Wat een miserabel slechte week toch weer. Houdt het dan nooit op?
De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat ik me deze week toch anders voorgesteld had. Had ik eerder argumenten om met een stevige kortdurende rally rekening te houden, dan kan ik nu zeggen dat daar niks meer van over is. De komende week kan best een herstel op gang komen, maar het venijn van deze daling zit hem in de staart volgens mij, waarover straks meer.
Waarom opeens pessimistischer? Nou, dat wijzigt eigenlijk niet eens, want ik houd al langer rekening met 141, maar hield wel rekening met een andere route er naar toe. Ik had graag eerst nog een rally naar 282 gezien en daarna pas naar 141, maar van dat scenario neem ik nu dus afscheid. De belangrijkste argumenten voor de huidige pessimistische houding zijn gelegen in de kleurenbars die eerder een buy setup te zien gaven, waar niets meer van over is en het doordenderen van de bankensector neerwaarts. Dat zijn signalen die meer duidelijkheid geven over het te verwachten patroon de komende weken.
Maar er is meer….
Ook de langere termijn cycli wijzen op een naderende capitulatiegolf dat een zeer belangrijke bodem zal moeten worden. Deze cycli zijn afgeleid van de natuur en zien we overal in terug op aarde, dus ook op de financiële markten. Hebt u wel eens van de Juglar-cycle gehoord? Nee? Nou, er zijn veel verschillende cycli, zoals de Kitchin, Kondratieff etc. Weet u wat nou zo aardig is? PI (3.14) speelt telkens een hoofdrol hierin !!!! De vierjarige cyclus van Kitchin is gewoon een halve Juglar en 6 Juglars is gewoon een Kondratieff. Verbaasd? Wij mensen leven inmiddels zo ver van de natuur verwijderd en in de ratio, dat we deze fenomenen, juist vanwege de ratio, niet accepteren. Dat dit dom is bewijzen we telkens opnieuw. Laat dit nu net de kracht van TA zijn. Alles beweegt in ritmes volgens vrijwel identieke patronen en daarom wordt TA geassocieerd met ‘de geschiedenis herhaalt zich’..
Nu wordt het interessant, namelijk; Wanneer is de belangrijkste top geplaatst, ofwel een bullmarkt beëindigd? Precies, 5 september 2000 op AEX 703,18.
We kunnen PI inzetten op kleine, maar ook grote schaal, namelijk 3,14 dagen, 31,42 dagen, 314, 20 dagen en….3142 dagen. Laat nou 3.142 dagen 8.60 jaar zijn! Dus (een veelvoud van) PI en Juglar zijn hetzelfde, alleen noemen we het anders. Heel verwarrend!
Stel je voor dat we 5 september 2000 nemen, dan tellen daar 3.142 dagen bij op, om zodoende het einde van de Juglar- cyclus aan te kondigen, dan komen we uit op 13 april 2009. Een nieuwe economische (businesscycle) cyclus zal dan starten inclusief de daarbij behorende karakteristieken zoals inflatie en groei bedrijfsleven / economie. Anders gezegd: Kan er een BODEM worden geplaatst rond 13 april, die zeer significant kan zijn? Ja !!
Naast het tijdsaspect is er natuurlijk ook nog het prijsaspect. Geven patronen en Gann aanleiding te veronderstellen dat we nog kunnen zakken tot 13 april en zo ja, hoe diep kunnen we dan nog gaan?
Klik op figuur om te vergroten!
Daar o.a. de buy setup van de kleurenbars teniet werd gedaan, geeft mij die informatie over de huidige dalingsgolf. Dit moet volgens mij een derde golf zijn (van 5), want de kracht is immens. Er valt niet tegen in te zwemmen, het is gewoon keiharde verkoopdruk, zonder enig fatsoenlijk herstel. Ongelooflijk, maar ik kan het niet anders verwoorden, de AEX was zoals blijkt uit de kleurenbars tot voor kort toch echt wat anders van plan. Nadat de derde golf eindigt volgt er nog een opwaartse beweging, zijnde golf 4, waarna het slotakkoord start. Deze laatste dalingsgolf wordt dan, de ‘bloed door de straten- golf’ om de Juglarcyclus af te sluiten vanaf september 2000.
