Rusland koopt 16% goudproductie

De goudreserves van de Russische centrale bank bedroegen in mei 1,1 miljoen ounce . Gegeven de wereldwijde maandelijkse mijnbouwproductie van slechts 6,8 miljoen ounce maakt dit 16,1% uit.

Dit is de grootste aankoop van goud door de Russische centrale bank, die in de afgelopen drie jaar gemiddeld 250.000  ounce per maand insloeg. In mei is het tempo van de aankopen plotseling verviervoudigd ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 36 maanden. De vraag is waarom Rusland de reserves flink heeft opgeschroefd terwijl andere centrale banken in de afgelopen decennia juist hebben afgebouwd. Wat weten zij wat wij niet weten?

Het bericht komt op het moment dat president Dmitry Medvedev aandringt op een nieuwe wereldmunt ter vervanging van de dollar. Hij liet tijdens de bijeenkomst van de G-8 (de acht belangrijkste economiën van de wereld) een munt zien die een dergelijke rol zou moeten vervullen.

Russische president Dmitry Medvedev laat nieuwe wereldmunt zien
Russische president Dmitry Medvedev laat nieuwe wereldmunt zien

Tegelijkertijd heeft Saoedi-Arabië gemeld dat het land de goudreserves verdubbeld heeft van 143 ton in het eerste kwartaal van 2008 naar 322,9 ton. Dat is  241 ton ounce per maand en benadert de Russsiche aankoop.

Van China is weinig bekend. Tussen 2003 en 2009 kocht de Chinese centrale bank gemiddeld 76 ton per jaar goud. (185 ton per maand) Waarschijnlijk bouw dat land ook zijn goudreserves uit. Als China niet achterblijft en eveneens 250 ton per maand koopt,  dan betekent het dat deze drie centrale banken 24% van de wereldwijde goudproductie in handen hebben.

Als deze trend zich doorzet zullen andere centrale banken ook goud gaan kopen. Dat zou een omkering van het patroon van de jaren negentig van de vorige eeuw betekenen. Toen verkochten zij het edelmetaal. De goudprijs kan dus wel eens  gestuwd worden door aankopen van centrale banken.

Bron: The Ostrich Head

Lees meer wetenswaardigheden over goud op ons goudforum en discussieer actief mee.

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste berichten en opinies van De Kritische Belegger?

Abonneer u dan op onze gratis e-mail alert service.KLIK HIER

5 gedachten over “Rusland koopt 16% goudproductie”

 1. 1,1 miljoen ounce in totaal, afgezet tegen 6,8 miljoen productie PER MAAND. Hoe kom je dan op 16% van de goudproduktie?
  Kopen ze dan 1,1 miljoen ounce per maand?

  Of heb je je licht verrekend?

 2. According to the Russian Central Bank, Russian gold reserves just hiked 1.1 million ounces in May. Given global mining production is just 6.8 million ounces a month, this represents 16.1% of monthly global mining production.

 3. Wie nu nog twijfelt of goud al dan niet winstgevend is, dat het edelmetaal een excellent alternatief is ter bescherming van de portefeuille en dat de koers zal stijgen, moet dringend zijn koppigheid los laten of…….naar de psychiater.

 4. @clericant, dus jij koopt wat hot is en waar ze het over hebben tijdens verjaardagfeestjes? Warren Buffet deed het op een andere manier.

 5. Jaydee, ik misbruik hier even een quote,

  When the music stops, things will be complicated. But as long as the music is playing, you’ve got to get up and dance.

  clericant spreekt in dit kader lijkt mij.

  @Satilmis, de titel kan een vertekenend beeld geven, vanwege het feit dat dit bij mijn weten een maandelijkse gebeurtenis was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.