Leidraad voor correctie AEX

Ik wil deze week ingaan op de rol van Arcelor Mittal binnen de AEX, maar blik eerst even terug op het vorige week gestelde.

Zoals u weet was het uitgangspunt dat er een correctie aanstaande was, die maar niet kwam. De verkeerslichten bleven erg lang twijfelen, waardoor de kans op een opwaarts vervolg toenam.

Technische analyse van de AEX ( urengrafiek van de AEX-future) 19 juni 2009
Technische analyse van de AEX ( urengrafiek van de AEX-future) 19 juni 2009

Welnu, het was meteen raak bij de opening van maandag jl. U ziet het groene balletje in de grafiek die de opening weergeeft. Prachtig signaal dus, want zowel het blauwe voortschrijdende gemiddelde, alsook beide steunlijnen werden tegelijk gebroken. Hoe duidelijk wilt u het hebben!

Daarnaast de beursbarometer (Randstad versus AEX) nog maar eens geraadpleegd. Bevestigt die ook het beeld van verzwakking?

Beursbarometer: Randstad ten opzichte van de AEX
Beursbarometer: Randstad ten opzichte van de AEX

Nadat de vorige week geplaatste grafiek al verzwakking (waarschuwing) aangaf duurde het tot de 17e voordat de blauwe en bekende significante steunlijn het begaf.

OK, de opwaartse trend vanaf 9 maart lijkt dus inderdaad beëindigd, voor zover we nog mochten twijfelen. Ik heb een dalend trendkanaal ingetekend op basis van de beschikbare informatie die mogelijk in de toekomst aangepast moet worden. Voorlopig is dit mijn leidraad voor de correctie of dalende trend waarin we nu verkeren.

De AEX kan volgens mij terug naar een niveau van minimaal 240 punten. Een volgend steunniveau bevindt zich op 232 punten.

U leest het goed: Correctie of dalende trend! Wie weet nu namelijk zeker wat het gaat worden? Ik in ieder geval niet. Mijn relaties hebben nu dan ook een neutrale tot licht bearish positie, wat betekent dat we ongevoelig zijn voor koersdaling en zelfs licht profiteren. Elk procentpunt van daling wordt de relatieve performance in ieder geval beter, laat staan als ik bij de bodem ook gebruik weet te maken weer gas te geven door liquiditeiten om te zetten in zakelijke waarden. Dan wordt de absolute performance ook nog eens voordelig beïnvloed.

Ook de trade van de bund draait perfect. Hieronder een update van de eerder gepubliceerde grafiek.

Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op 30 minutenbasis op 19 juni 2009
Technische analyse van de 10-jaarsrente (future) op 30 minutenbasis op 19 juni 2009

Het koersdoel was 119.90 /120 respectievelijk 124. Het hoogste punt op de 17e was 119.99. Mooi in de prik dus, waarna een correctie optrad. Waarschijnlijk zijn we alweer onderweg naar nieuwe hoogtepunten, hoewel een nieuwe korte correctie niet uitgesloten mag worden alvorens richting wolken te schieten. Duidelijk is en blijft dat de rente ook zeer vroeg aangaf dat de aandelenberen gevoederd werden. De beide groene kaders zijn ‘buy the dips’ op het voortschrijdende gemiddelde en werkten perfect.

Afsluitend Arcelor Mittal:

Wat mij de laatste tijd opvalt, zijn de grote prijsfluctuaties van Arcelor Mittal. Dagen van 4 tot 6% stijging of daling wisselen elkaar spontaan af. Als cyclisch fonds mag je ook verwachten dat ze heftiger reageert als Unilever bijvoorbeeld, maar toch, dit lijken wel wildwest- taferelen. Wat vandaag weer opviel was de enorme winst van bijna 5%. De AEX stak daar maar schril bij af met 1.44%. Wat lijkt hier nu aan de hand?

Hoewel ik niets kan bewijzen heb ik het vermoeden dat de optie-expiraties vandaag een belangrijke verklaring zijn. Waarschijnlijk hadden veel grote partijen deze week niet op deze AEX- daling gerekend, waardoor ze scheef kwamen te zitten met posities. Zij zijn dus gebaat met hogere AEX- koersen. Welnu, hoe krijg je de index omhoog gemanipuleerd er van uitgaande dat dit alleen kortstondig vol te houden is?

Door bijvoorbeeld het zeer liquide Arcelor te kopen, wat in dunne handel al snel procentpunten winst oplevert. Arcelor maakt ruim 12% van de index uit, dus dat tikt snel aan. Neem RDSA en Unilever erbij en je zit al op een index- gewicht van 40%!

En zo is het dus mogelijk om met relatief weinig geld de AEX omhoog te stuwen en wordt je doel bereikt.

Welnu, laten wij maar eens van de gelegenheid gebruik maken hiervan te profiteren. Wij gaan Arcelor nu short, want er zijn signalen te over en de risk/rewardverhouding is opperbest.

Technische analyse van Arcelor Mittal op 19 juni 2009
Technische analyse van Arcelor Mittal op 19 juni 2009

U ziet in de grafiek de verklaring van de dubbele top, de terugtest omhoog vandaag en de rode bars inclusief voortschrijdende gemiddelden. Ik weet genoeg. Arcelor short, stoploss 26.50 en koersdoel minimaal 21, waarschijnlijk lager.

Ondergetekende heeft een positie in een renteprodukt en in Akzo. De redactie heeft geen posities in de genoemde beleggingen. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden. Klik hier

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

2 gedachten over “Leidraad voor correctie AEX”

 1. Frans van der Tweel

  Beste Cees,
  Het lijkt erop dat je het geheel en al bij het goede eind hebt
  Ik verdenk de verschillende marktpartijen al enige tijd van manipulaties van de AEX25 tegen het tijdstip van de expiratie van deze AEX25.
  Ik kan dan ook niet geheel begrijpen dat alle columnisten zich uitsluitend focussen op de AEX25 en bijvoorbeeld niet de ESTX50 gaan analyseren.
  Bovendien bezit de AEX25 geen evenredige dekking m.b.t. de sectoren.
  Welk product zou je aanbevelen m.b.t. een Arcelor short pos.??
  Groet, frans
  zie
  http://indizes.wallstreet-online.de/djeurostoxx50/enthaltenewerte.html

 2. Beste heer van der Tweel,

  Gelet op het risico-aspect van trading zal de in te nemen positie per belegger verschillen. Waar de een een call schrijft, koopt de ander een put en weer ander een turbo/sprinter short. Het heeft alles met riskperception, verwachte daling, tijdsbestek en volatiliteit van doen.

  Voor mijn relaties heb ik een exacte positie aangegeven compleet met stoploss-en moneymanagement-aspecten teneinde optimaal te profiteren of evt. verliezen te minimaliseren.

  Hoewel manipulaties nooit te bewijzen zijn evenals complot-theorieën lijkt de kleine AEX inderdaad wel gevoelig hiervoor.

  Wat de ESTX50 betreft: Natuurlijk hebt u gelijk te stellen dat dit een veel evenwichtiger index is, maar telkens wordt mij weer duidelijk gemaakt dat Nederlanders erg gehecht zijn aan de AEX en maar voor lief nemen dat het een halfbakken index is met notabene onroerend goedfondsen erin.

  Mogelijk dat op de site brede interesse gaat ontstaan voor een wekelijkse analyse van de ESTX50. Het zou in ieder geval wel vernieuwend zijn. Mogelijk dat de webmaster een ‘poll’ hierover wilt houden, teneinde de interesse te peilen.

  Produktaanvebeveling Arcelor Mittal? Daar ik ‘maar’ een reactie neerwaarts verwacht zal het schrijven van een call een oplossing kunnen zijn. Zelf hanteer ik in dit geval een turbo of sprinter met een relatief lage hefboom.
  Daardoor voorkom ik snel waardeverlies en is de kans op een 50% rendement relatief groot te noemen.

  Bedankt voor uw reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.