Maar hoe diep kunnen we dan nog? Welnu, ik blijf bij mijn eerdere standpunt van 140, mogelijk nog een kortstondig tikje lager vanwege een RSI- koersdoel.
Als we het allemaal zo willen zien, dan passen opeens alle puzzelstukjes perfect, namelijk:
Vanaf de top 2000 en de bijna bodem nu, is dan een mooie ABC (Elliott) correctie zichtbaar en dan dus ook afgerond. Aha…prijs (patroon en koersdoelen) en tijd (PI) komen bij elkaar dus. Dat zou werkelijk te mooi zijn om te geloven, vooral ook omdat het uniek is dat wij er op voorhand rekening mee kunnen houden, wat een grote kracht is van deze analyse- methode.
De slotconclusie is dan als volgt: Op of rond 13 april 2009 (paar dagen eerder of later is geen probleem) zou een belangrijke bodem in de AEX geplaatst kunnen worden en…idealiter zou dat plaatsvinden rond AEX 140. De rest kunt u ook bedenken, slecht nieuws, paniekverkopen, beursstoringen etc.
Dit is wat Gann bedoelt met: Squaring Price and Time. Het gaat om de combinatie van prijs en tijd, om zodoende de sterkste convictie te verwerven aangaande het beëindigen of starten van trends.
Of het allemaal zo uit gaat pakken weet uiteindelijk niemand, maar ik weet, en u nu ook, dat we niet verrast zullen zijn als het zo uitpakt en belangrijker…wij weten dan ook wat te doen en gaan daar nu al over nadenken en zorgen dat de middelen van deposito’s vrij ter beschikking zijn. 🙂
Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?
Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER
Ondertussen probeer ik de schade van de bankensector zo klein mogelijk te maken de komende tijd, daar het nagenoeg onmogelijke deze week toch gebeurd is, door fors verder onderuit te gaan bij een dergelijk belangrijke steun. U ziet…ook ik verbaas me nog regelmatig over de krachten van de markten. Gelukkig schijnt er een klein lichtje aan het einde van de tunnel. Nog even geduld en we kunnen weer volop aan de bak. Laat u bij extreme zwakte komende weken niet van de wijs brengen. De TV zal moord en brand schreeuwen, extra nieuwsuitzendingen etc. Dit allemaal om u van kopen af te houden 🙂 . Tip: Blijf dichtbij de natuur, dan verdwaalt u niet en is er ook geen chaos.
Volg het plan wat u (mogelijk) na het lezen van dit artikel maakt…en houdt u daaraan!!!
Ik kwam de volgende leus tegen op een website en vond het zo treffend met bovenstaande, dat ik het met u wil delen:
“I would rather be prepared and wrong, than to be unprepared but right!
Succes
Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl
Pingback: Bodem AEX op 13 april | De kritische belegger | dankles.com
Mooi stuk Cees, en mooi gevonden die factor Pi in de tijdcycli.
Pi vindt je ook terug in de prijs.
Top 703,18 / Pi -> 223,8 het werd 218
Top 563,98 / Pi -> 179,5 dus daar richt ik me in eerste instantie op.
Vriendelijke groet,
Jan 😉
Hoi Jan,
Bedankt voor je reactie. PI wordt, naar mijn weten, eigenlijk alleen voor tijdsberekeningen gebruikt, maar ik ben nooit te oud om te leren, dus zal er eens wat Research op doen. Gann vindt o.a. 75% een belangrijk getal en 563 -/- 75% = 141. Daarnaast heb ik een perfect harmonisch evenwicht gevonden met de top 703..en dus op 141. Garanties zijn er nooit, maar zo’n sterk harmonisch prijs- en tijdscluster zal normaliter een sterk magnetische aantrekkingskracht hebben. As always, we’ll see, 🙂
22/7
Roland, als je 22 juli bedoelt zou het fijn zijn als je dat nader weet te onderbouwen. Alleen op die manier kunnen we onze lezers de toegevoegde waarde bieden die we voor ogen hebben als kritische beleggers.
http://astrocycle.net/SPX_PEI.png
22/7 met voorbeeld.
Heel indrukwekkend! Ik ben waarschijnlijk niet de enige die nieuwsgierig is geworden naar de theorieën van W. D. Gann. Weet u een boek waarin hij zijn theorie uitlegt (Nederlands of Engels maakt niet uit).
Alvast bedankt!
Hoi Sjors, dat ligt niet zo eenvoudig als je het stelt. Gann wilde de fijne kneepjes van zijn theorieën niet delen, simpelweg omdat hij vond dat de ‘massa’ er niet klaar voor was. Ook vond hij dat je er zelf wat voor moest doen als je het zo graag wilt weten. Gann was een zeer gelovig man en geeft aan dat het oudste boek, de Bijbel, veel antwoorden geeft aangaande zijn werkwijze.
Aanhangers van zijn theorieën denken bewijs te hebben gevonden in zijn boek ‘Tunnel Thru the Air’, waar een aantal cruciale zaken in versleuteld zou zijn. Zie ook: http://www.authorsden.com/visit/viewwork.asp?AuthorID=11344&id=10205.
Dus als je van puzzelen houdt heb je nu een leuke uitdaging 🙂
Allereerst bedankt voor uw snelle reactie. Ik heb de link bezocht, ben zeer nieuwsgierig naar wat er in het boek vermeld wordt, helaas kost het mij teveel, dus ik ga zoeken of ze het in de bibliotheek hebben…Toch bedankt voor uw hulp en ik ga nog eens googlen op Gann.
Hoi Sjors, ik vond dit artikel via Google: http://www.bryce-gilmore.com/gannarticle.htm. Ik vond het zelf erg duidelijk.
69.14 *3.142 = 217.23
JH, een stukje uitleg over het waarom hiervan zou ik zeer op prijs stellen. De gemiddelde lezer zal vermoedelijk niet begrijpen wat je bedoelt mezelf incluis.
69,14 was de laagste slotkoers van 11 nov 1987 deze waarde vermenigvuldig met Pi geeft als antwoord 217.23 wat heel dicht in de buurt komt van de zelfde waarde die Jan S memoreerde obv zijn berekening 703/3.14 Mogelijk dat Pi ook iets met prijs doet, maar dat dat voor ons verborgen blijft ?
JH,
Interessante stellingname! Het probleem van deze ’toevalligheden’ is dat je ook nog moet aan kunnen tonen dat het statistische significantie heeft. Is dat niet waar het allemaal om draait in TA?
En dan hebben we het alleen nog over het PRIJS-aspect. Als we jouw hypothese als voorbeeld nemen, lijkt de 703 top van 2000 dus minder belangrijk dan de 563 high van 2007, want de 1987 low en 2003-low hebben een prijsrelatie.
Anders gezegd: In deze situatie is de bullmarkt mogelijk niet in 2000 maar in 2007 beëindigd door een lagere top. Dat kan, maar behoort wel tot de uitzonderingssituaties en zo ontstaat een academisch vraagstuk.
Stel dat wat jij stelt een juiste veronderstelling is, dan zou deze low toch ook een tijdsrelatie moeten hebben met de low van 2003, nietwaar? Ik zou zeggen, doe je best en laat het ons weten!
Vergeet één ding nooit: Voor de beste resultaten moeten prijs en tijd samenkomen! PI als prijstool inzetten wordt vooralsnog niet door de ‘kenners’ omarmd. Alleen degelijke Research kan bewijs leveren.
PS: Leuke discussie.
Inderdaad een interessante discussie heren.
Cees, wanneer jij stelt dat voor de beste resultaten prijs en tijd moeten samenkomen dan deel ik deze mening van harte maar voeg daar direct het fenomeen patroon aan toe. Het totaal moet kloppen.
Vwb tijdanalyse maak ik gebruik van verschillende methodes waarbij is vooral op zoek ben naar clusters. Wanneer verschillende berekeningen dezelfde datum aanwijzen dan neemt in mijn benadering het belang van zo’n potentiële pivotday toe.
Zo kwam 6 maart voor mij als draaidag niet als een verrassing. De lunar spiral, fibo- en lucasreeksen en Phi-berekeningen wezen deze datum aan; 6 keer in totaal.
Wanneer een pivotday dan ook nog eens samenvalt met een mogelijke afronding van een EW-patroon en de prijs vooraf berekende waardes bereikt dan valt er een puzzel in elkaar.
Ik kom 13 april in mijn methode (nog) niet tegen. Voor 16 en 17 april heb ik wel weer een cluster.
Hallo Circum,
De discussie bereikt steeds hogere sferen. Leuk, maar terwille van de leesbaarheid zal ik het antwoord zo kort en helder mogelijk proberen vorm te geven.
Ad 1: Het patroon moet toegevoegd worden, het totaal moet kloppen.
Antwoord: Ik ging met de beschikbare informatie vorige week uit van de hypothese dat na een derde golf, een opwaartse 4 en een neerwaartse 5 nog moesten volgen. Het patroon was dus nog niet af, maar mogelijk wel op 13 april, vandaar. Hoe zeker zijn we NU dat het patroon WEL af is?
Ad 2: Tijdsclusters o.b.v. verschillende methoden, waardoor 6 maart veel hits had inclusief ‘mogelijke’ afronding van Elliott- patroon.
Antwoord: Heel bewust koos ik voor de afronding van een grote cyclus, waar 13 april uitrolde. Het gebruiken van zoveel tijdsindicaties hoeft niet specifiek met de afronding van zo’n grote cyclus verband te houden , lijkt me. Daarnaast geeft u zelf aan dat het Elliott- patroon ‘mogelijk’ afgerond zou zijn, daarmee ruimte openlatend dat na een opvering de weg naar beneden weer vervolgd kon worden.
Ten aanzien van de vooraf berekende waardes die bereikt werden heb ik bij de AEX weinig significant houvast gevonden. Er staan nog steeds fors lagere doelen open. De AMX, Dow, CAC 40, Nikkei etc. hebben wel aan belangrijke voorwaarden voldaan om nu een stevige rally te verwachten.
In mijn dagelijkse tijdsberekeningen heb ik 13 april ook niet als een zwaar tijdselement, zij het dat twee technieken aangeven dat vanaf 9 april(tot 14 april) bovenmatig pessimisme verwacht kan worden, uiteraard afhankelijk van de dan geldende trendfase.
Afsluitend: Mag ik nu uit uw reactie afleiden dat 6 maart en ‘mogelijke’ afronding Elliott- patroon, u uitgaat van een afgeronde dalingscyclus vanaf september 2000? Ik refereer hieraan vanwege de insteek van 13 april in mijn artikel. Of mag volgens u de huidige beweging opwaarts ook nog als een reactie worden gezien, waarna de weg omlaag weer wordt ingeslagen?
Cees
Dank voor je reactie. Ik zal het ook kort proberen te houden.
Je maakt mij nieuwsgierig naar het bovenmatig pessimisme in de periode 09-04/14-04. Wellicht heeft dit met astrologische aspecten te maken; een tak van de beleggingssport waar ik nog maar matig in thuis ben.
Als antwoord op je vraag moet ik het e.e.a. toch wat in breed perspectief plaatsen.
In mijn EW-scenario is de AEX in ‘the bigger picture’ in oktober 2007 aan de C begonnen en is daarvan golf 3 nog niet afgerond. Vrijdag 6 maart liet in ieder geval de SPX een duidelijke bodem zien waarna de AEX dit de maandag daarna ‘kopieerde’. In mijn labeling is deze bodem (tot het tegendeel bewezen is) subgolf 4 van 3. We zouden dus nog één maal onder de huidige lows moeten (afronding golf 3) om pas daarna te beginnen aan een opwaartse correctie van grotere omvang. Overigens is in dit scenario ook dan de C nog niet afgerond en zouden de AEX op langere termijn dus nog een stuk lager moeten.
De grote vraag is nu voor mij wat het belang gaat worden van de volgende clustering. Juist omdat 6 maart een niet onbelangrijke low was, verwacht ik eerder dat medio april (m’n volgende cluster) een top gezet gaat worden. Vandaar ook mijn nieuwsgierigheid naar de het bovenmatig pessimisme dat jij in deze periode verwacht.
Met een schuin oog kijk ik hierbij ook naar de cyclus uit 2000/2003. Als ik 05-09-2000/21-09-2001 synchroniseer met 11-10-2007/21-08-2008 (en dus golf A vergelijk met golf C) dan is het treffend hoe de draaipunten samenvallen. Ook in prijsniveaus zijn er opvallende parallellen. Wanneer deze geometrie zich voortzet – en dat weten we helaas nooit – mogen we begin mei de volgende low verwachten.
Overigens zou het vrij uitzonderlijk zijn wanneer de C voor mei zou worden afgerond. In bijna alle gevallen is de C nl. niet korter dan 0.618 maal de tijdsduur van golf A.
De verleiding is groot om verder te bomen maar dat voert te ver. Hopelijk verduidelijkt dit mijn eerdere reactie.
(’t Is toch wat langer geworden dan m’n bedoeling was)
Circum,
Dank voor je reactie.
Het lijkt mij verstandiger als we deze discussie buiten de site om vervolgen als je daar behoefte aan hebt. Het wordt zoetjesaan erg technisch, waardoor ik vermoed dat het grote beeld voor veel mensen er niet duidelijker op wordt. Via de link kun je via je mail-software direct in contact treden met mij.
Cees
Je hebt helemaal gelijk. Dit schiet z’n doel een beetje voorbij zo.
Ik blijf jouw weekendupdates belangstellend volgen.
Mvg
Circum
Nog een korte aanvulling vanaf deze kant.
Op basis van eerdere onderzoeken naar bruikbaarheid van de methode zoals Cees in zijn artikel globaal omschreef en welke waaruit de datum 13 april als significant belangrijk naar voren kwam, zou ik het volgende willen zeggen. 1. Het is geen datum die een exacte top of dal (idd ik hou rekenen met beide mogelijkheden) zal generen. e.e.a. kan evenzo makkelijk een week vroeger of later vallen. In de aanloop naar deze periode moet het wel enigzinds zichbaar worden waar we naar toe werken. Ik bedoel daarmee het volgende: Stel we gaan de volgende weken lager en komen rond 13 april uit op AEX 189.. lijkt me duidelijk.. 21 maart is het nieuwjaarsdag en is de rommel opgeruimd, dus nog 1 dagje aankijken en vanaf volgende week omhoog ?? tot aan 13 april op aex , ik zou me dan meer zorgen maken over het vervolg. Trouwens 13 april is de beurs gesloten!
Het lijkt me een goed idee om dit nog enkele weken te monitoren, binnen een maand weten we hoe het is afgelopen. ik wens de belegger een dal toe half april , een mooiere long-entry kan hij zich niet wensen, maar ik durf er nog geen uitspraak over te doen. Het verleden heeft het tegendeel bewezen. 1 voorbeeld? Volg de redenering en rekenwijze van Cees en pas dit toe op de DAX ! wat is uw conclusie?
JH, Ik denk dat je de strekking van mijn relaas over 13 april tot iets maakt wat nooit zo bedoeld is. Wat ik in dat artikel omschreef is een scenario, uitgaande van perfectie. Wanneer is iets perfect? Hoe vaak komt dat voor?
In mijn recente artikel over de verjaardag heb ik overigens al nuances aangebracht. Lees dat zorgvuldig door. Wat ik ermee bedoelde is dat 9 maart mogelijk de 13 april-bodem al kan zijn. Vandaar dat ik behoorlijk kocht recent. En nu kunnen we uren debatteren over de vraag of dit al een belangrijke bodem kan zijn, maar daar kopen we niks voor. Volg de grafiek!
Kortom: Je maakt een scenario, maar moet daar wel van af durven wijken als je steekhoudende argumenten hebt. Die vond ik vorige week, maar weet nog niet of het scenario 13 april al goed of fout is. Bodems kunnen nu eenmaal eerder en/of later vallen dan gepland.
Het gaat uiteindelijk om convictie en die had ik bij de Nikkei vorige week, erg veel convictie. Ik was dan ook erg blij met het 20.00 uur Journaal deze week waar Japan de put in gepraat werd.
Dat zijn de mooiste sentimentsprikkels die je wel of niet ziet. Het bevestigt mij nog meer in mijn veronderstelling dat de Nikkei een belangrijke low voorlopig heeft staan.
Pingback: AEX: laat u niet gek maken! | De Kritische Belegger