De mooiste bloemen groeien…

Aan de rand van de afgrond ! Dat is de stelling waar we mee geconfronteerd worden als we naar het weekslotakkoord van de Europese beurzen kijken. De ene beurs staat er nog beroerder bij dan de andere. Ook onze AEX, die rond de 20e een high of low moest plaatsen. Nu zult u zeggen; dat is dan duidelijk een low en daarmee is het geoorloofd aan de koopkant te opereren.

Hoewel dat zeker het geval kan zijn en wat nog steeds mijn favoriete scenario is, moeten we ervoor waken geen struisvogelgedrag te vertonen.

In de VS zijn de nieuwe lows, wat een confirmatie is van de Dow- theorie en daarmee de bearmarkt weer ballen gevend, niet leuk. De vraag is echter of dat direct gevolgen krijgt op de beurzen, want die conclusie mogen we niet trekken. Het geeft wel aan dat de kans erg groot is dat we op termijn en mogelijk dus direct, naar lagere niveaus zullen dalen.

Bijgaande grafiek illustreert mijn verwachting dat een opwaarts scenario, te starten komende week, hogere ogen gooit dan een verdergaande daling, zij het dat het bewijs redelijk fragiel is.

Ik leid dat onder andere af uit de volgende zaken:

Nadat Goud even over het 1000-niveau bewoog vrijdag jl. beweegt ze ten tijde van schrijven er nu onder. Een voorzichtig bewijs dat die weerstand nog even te zwaar is. Als Goud vervolgens verder daalt, wat mijn verwachting is, dan zal het sentiment rond het financiële systeem dus kunnen verbeteren, lees aandelenmarkten kunnen stijgen. Ik blijf wel in de veronderstelling dat de verwachte reactie in Goud een nieuwe koopgelegenheid wordt en dat deze aanloop wel degelijk de krachten zal verzamelen boven 1.000 te breken. U begrijpt al, dat als dit met kracht en volume gebeurt, de rapen goed gaar zijn op de beurzen, wat op termijn een vrije val in de aandelenmarkten ondersteunt. Zover is het allemaal nog niet, maar dit is de achtergrond van mijn denken op dit moment.

Ook de rente lijkt zeer dichtbij een belangrijke bodem, waarna de rente kan stijgen, wat ook positief uitgelegd zal worden op de beurzen.

Daarnaast de AEX zelf. Ik had rond de 20e februari een belangrijk tijdsevenwicht, wat een high of low kon worden. De kansen op een low heb ik vorige week meer waarde toegekend hoewel een top ook een reële mogelijkheid was. Welnu, we hebben een low, maar is dat ook een bodem?

Tijdsevenwichten kunnen helaas ook een andere functie aannemen, hoewel dat eerder uitzonderingen dan regel zijn, maar ja, wat is nog normaal tegenwoordig! Wat namelijk ook kan is dat er een versnelling van de geldende trend optreedt, dus dat zal in dit geval een versnelling omlaag op kunnen leveren.

Kijken we naar de grafiek, dan heb ik meer aanleiding met een low rekening te houden dan een doorstart omlaag. Ziet u ook waarom?

Technische analyse van de AEX, 21 februari 2009
Technische analyse van de AEX, 21 februari 2009

Klik op figuur om te vergroten!

Kijk naar de indicator en met name de rode lijn. Indien de blauwe (trendmeter) eronder beweegt, daalt de AEX of mag je aannemen in een dalende beweging te zitten. Indien de blauwe lijn boven de rode beweegt, is er een stijgende beweging of minimaal een zijwaartse, afhankelijk van de trendfase van de AEX zoals in augustus 2008 te zien is. Waar beweegt de blauwe zich nu ten opzichte van de rode? Zodanig om uit te gaan van een vrije val per direct en agressief puts te kopen? Nee dus.

Er is nog een reden om op korte termijn geen vrije val te verwachten. Ziet u op de grafiek wat ik bedoel?

 • Hoe verhoudt de AEX zich t.o.v. het dalende kanaal (rood, blauw, rood)? Zie grijze rechthoek.

Forse dalingen geschieden in de regel als de AEX zich in of dichtbij dat kanaal bevindt. Daar is nu geen sprake van. We zagen dat wel in november 2007, juli 2008 en september 2008. De daling nam dan ook grote vormen aan.

Cyclustechnisch ligt het dus niet voor de hand dat we nu direct in een vrije val terechtkomen.

Daarnaast zien we dat de rode lijn van de indicator een sterke stijgcurve vertoont en zelfs dat de blauwe er nog boven ligt, zij het nipt. Als komende week de koersen stijgen, zeggen we achteraf o.b.v. de indicator dat dit heel logisch was.

Samenvattend: Hoewel alles mogelijk is, neig ik meer naar de idee dat de AEX grote kans maakt op korte termijn te kunnen stijgen. Ook als dat niet het geval is, lijkt een daling geen grote vormen aan te kunnen nemen. Wel zal de ontwikkeling van Goud continu met een schuin oog gevolgd worden, daar dat een goede barometer is qua sentiment rond het 1.000 niveau. Het koersdoel is gehaald. Ik besluit niet de positie te verkopen, daar de marktomstandigheden dermate serieus zijn dat een doorstart omhoog ook niet ondenkbaar is. Op korte termijn lijkt zich echter een topformatie te ontvouwen, vandaar dat de stoploss opnieuw omhoog gebracht wordt, nu naar USD 989.

Nog een opmerking over ING: Koersen boven 4.50 halen de druk van de ketel en kan zich een fors herstel aandienen. Wie had deze koersontwikkeling vandaag kunnen bedenken?

De aandelenmarkten lijken meer op het decor van een surprise- show, wat zonder gebruikmaking van dagorders en stoplosses een dodelijke arena is.

Wees dus voorzichtig en blijf baas over uw eigen portemonnee.

Gelet op de fragiele basis van de aandelenbeurzen opnieuw geen tips deze week. Indien we verder dalen zal de zone 211/213 steun moeten bieden. Indien we stijgen houd ik rekening met 282 wat eind april best gehaald kan zijn.

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 21 februari 2009
Overzicht van lopende-en gesloten posities per 21 februari 2009

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ondergetekende heeft geen positie in Goud. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Succes

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl

2 gedachten over “De mooiste bloemen groeien…”

 1. geachte heer de Vries,

  Is meneer Gann diegene die grote winsten maakte met een unieke methode die hij helemaal zelf had gemaakt en berekend…ik las daar een paar jaar geleden iets over maar weet de naam van die man niet meer. Verder vraag ik me af hoe je bij een bank long en short kunt gaan als particuliere belegger…kunt u daar iets over zeggen?Mijn dank..

 2. Geachte heer/mevrouw Haesen,

  Uw eerste vraag: Ja, dat was inderdaad William Delbert Gann.
  Long en short bij een bank als partikuliere belegger? Ja, dat kan, zij het dat de meeste banken dat ‘letterlijk’ niet toestaan. Aan short gaan kleven nu eenmaal grotere risico’s, want u verkoopt iets wat u niet hebt.

  Middels opties, futures, turbo’s, sprinters en speeders is die mogelijkheid echter wel geschapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.