, want dan zou ik met een klein verlies uitgestopt worden. De AEX had qua psychologie toch al gesproken op 3 juni?

Nu ziet u een voorbeeld tussen de discrepantie van fundamentele en technische analyse. Technisch ‘weten’ we dat er een correctie verwacht mag worden als gevolg van het ontstane patroon (wigformatie), vervolgens een omkeerpatroon op 3 juni rond het 200-daags voortschrijdende gemiddelde, wat uitstekend gebruikt kan worden voor de risk/rewardverhouding en klaar is Cees -:).

En dan hebben we het nog niet over de relatieve sterkte van Randstad ten opzichte van de AEX en de hogere volatiliteit van andere pijlers als grondstoffen, dollar en rente over de laatste dagen.

Op onderstaande uurgrafiek is mooi te zien dat de AEX opnieuw naar de groene weerstandslijn klom en steun vond op de groene oplopende lijn. Het stijgmomentum neemt duidelijk af wat u fraai kunt zien in de indicator, die maar rode waarschuwingsbars blijft spugen.

Technische analyse van de AEX (urengrafiek-van-de-aex-future) op 6 juni 2009
Technische analyse van de AEX (urengrafiek-van-de-aex-future) op 6 juni 2009

Hieronder ziet u de oude Randstad/AEX grafiek weer. Er is dus wel wat veranderd deze week, me dunkt.

Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 6 juni 2009
Relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 6 juni 2009

Alles overziend staat het verkeerslicht nog niet op rood, waardoor het innemen van shortposities nog steeds met extra risico omgeven is. Weet u waarom? Omdat de trend op de uurgrafiek nog altijd opwaarts is. Toch nemen we wel een shortpositie in, want prijs en tijd zijn fraai genoeg om minimaal richting 250 te koersen (zwarte steunlijn op uurgrafiek) en we hebben een prachtige risk/rewardverhouding. We weten precies waar de stop ligt en wel op 272.

Succes.

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ondergetekende heeft een shortpositie in de AEX. De redactie heeft geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

3 gedachten over “Verkeerslicht AEX bijna rood”

 1. Jaap,

  Wat moet ik met deze vraag? In het algemeen is het zo dat bij stijgende markten volumes moeten toenemen als je over een gezonde stijging wilt praten.

  Als je de huidige stijging bedoelt, valt op dat bij de volume-oscillator van de futures per 16 mei reeds sprake is van negatieve waarden, ofwel, de laatste stijging werd niet ondersteund door (koop)kracht.

  Ik ga er van uit dat dit je vraag beantwoord.

 2. Cees,
  Dat bedoelde ik ook te vragen; of je op basis van volumes bij stijgingen kan concluderen of er genoeg koopkracht is of dat het misschien meer gedreven is door een bepaalde positie.
  Bedankt voor het antwoord.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.