Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Bankenslachting ten einde?

Alvorens in te gaan op de nieuwe tip, wil ik vandaag eerst even stilstaan bij de beleggingstips, die sinds 13 december 2008, ‘live’ en transparant zijn gegeven inclusief het managen ervan. Er zijn nu geen lopende trades meer, dus een ideale gelegenheid om de balans op te maken.

De kaders voor de werkwijze en rendementsbepaling zijn conform W.D. Gann en zien er zo uit:

Stel vermogen op EUR 100.000. Elke trade mag nooit meer dan 10% van kapitaal zijn. Daarnaast speelt de productkeus een grote rol, iets waar Gann geen hinder van ondervond, daar de mogelijkheden in de 19e eeuw in derivaten te handelen, ontbraken. Het stoplossmanagement nam wel een belangrijke plaats in, evenals de richting van de trend. Dit zijn de hoofdlijnen.

Daar ik niet kan bepalen hoeveel risico u bereid bent te accepteren, heb ik geen specifieke beleggingsadviezen gegeven. U was zelf vrij in de keuze om opties, aandelen, turbo’s etc. te kopen. Hierdoor zullen per individu de rendementen enorm verschillen.

Indien u het lastig vindt zaken als moneymanagement, productkeus en stoplossmanagement te bepalen, neem dan contact met me (c.devries@dekritischebelegger.nl) op.

Om te kunnen vergelijken houd ik de AEX als benchmark aan, waar natuurlijk stevig over gediscussieerd kan worden of dat wel realistisch is, maar gemakshalve kies ik daarvoor, omdat we die allemaal kennen en volgen.

Vervolgens stellen we vast dat er 13 trades zijn gedaan, wisselend winst- of verliesgevend.

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 28 februari 2009

Overzicht van lopende-en gesloten posities per 28 februari 2009
Overzicht van lopende-en gesloten posities per 28 februari 2009

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met het formulier onderaan.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service. KLIK HIER

Ik tel alle rendementen op, deel de uitkomst door 13 en krijg een resultaat exclusief kosten, dividend etc. en bereken zo een positief beleggingsresultaat van 11.09 %. Stel je voor dat we dit tempo kunnen volhouden tot 13 december 2009? Dan hebben we het niet meer over 11.09 % maar dienen we dat met vier te vermenigvuldigen en krijgen we 44.36 %. Dit, vanwege het feit dat we ‘pas’ een kwartaal bezig zijn en er 4 kwartalen in een jaar passen.

Het werkelijke resultaat over de achterliggende periode zal zelfs hoger moeten zijn, daar de trades in Olie en Goud alleen met derivaten gedaan konden worden, waardoor die rendementen tientallen procenten hoger moeten liggen. Hierdoor zal het totale beleggingsresultaat dus fors hoger moeten zijn, waarbij wel de opmerking past dat het risicoprofiel door de derivaten natuurlijk wel hoger is komen te liggen. Meer risico betekent dus ook meer kans op een hoger rendement.

Wat heeft de AEX in die periode gedaan?

We nemen de slotstanden van 12 december 2008 en 27 februari 2009.

AEX per 12 december 2008 : 247.75

AEX per 27 februari 2009     : 219.81

Het AEX resultaat wordt dan 11.28 % negatief.

Ons resultaat in die periode: 11.09 % positief.

Dan schakelen we nu over op de verwachting voor de komende week.

Onze AEX daalde verder en heeft vrijdag zo goed als mijn genoemde koersdoel bereikt van 211 ~ 213. Het slot in de VS was niet sterk, maar kan een slotakkoord blijken van een dalingsgolf, waardoor een rally meer waarschijnlijk wordt komende week. Patroontechnisch kunnen we nog steeds veel kanten op en echt lekkere koopkandidaten zie ik dan ook nog niet zoveel. Anders gezegd: De convictie voor trendrichting is nog dermate laag dat ik nog erg voorzichtig blijf met investeringen. Interessant is wel dat er een hamer- patroon ontstond vrijdag, wat een voorzichtig positieve indicatie voor volgende week is, en wat ik ook verwacht, temeer vanwege het bereiken van het bovengenoemde doelgebied.

Waar ik wel enthousiast over kan raken, zij het voor korte -tot middellange termijn, is de bankensector. Mogelijk is het patroon nog niet helemaal afgerond, maar de risico/rendementsverwachting is dusdanig fraai, dat ik besluit een positie in te nemen. Er zijn turbo’s en Ishares van de Europese bankensector.

Technische analyse van de bankensector, 28 februari 2009

Klik op figuur om te vergroten!

Deze sector heeft sinds april 2007 een daling van 80 % voor haar kiezen gehad. Tijd voor een bounce dus, wat patroontechnisch mede wordt ondersteund, evenals een koop – indicatie van de kleurenbars en positieve divergentie van de RSI. Zelfs de Trendcharacteristics laat een fraaie, nog niet bevestigde koop setup zien.

Vanuit de fundamentele hoek horen we geluiden over afsplitsing van slechte en goede onderdelen van banken zoals bij de RBS. De geruchten doen nu de ronde dat als de VS dit voorbeeld volgen, de betreffende nagenoeg failliete banken aldaar weer lucht krijgen. En belangrijker….de kans dat er nog lijken uit een kast kunnen vallen, definitief geëlimineerd zijn. En dat vinden beleggers bijzonder prettig, geen negatieve verrassingen meer!

Of dit ook tot het gewenste lange termijn- effekt gaat leiden is maar zeer de vraag, maar een waterig lentezonnetje lijkt daar te voorschijn te komen. Een positieve reactie, ontstaan door shortcovering, kan dusdanig snel en fel zijn dat u zich niet moet verbazen als deze sector 30 tot 50 % herstelt in een paar weken tot maanden. Ik houd minimaal 160 aan als koersdoel met uitloop naar 190.

Ondergetekende heeft een positie in de bankensector. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Veel succes weer.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensadviseur
c.devries@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *