Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Brazilië swingt

iShares MSCI Brazil is de nieuwe tip van de week. Ondanks de voortgaande slachting op de meeste aandelenbeurzen zijn er dit jaar ook lichtpuntjes. Eerder vermeldde ik reeds de beurs van China die dit jaar in de plus staat. Maar ook de beurs van een ander BRIC-land boekt dit jaar tot op heden winsten: Brazilië.

Beide ontwikkelingen zijn gerelateerd aan de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt. De Baltic Dry-index stijgt. Dat is de markt voor scheepvaarttarieven om grondstoffen te vervoeren. Deze is de afgelopen maanden reeds verdrievoudigd.

Ook de koersen van grote mijnbouwers als BHP Billiton en Rio Tinto lopen sinds december behoorlijk op. Markten die sterk zijn gerelateerd aan de grondstoffen, zoals Brazilië, profiteren daarvan. De Braziliaanse index wordt gedomineerd door grote grondstoffen fabrikanten als Petrobras (olie) en Vale do Rio (mijnbouw). Sinds 1 januari is de beurs van Sao Paolo gestegen met 8,5 % in euro gemeten. Dat is aanmerkelijk beter dan de 25 % verlies van bijvoorbeeld de AEX.

Een moooie manier om op deze ontwikkeling in te spelen zijn de iShares MSCI Brazil, genoteerd aan Euronext (IBZL). De ishares zijn sinds 1 januari met 7,7 % gestegen. De iShares zijn een mandje met 69 posities waarvan zware posities in Petrobras, Vale do Rio, Banco Bradesco, Banco Itau, Itausa en Cia de Bebidas. Het dividendrendement is 3,75 %. De ishares hebben 295 miljoen dollar onder management.

Datum advies: 9 maart
Koers: EUR 20,99
ISIN Code: IE00B0M63516

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze belegging. Clienten ook niet.  De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan-willem Nijkamp
Inmaxxa Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *