Wat nou kopschouders!

Grote namen in de technische wereld schermen met het beroemde kopschouderpatroon. Ik ga u vandaag laten zien waarom deze beursprofeten het allemaal verkeerd hebben.

Als analist kwam ik er jaren geleden achter dat er te pas en te onpas onder technisch analisten over kopschouderpatronen werd gesproken. Vaak blijkt dat de bewuste ‘analist’ niet begrijpt waar het nu eigenlijk echt over gaat. Bij kopschouder TOP- patronen moet er namelijk sprake zijn van verzwakking en bij BODEM- patronen tekenen van kracht. Persoonlijk hanteer ik de RSI om deze patronen te kwantificeren, daar mijn inziens de RSI de meest betrouwbare indicator is om dit vast te stellen.

Patroonherkenning = psychologie lezen

Als je naar de huisarts gaat met vage hoestklachten, kan hij twee dingen doen; een recept voorschrijven zonder nader onderzoek, want het ‘heerst’ op dit moment of….hij onderzoekt je grondig en komt tot een andere conclusie, mogelijk veel ernstiger van aard.

Als je als analist koerspatronen denkt te herkennen zoals een kopschouder toppatroon, waar grote namen in de technische analyse- wereld nu mee schermen dat te zien bij de AEX, S&P 500 etc, dan gaat er een golf van negativisme door de wereld, want we gaan ‘down’.

Ik ga u vandaag laten zien waarom deze beursprofeten het allemaal verkeerd hebben. Ze willen iets zien wat er op lijkt, dat klopt, maar net als de huisarts je grondig moet onderzoeken bij klachten, moet de analist ook zijn huiswerk maken ofwel de psychologie van dit patroon goed lezen en begrijpen.

Ik zal u een voorbeeld laten zien uit mijn jaarvisie 2005, geschreven in 1e week van 2005 over de olieprijs bij mijn toenmalige werkgever van Lanschot Bankiers NV. Ik kreeg destijds veel reacties, ook van analisten, over een kopschouder- toppatroon wat men ‘zag’ en dat mijn koersdoel van 67+ onzin was, prijzen van 30- waren eerder te verwachten.

Quote jaarvisie 2005

Ik heb bewust voor een middellangetermijngrafiek gekozen. De focus van deze grafiek is de trend. Deze is up. Op basis van patroon is er nog geen aanleiding om rekening te houden met het einde van deze trend. De systeemindicator divergeert niet negatief en is positief, oftewel het opwaartse momentum is favoriet zonder noemenswaardige waarschuwing.

Dezelfde situatie zien we terug bij de RSI. De recente top ging niet gepaard met negatieve divergentie, wat aangeeft dat het geen significante high kan zijn. De RSI bodemt nu in de 40-zone, wat in een bullmarkt een koopmoment is. Anders gezegd: binnenkort mogen we rekening houden met een verdere stijging van de olieprijs. Koersdoel op basis van RSI-reversal is USD 67,77, een nieuwe high.”

Hieronder de bijbehorende grafiek van toen.

TA Olie in 2005
TA Olie in 2005

Hieronder de ingezoomde versie van de zogenaamde kopschouder die men zag.

Kopschouder in olie in 2005?
Kopschouder in olie in 2005?

U ziet dat zowel op week- alsmede dagbasis, de RSI (relatieve sterkte index) de hoogste top bevestigde door ook een nieuwe high op te tekenen. De RSI bevestigde dus de kracht en is er dus geen sprake van potentiële zwakte! Overigens bleek het hoogste punt in 2005 USD 70 te zijn, dichtbij het genoemde koersdoel van 67+. TA is wel geen glazen bol, maar als je meet en rekent, kan je meestal wel degelijk een solide visie neerzetten zoals uit bovenstaande blijkt.

Huidige situatie kopschouderpatronen

Hieronder de S&P 500 op week- en dagbasis zoals ‘men’ ze ziet.

S&P 500 op weekbasis: kopschouder?
S&P 500 op weekbasis: kopschouder?
S&P 500 op dagbasis kopschouder
S&P 500 op dagbasis kopschouder

Zoals u ziet is er zowel op week- als dagbasis geen aanleiding met een dergelijk toppatroon rekening te houden. De RSI bevestigt de hoogste koers met een hoogste top, dus is er geen sprake van potentiële zwakte op basis van dit patroon.

Wanneer wèl kopschouderpatroon

Hieronder ASML op dagbasis in 2007

TA ASML op dagbasis in 2007
TA ASML op dagbasis in 2007
TA ASML op dagbasis in 2007 grafiek 2
TA ASML op dagbasis in 2007 grafiek 2

Conclusie kopschouder toppatronen:

Alleen een patroon ‘denken te zien’ is onvoldoende om een technische mening op te baseren. Laat 10 mensen een zelfde grafiek zien en je krijgt geen eenduidige conclusies. Ik wil er mee zeggen dat het herkennen van koerspatronen een subjectieve bezigheid is, die zonder dat nader te kwantificeren kan leiden tot verkeerde conclusies, die veel geld kunnen kosten.

Ik kwantificeer altijd koerspatronen, want ik wil weten of (zoals in dit geval) er sprake is van zwakte tijdens dit topvormingsproces, net als de huisarts je onderzoekt bij klachten.

U ziet dat tijdens het topvormingsproces van ASML in 2007, de RSI lagere toppen maakte, terwijl ASML zelf nog aan het feesten was door hogere toppen te plaatsen. U ziet in de tweede grafiek wat er gebeurt als de neklijn gebroken wordt na een heus distributieproces.

Kennis is macht

Het is erg jammer en triest dat zoveel grote namen met zelfs universiteitspapieren zich vergalopperen aan het in kaart brengen van sentiment. Mijn mailbox puilde deze week uit van waarschuwingen van kopschouderpatronen en zowaar niet van de eerste de beste marktvorser.

Ze zitten er bij de beoordeling van de S&P 500 dus gewoon naast en een simpele columnist van De Kritische Belegger moet dit rectificeren, hoeveel gekker gaat het nog worden? Blijkbaar hebben ze de kennis niet of maken ze het huiswerk gewoon niet door klakkeloos de visie van deze goeroe over te nemen.

Geen kopschouderpatroon = geen daling?

Nee, dat is ook niet waar natuurlijk. De beurzen kunnen nu best dalen, maar niet op basis van dit patroon, dat is de strekking van dit schrijven.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan ons forum en ervaring of kennis te delen. U kunt natuurlijk ook vragen stellen.Inloggen op ons FORUM kan via deze link ….

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

8 gedachten over “Wat nou kopschouders!”

 1. Als ik vanaf een jaar terug naar de MACD kijk, zijn er wel lagere dalen maar geen hogere toppen in deze indicator te zien. Kunt u dit verklaren?
  Bvd.

 2. Hugo, de MACD is totaal niet vergelijkbaar met de RSI, waardoor elke vergelijking mank loopt.

  Stel jezelf de vraag of je met de MACD (wat doet ie eigenlijk) inderdaad kwantitatief verantwoord sterkte of zwakte kunt bepalen. Als je het antwoord weet heb je zelf het antwoord op je vraag gegeven

 3. Goedendag,
  Is er een site waar je realtime de rsi kan zien,en wat denken jullie van de slope index,graag advies
  En aan welk item of index kan je zien of de beurs aex omhoog of omlaag gaat.
  Graag advies

 4. Je gaat naar onderstaande link (of niet natuurlijk ik bedoel is geen opdracht of zo je kan ook zeggen doei ik doe helemaal niks maar als je de RSI wilt afbeelden op diverse tickers dan zou je het natuurlijk kunnen overwegen zolang je maar beseft dat het geen dwang is natuurlijk):

  http://procharts2.keyword.nl/belbel2007/ichart_ctl.shtml

  Als je de instelling wilt bewaren klik je op rechts (ook hier is geen opdracht he)

  http://procharts2.keyword.nl/belbel2007/ichart.dll/chart?

  Succes

 5. Nou Cees die SHS-en staan er gewoon hoor.En ook al plak je er 1000 indicatoren onder,wil dat ook niet zeggen dat we hierop gaan dalen.Voorspellen kunnen ze namelijk niet.Net zo min als een SHS.

  Zelf zie ik een SHS als waarschuwing dat er iets aanstaande is.En op 100% basis komt geen enkel patroon uit.Ooit krijg je een contra reactie…..De huidige SHS op de AEX is een lastige..Nico de Bakker zegt neklijn zit op 304 en ik zeg op c.a 311-314..bedoel maar.Een ding is 100% zeker,dat mijn klop nog steeds tussen mijn schouders zit ;-))

  Fijn weekend Willem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.