Donkere wolken boven S&P 500

De wolkenloze lucht en de stralende zomerzon stimuleert het sentiment van beleggers. De zorgen over de recessie met een oplopende werkloosheid en forse overheidstekorten worden door het stralende weer vergeten. De sterke winsten van de banken en dito bonussen doen het op dit moment goed. Even geen tijd voor doemdenken. De zon schijnt er lustig op los. Dit zijn juist momenten om je af te vragen of er niets over het hoofd is gezien. Om die reden ga ik vandaag in op het koersverloop van de S&P 500.

Technische analyse van de AEX op 4 augustusi 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse van de S&P 500 op 4 augustusi 2009 (op basis van Elliot Wave)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De theorie

Om bij dit positieve beeld een kanttekening te maken moet ik u even vermoeien met een stukje theorie. R.N. Elliott, de man van de Elliott Wave Theorie, heeft ontdekt dat er zich merkwaardige vormen van correcties voor kunnen doen. Deze correctievormen zetten de meeste beursvolgers op het verkeerde been.

De trend is positief, de beweging is een impulsgolf dus na een reactie mag een verdere stijging verwacht worden. Op het moment dat de massa positief is geworden komt er echter nog een laatste klap. Dergelijke correcties noemde Elliott een irregular flat.

Deze bestaan uit een stijgende 3 poot en een dalenden 3 poot die onder de bodem van golf drie komt. Daarna een stijgende C golf bestaande uit 5 bewegingen die veelal 1.618* de lengte van a is.

Bent u er nog?
Aan al deze voorwaarden heeft de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 voldaan rond de huidige stand van 1000 punten.

Daarnaast valt ook in de S&P topvorming waar te nemen dus alle reden om goed op te letten en verkoopsignalen niet te negeren. De consequentie van het bovenstaande  is een daling tot circa 666 punten ofwel een daling van ongeveer 33%.

De praktijk

Allemaal leuk en aardig hoor ik u denken. Hoe groot is de kans dat de beurs de komende maanden 30 tot 40% zal dalen? Die kans lijkt op dit moment klein, de trend is positief het sentiment is positief en de vooruitzichten voor de economie en bedrijven verbeteren. Veel argumenten om uit te gaan van een per saldo stijgende beurs. Zolang de S&P boven 940 noteert en in staat is om de komende weken boven 1000 uit te breken dan zijn de kansen op verdere stijgingen erg groot.

Bij een daling onder 930 voel ik me niet meer comfortabel en adviseer om posities te beschermen. Voor de AEX is dit niveau 260, daarboven is er geen reden om u zorgen over te maken.

Conclusie

Het beeld op de beurs is positief, geen wolkje te ontdekken. Op basis van verhoudingen en patronen in de S&P 500 is echter waakzaamheid noodzakelijk. Op dit moment is in deze index een opzet waar te nemen die Elliott als een irregular correction heeft omschreven.

De consequentie is dat de beurzen ons de komende maanden zullen verrassen door een forse daling tot de dieptepunten van afgelopen maart. Een daling onder de 930 voor de Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500-index en 260 voor de AEX zie ik als eerste aanwijzing in die richting.

Zowel de redactie als ondergetekende hebben geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

4 gedachten over “Donkere wolken boven S&P 500”

 1. Voor uw scenario is het nog te vroeg. Ik voorzie een kleine correctie en dan omhoog. Pas in het naarjaar weer omlaag. De 5 wave die volgens u nu gaat komen is al geplaatst, deze was namelijk op 9 maart in mijn ogen.

  ik voorzie dit koersverloop (voor aex, maar is idem dito voor S&P):

  http://www.van-antwerpen.com/index.php/aex-even-terug-en-dan-op-naar-350/

  Dus op 9 maart volledige 5 voltooid, nu zitten we in een ABC correct waarbij A en B zijn gezet en we nu in C zitten. Deze is onder te verdelen in 5 golven, waarbij 1 (bijna) is gezet en we even een stukje teruggaan waarna we als een gek omhoog gaan tot rond 350. Waarna we minstens weer 200 gaan opzoeken (met 1 kleine kantekening: de overheden kunnen wel eens helpen dit te voorkomen)

 2. DVA,

  Bedankt voor uw zienswijze. Het getuigt van moed een ander scenario aan te houden als favoriet.
  Toch wil ik wel een kanttekening plaatsen bij dit positieve scenario.
  Wat ik namelijk mis is de onderbouwing. U gaat uit van de geplaatste golf 5, wat in de huidige marktfase nogal een statement is.
  Ik zeg het omdat er verschillende niet onbelangrijke EWT-bronnen met totaal andere scenario’s werken als favoriet, stevig onderbouwd.

  We streven op de site naar kwaliteit en zouden daarom graag zien dat enig gepubliceerd scenario dan ook onderbouwd wordt, alleen zo kunnen we wat van elkaar leren. Ik gaf het weekeinde al aan dat er veel scenario’s te maken zijn en de uwe is daar één van. Ik kan er echter nog zo drie bedenken, die allemaal goed te verdedigen zijn.

  Het punt is volgens mij dat EWT, juist in deze marktfase teveel opties open laat om veel gewicht aan enig scenario te hangen. U legt een bepaalde stelligheid aan de dag voor uw scenario die mij nieuwsgierig maakt.

  Doe ons een plezier en vertel waarom golf 5 geplaatst is en waarom we nu in een krachtige C-golf omhoog bewegen.

  Dank.

 3. Geachte heren,

  Het is een aardige discussie, is de 5 nu wel of niet geplaatst afgelopen maart.
  Voor beiden zijn argumenten aan te dragen, wat ik heb gedaan is, ondanks het positieve beeld wat er op dit moment heerst een kanttekening te plaatsen.
  Zolang de S&P 500 boven 930 is zie ik geen argumenten om uit te gaan van een 5 in ontwikkeling. De trend is sterk en is naar boven gericht. Door de stimuleringen mogen we verdere stijgingen zeker niet onderschatten. Maar bij een daling onder 930 en voor de AEX onder 260 is het bovenstaande scenario zeer reeel te noemen. Dit geeft op dat moment een voorsprong t.o.v de ander analisten die op dat moment slechts kunnen constateren dat er een positieve uitbraak te niet is gedaan.
  Dit is een voordeel door te werken met het EWT, regeren is vooruit zien.

  Groet Jan

 4. Pingback: Donkere wolken boven S&P 500 » Reacties op columns » De Kritische Belegger-forum

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.