Vol verwachting

De gemiddelde cyclus in Amsterdam duurt 20 dagen (stijging plus daling). Sinds de laatste top in de Oscillator zijn er 9 (dalende) dagen verlopen. Alleen in de DAX tellen wij in de Oscillator minder dalende dagen, maar de DAX heeft zich dit jaar dan ook opnieuw bij de sterkste beurzen ter wereld gevoegd. Uitgaande van de gemiddelde duur zal de markt dus in de komende dagen de weg omhoog weer inslaan. Helemaal zeker is dit niet want soms schiet de cyclus uit en is hij veel langer. Maar gezien de sterke ondertoon in de markt kijken wij optimistisch aan tegen de volgende week (zeker ook nu de politiek partijen in Amerika een compromis over het budget hebben bereikt). De AEX ligt nog 2 punten boven zijn 50-daags Voortschrijdend Gemiddelde. Van dit gemiddelde zou de steun moeten uitgaan om de daling te beëindigen. Er is één negatief feit te vermelden: de lagere stand op vrijdag vergeleken met de stand van de vrijdag daarvoor is niet algemeen. Er zijn nogal wat markten die daarom overbought zijn, maar veel mag men van een eventuele daling die daaruit voort zou vloeien niet verwachten.

De week

In het weekplaatje staat alles nog op positief. Dit is de reden van ons optimisme. De Momentum Analyse, de Call/Put Ratio, de AD-lijn, de Vladeracken Index, de New High/New Low en de Above/Below wijzen allemaal op een aanstaande aanval op de weerstand van 374. De val van deze barrière is ook nodig, wil de markt in zijn middellange uptrend blijven. Op de meeste beurzen is er sprake van een hogere bodem, maar onder meer in New York en Duitsland ontbreekt de hogere top. Voor Amsterdam ontstaat deze als de koers boven de 374 komt.

De maand

He beeld dat de maandgrafieken tonen is niet veranderd. Alles wijst op een forse daling later in het jaar. Hierbij heeft zich nu de VIX gevoegd. Een hogere bodem werd gezet en dat is meestal een indicatie voor latere topvorming op de aandelenmarkten. Het wachten is op een nieuwe top in de weekgrafieken die niet meer bevestigd wordt door de indicatoren.

De Rente

De rente heeft zijn weg omhoog vervolgd en bereikte 3,74% (10-jaars papier). Vorige week schreven wij dat het doel ligt op 4,11%. Wij houden het daar nog steeds op. Deelnemers aan ons gratis volgsysteem staan inmiddels op een mooie winst. Ter informatie geven wij hieronder de positie die wij hebben ingenomen en het resultaat na 1 maand. Volgers die ons signaal onmiddellijk gebruikt hebben zullen een vergelijkbare positie hebben.

 

Datum Koop Turbo ABN Short Bund 130 Koers Investering Resultaat In % Koers Bund
10-03-2011 200 stuks € 10,13 € 2.047 * 121,59
10-04-2011 € 11,86 € 2.372 € 325 15,87 % 120,04

*incl. kosten

De Dollar

In ons artikel “De Technische positie van de dollar” van 25 maart jongstleden gaven wij aan dat de steun voor de dollar op 69,2 lag. Afgelopen vrijdag sloot de dollar op 69,2. “Doel bereikt! De opmars kan beginnen”, maar zo zeker is dat niet. Het zal de eerste keer niet zijn dat een doel voorbij wordt gestreefd. Maar wij gaan er van uit dat de draai niet lang meer op zich zal laten wachten. De indicatoren zijn nog dalende. Ook al wordt er hier en daar positief gedivergeerd dan blijft het verstandig om eerst de definitieve draai af te wachten alvorens long posities in te nemen.

Het Goud

Wij zagen afgelopen week een mooie uitbraak uit een horizontaal kanaal (zie de figuur hieronder). De weg omlaag naar de onderzijde van het kanaal werd niet meer afgewacht. Het goud zocht een nieuw record.

TA goudprijs 11 april 2011
TA goudprijs 11 april 2011

Nog niet zolang geleden lieten wij u zien dat de stijging van het goud geen winsten opleverde voor de belegger in Euroland. De waarde van een Troy Ounce goud gemeten in euro’s ligt nog steeds beneden de top van mei 2010 en dit ondanks alle records die sindsdien door de goudprijs (in dollars) bereikt werden. Geen mooie investering dus voor de Eurolander. Maar dit gaat veranderen als de dollar inderdaad doet wat de grafieken voorspellen. Een stijgende dollar zal extra winst betekenen die opgeteld kan worden bij de winst die men op het goud gaat maken als dit zijn stijging doorzet. Toch mag u niet te hardlopen. Een stijgende dollar fungeert vaak als tegenkracht. “Daalt de dollar dan stijgt de olieprijs”. Hetzelfde kan natuurlijk met de goudprijs gaan gebeuren. Wacht dus eerst een verandering in het gedrag van de dollar en de reactie van het goud hierop af.

De Prijs van een vat Brentolie

Ook de prijs van een vat Brentolie brak uit zijn congestieperiode. Er lijkt alles voor te zeggen, dat dit kwam omdat de dollar een dieptepunt bereikte. Wij wagen ons niet aan koffiedik kijken en stellen alleen maar vast dat het nieuws over de veel grotere voorraden ruwe olie, dan verwacht, in de Verenigde Staten dus geen enkele matigende invloed had op de olieprijs. Wij wachten de gebeurtenissen af.

Onze Strategie

In afwachting van het herstel zijn wij niet actief geweest. Mocht de markt draaien dan staan wij klaar om meerdere longposities in te nemen.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (10-04-2011) 366,49

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

1 gedachte over “Vol verwachting”

  1. @Gijsbrecht: De waarde van een Troy Ounce goud gemeten in euro’s ligt nog steeds beneden de top van mei 2010 en dit ondanks alle records die sindsdien door de goudprijs (in dollars) bereikt werden.

    Kleine opmerking, we staan inderdaad onder de top. Niet in mei 2010, maar op 8 juni 2010 was deze € 1.050,60. Op 29 december 2010 werd echter de all time high gezet op € 1.075,90.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.