Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX: laat u niet gek maken!

De AEX heeft vandaag of gaat volgende week een belangrijke top neerzetten op of rond 292. De zomerrally komt daarmee op losse schroeven te staan. Het koersdoel van de verwachte correctie is 260 punten.

Topvorming

Hoewel de vorige week geschetste analyse wat te voorbarig bleek ter zake topvorming, zagen we afgelopen week weliswaar hogere koersen tot stand komen maar onder afnemend opwaarts momentum en negatieve divergenties. Dat zijn waarschuwingen!

Frappant genoeg zien we ondanks het stierengebrul ReedElsevier onder belangrijke steun duiken en ook onze positie Ahold staat onder water. (positie neutraal nu) Een breed gedragen positieve AEX is dus niet aan de orde. En dat verklaart mede de titel.

Ik had u eerder dit jaar beloofd een AEX van 291 in 2009 te verwachten. Strikt genomen bedoelde ik 292.49, wat gelijk is aan 50% stijging vanaf het dieptepunt van maart 2009.

Gann hanteert dergelijke percentages om potentiële draaipunten aan te geven. En daar zijn we nu wel erg dichtbij gekomen en gaan we mogelijk komende week nog halen. Indien dit volgende week wordt gehaald zullen we alle hens aan dek nodig hebben, want wat dan?

Elliot Wave

Ik wil u niet vermoeien met alle Elliott- wave- scenario’s, maar ga er maar van uit dat er zowel positieve alsook negatieve tot erg negatieve scenario’s te maken zijn.

Wat mij meer boeit is enerzijds het nagenoeg bereiken van die zo belangrijke 292.49 in combinatie met andere tijdsargumenten vanaf vandaag tot volgende week woensdag.

Waar ik me ook zorgen over maak is de manier waarop de stijging vanaf 13 juli zich manifesteert. Het lijkt namelijk veel op een golf met een 5-structuur. De pessimist ziet daar een laatste correctiegolf in, die nagenoeg afgerond is. De optimist ziet dit als een signaal op zwakte fors in te slaan. Ik zou liever (zie artikel vorige week) een correctie gehad hebben om krachten te verzamelen in plaats van direct verder op te stomen.

Zomerrally op losse schroeven

Juist daarom zet ik de zomerrally nu op losse schroeven, simpelweg omdat er veel signalen van topvorming zich nu aandienen. En niet in de minste sectoren: banken en technologie! Dat zijn belangrijke pijlers om economische groei op te baseren lijkt me.

Echter, zoals altijd zien we dat de media nu echt optimistischer wordt. Er wordt al over serieuze groei gesproken in de VS volgend jaar. Het dieptepunt zou achter ons liggen. Laat u niks wijsmaken, dezelfde mensen spraken bij de toppen over een nieuwe economie met ongekende groei. Aandelen waren schaars etc. Nu zien we dat ‘insiders’ zwaar verkopen en zouden wij argeloze particulieren de media geloven die dagelijks nieuws moeten schrijven?

Ik schreef al eerder dat de huidige fase in de aandelenmarkten veel opties open laten qua mogelijkheden. We houden de beleggingshorizon dus maar kort, simpelweg omdat er teveel alternatieven zijn om zwaar in te zetten op enig scenario.

Pi wijst op vandaag!

Ik sluit af met een tijdsberekening. Zoals u weet hanteer ik onder andere PI-tijdsberekeningen. Vanaf 11 oktober 2007 deel ik cycli in. Er zijn dan cycli van 31.42 dagen, 314.20 dagen en 3.142 dagen etc.

Technische analyse van de AEX ( daggrafiek) 31 juli 2009
Technische analyse van de AEX ( daggrafiek) 31 juli 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

We focussen op de grotere en dus belangrijkere, die van 314.20 dagen. Op 20 augustus 2008 zagen we de eerste, wat een low was. Let eens op wat er gebeurde toen die neerwaarts werd uitgenomen. Een vrije val was het resultaat.

De tweede cyclus was 30 juni 2009 met een slot van AEX 260. Kunt u me volgen als ik deze 260 nu als belangrijke stoploss aanhoud? Wilt u weten wanneer de eerstvolgende kleinere cyclus van 31.24 dagen na 30 juni valt?

Vandaag, op de 31e juli !

Positie:

We gaan opnieuw short komende week. Een korte opwaartse beweging is nog gewenst om de stijging vanaf 13 juli af te ronden en mogelijk zelfs vanaf 9 maart.

Ik denk hierbij aan een turbo met een stoploss van rond de 300. Aanbevolen instapkoers: Tussen 289.50 en 292.49. Koersdoel 260 en wie weet hoeveel er nog achteraan komt.

Conclusie:

Laat u niet gek maken door de media. De Amsterdamse beursgraadmeter kan binnen enkele dagen een belangrijke top neerzetten op 292 en een daling inzetten naar 260 punten.

Zowel de redactie als ondergetekende hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail- alert, waarvoor u zich kunt aanmelden. Klik hier

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
c.devries@dekritischebelegger.nl

Voor meer informatie over de auteur: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “AEX: laat u niet gek maken!”

  1. Pingback: AEX: laat u niet gek maken! » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *