Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

G-krachten stuwen AEX naar 280

Laat ik beginnen een stukje tekst van vorige week te quoten.

“In dit scenario zal een nieuwe daling die komende week start, tot een aankoopmoment leiden, waarbij 13 april snel dichterbij komt en wat dus de kans vergroot dat er een significante bodem geplaatst wordt. Laten we niet uit het oog verliezen dat langjarige cycli best een week of maand eerder of later kunnen bodemen”.

De term G- krachten wordt meestal geassocieerd met de luchtvaart. Er was sprake van de G 20-top in Londen, vandaar de term G. Een gevechtsvlieger ondervindt tijdens snelle stijgingen of dalingen veel hinder daarvan. Bij 9 G raakt men buiten bewustzijn en 14 G is zelfs dodelijk. Nou, wat doet 20 G dan wel met de beurs? Precies, lanceren…en pessimisten met waardeloze puts opzadelen.

Als een duveltje uit een doosje sprong op 2 april de AEX omhoog, wat fraai is te zien op onderstaande grafiek. Er werd daags ervoor in de kleurenbars een waarschuwing gegeven voor trendverandering, maar toch was ook ik verrast. Ik ben er eigenlijk ook niet echt blij mee.

Technische_analyse_van_de_AEX_op_04_april_2009
Technische analyse van de AEX, 4 april 2009

Klik op grafiek om te vergroten! (opent in nieuw venster)

Waarom niet? Welnu, Gann vindt het prettig als aan de voorwaarden prijs en tijd wordt voldaan en dat was nu niet het geval. Ten aanzien van tijd heb ik daar niet zo’n probleem mee, maar wel aangaande de prijs.

Wat moeten we met deze informatie? Verder puzzelen dus.

Omdat we het koersdoel van 186 niet gehaald hebben, maar wel duidelijke signalen van een verdergaande stijging zien, houd ik rekening met een tussentijdse rally, waar nog een nieuwe low later dit jaar op volgt…op het koersdoel van 186. Het verwachte koersdoel van de huidige rally ligt tussen 272 en 280, waarna we dus alsnog naar 186 mogen afglijden om het patroon definitief af te ronden.

Het andere en ronduit positieve scenario is dat we toch de bodem al geplaatst hebben, maar vanwege het ontbreken van de ideale setup is extra waakzaamheid geboden tot we uit de gevarenzone (> 280) zijn.

Tot zover de AEX. Jammer dat het zo loopt, maar net als de belastingdienst kan ik het niet leuker maken, wel makkelijker :).

Gelukkig zijn er ook fondsen die wel aan de voorwaarden prijs en tijd voldoen. Dat sterkt me dan ook in de veronderstelling dat nu een fase van koersstijging ondersteund wordt. Indien u wilt meeprofiteren van alle koopkansen kunt u contact met me opnemen via onderstaande link:

c.devries@dekritischebelegger.nl

Ik zal vandaag één fonds noemen wat aan de voorwaarden prijs en tijd voldaan heeft: Wessanen NV (Kon.) Een aantal zaken, naast technisch ook fundamenteel, vallen op.

Technische analyse van Wessanen, 4 april 2009
Technische analyse van Wessanen, 4 april 2009

Klik op grafiek om te vergroten! (opent in nieuw venster)

Ten eerste valt op dat de koersdaling in 2009 gepaard ging met een zeer volatiele RSI wat leidde tot een halvering in prijs. Dit vertaal ik als capitulatie van beleggers die de handschoen in de ring gooien en wat de Gann- methode nog net nodig had om prijs en tijd bij elkaar te krijgen.

Vervolgens zien we afgelopen week een paar zwarte kleurenbars inclusief een blauwe. Dat zijn de belangrijkste setups om rekening mee te houden.

Nadat Wessanen’s CEO Veenman daags voor de publicatie (24 februari 2009) van de jaarcijfers opstapte en vrijdag jl. in de media werd benadrukt dat de winstgevendheid van het 1e kwartaal belangrijk zal dalen, lijkt dit precies het sentiment om contrair te worden. Het ‘ slechte nieuws’ leidde namelijk niet tot een lagere low, wat getuige de kleurenbars nu ook niet meer verwacht wordt.

Komen er wel lagere lows, worden we simpelweg uitgestopt, maar….dat ligt niet in de lijn der verwachtingen.

We gaan dit fonds dus kopen, stoploss 2.20, koersdoel 5.20.

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 4 april 2009

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 4 april 2009
Overzicht van lopende-en gesloten posities per 4 april 2009

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ondergetekende heeft een positie in de Nikkei, Goud, Elsevier en in Wessanen. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *