De 7 redenen om nu geen huis te kopen

Een groot billboard langs de snelweg gaf de mening van de NVM duidelijk weer: de zeven redenen om nú een huis te kopen. Hieronder de zeven redenen plus de tegenargumenten om juist niet te kopen.

1. De hypotheekrente is momenteel gunstig

Dit is absoluut waar. Geld is nog steeds relatief goedkoop. Té goedkoop. De prijs van geld zal straks drastisch gaan veranderen in de zin dat er een ander prijskaartje aan komt te hangen. Procentueel zult u meer gaan betalen. De vraag is echter of een lage rente een reden is om een huis te kopen en sterker nog, om nú te kopen. De terughoudendheid bij potentiële kopers is enorm. Het vertrouwen is weg en angst overheerst. Niet de lage rente is thans bepalend voor de vraag of iemand gaat kopen, maar de vooruitzichten: heb ik straks nog een baan? Heb ik straks voldoende inkomen om die relatief lage maandlasten te kunnen betalen? Doe ik er niet beter aan een pas op de plaats te maken? Zolang onzekerheid regeert, is het veel verstandiger om geen nieuwe, vaak hogere, schuld aan te gaan om een woning te kopen. Geduld is een schone zaak. Kijk het eens rustig aan, ga op uw handen zitten en uw geduld zal rijkelijk beloond worden.

2. U hebt meer keus, dus meer kans op uw droomhuis

Momenteel staan er relatief veel woningen te koop en ook gedurende een wat langere periode. Volgens de NVM is de kans veel groter dat u om die reden een woning vindt die precies bij uw wensen en mogelijkheden past. Momenteel staat 1 koper tegenover 16,42 verkopers. Dat u meer keus heeft is juist. De kans dat uw droomhuis daartussen kan zitten klopt ook. Qua wensen past het dan. Qua mogelijkheden is dat echter nog de vraag. Is het huis ook betaalbaar? Gezien het feit dat sprake is van een kopersmarkt geldt wederom dat geduld een schone zaak is. Wanneer er zoals nu veel verkopers op de markt zijn, betekent dat maar één ding: de prijzen zullen gaan dalen en flink ook. Als u al wilt kopen, dan handelt u alleen slim als er een flinke discount op zit, stel 20% tot 30%. De verkoper zal dat ongetwijfeld veel te veel vinden want die heeft een veel hogere prijs in gedachten. Dan rest u maar één ding: wachten. U heeft de tijd. Heeft uw verkoper dat ook? En geloof me, er komen nog genoeg, betaalbare, droomhuizen voorbij.

3. De huizenprijzen zijn realistischer geworden

De vraagprijs van een woning werd in sommige gevallen meer door emotie bepaald dan door de werkelijke waarde van het huis. De NVM zegt dat die tijd nu echter voorbij is en dat u meer zekerheid heeft dat de prijs die u betaalt ook realistisch is. Laat u niet gek maken. Huizen zijn nog steeds veel te duur. De Rabobank-betaalbaarheidsindex geeft aan dat huizen slecht betaalbaar zijn. Net zo slecht als of nog slechter dan eind jaren ’70. Toen ging er in zeer korte tijd 50% of meer van de huizenprijzen af. Wanneer de bodem in de huizenprijzen gemaakt wordt zal de emotie eveneens een grote rol spelen. In dat geval zal de prijs in sommige gevallen ónder de realistische waarde liggen. Maar dat moment is nog lang niet aangebroken. Als de huizenprijzen al realistischer zijn geworden omdat ze goedkoper zijn, dan is het beeld van de huizenmarkt per saldo slechter geworden. Iets wat namelijk onveranderd hoog is gebleven, is de hypotheekschuldenberg. Nederland is het enige land ter wereld dat een hogere hypotheekschuld heeft dan het Bruto Nationaal Product. Natuurlijk is de rente aftrekbaar, maar zo´n 48% van de hypotheken is momenteel ook nog eens aflossingsvrij. Kortom, lagere prijzen met dezelfde schuldenlast maakt de huizenmarkt stukken minder aantrekkelijk en rijp voor een forse daling.

4. U hebt nu een uitstekende onderhandelingspositie. Omdat er meer huizen te koop staan, staat u sterker bij onderhandelingen

Dat is absoluut waar. Zoals hiervoor aangegeven: áls u al wilt kopen, zorg dan dat er flink wat van de prijs afgaat. Zo niet, dan niet kopen en gewoon afwachten.

5. Een koopwoning is op langere termijn een goede investering

De NVM zegt dat een koopwoning op de langere termijn altijd een uitstekende investering blijkt te zijn. Wanneer we de inflatiecomponent uit de huizenprijzen elimineren, ziet het beeld er al heel anders uit. Nog los daarvan, koopwoningen zijn de afgelopen tien jaar te veel gezien als beleggingsobject. Een woning is in de eerste plaats een plek om in te wonen. Veel woningbezitters hebben relatief hoge hypotheekschulden of moeten nu voor de aankoop flink lenen. Een woning is dan, bij de huidige slechte betaalbaarheid, geen investering maar vooral een grote schuld die wordt aangegaan. In uw persoonlijke situatie hoeft weinig mis te gaan (werkloosheid, echtscheiding e.d.) of deze ideale investering ziet er een stuk minder aantrekkelijk uit. Een daling van de huizenprijzen zal uw situatie nog verder doen verslechteren.

6. De NVM No-Riskclausule voorkomt dat u blijft zitten met uw huidige woning

De No-Riskclausule houdt in dat de NVM u een optimaal vangnet biedt, wanneer uw huidige woning niet snel genoeg verkocht wordt. Daarmee wordt voorkomen dat u met twee huizen blijft zitten. Een mooi initiatief, zo lijkt het. Een slimme huizenkoper zorgt er echter voor, juist in de huidige markt, dat hem dit niet overkomt. De NVM wil graag dat u nu al koopt, zodat u de prijzen hoog houdt. Want bij een daling van de huizenprijzen hebben NVM-makelaars vermoedelijk nog minder business en dus minder inkomen. Laat u niet verleiden en vooral, maakt u zich geen illusies. De huizenprijzen gaan dalen, hoe dan ook. Deze clausule is vooral in het belang van de NVM en niet van de potentiële huizenkoper. Wees dus verstandig: éérst verkopen, dan pas kopen. Overigens: wel eens aan huren gedacht? Wanneer u bij verkoop de aanwezige overwaarde realiseert zou een bescheiden rendement daarop er wel eens voor kunnen zorgen dat uw besteedbaar inkomen er per saldo op vooruit gaat. U kunt de kat uit de boom kijken en u bent bovendien enorm flexibel. En als u werkloos wordt heeft u er niet nóg een zorg bij.

7. Met een NVM-aankoopmakelaar koopt u geen kat in de zak

Als u zich laat begeleiden door een NVM-aankoopmakelaar, kan hij u tegen verborgen gebreken verzekeren, aldus de NVM. Aangenomen dat de NVM-makelaar u inderdaad voor die gebreken weet te behoeden, is niet duidelijk waarom dit een reden zou moeten zijn om nú te kopen. Na een flinke daling van de huizenprijzen geldt dit argument hopelijk net zo goed.

Elmer Hogervorst
www.hogervorstadvies.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.