Wat is dat toch met 19/20 april?

Zo op het eerste oog lijkt het een datum als elke andere. Maar 19 en 20 april zijn voor Amerikanen bijzondere data. Beruchte data wel te verstaan. Het lijkt alsof allerlei rampspoed in of met betrekking tot Amerika door een magneet naar 19 april en/of 20 april en of de omliggende periode getrokken wordt. Deze data en de omliggende periode zijn bijvoorbeeld zeer bepalend geweest ten aanzien van de Amerikaanse onafhankelijkheid en bijna alle grote, beslissende oorlogen:

 • de ‘Revolutionary War’, ook wel bekend als het beleg van Boston, begon op 19 april 1775;
 • De Slag bij San Jacinto was een veldslag tussen Mexico en Texaanse rebellen, gevochten op 21 april 1836. Het wordt beschouwd als het keerpunt in de Texaanse Revolutie.
sam_houston_at_san_jacinto
sam_houston_at_san_jacinto
 • De Amerikaanse Burgeroorlog vond plaats tussen 1861 en 1865 in de Verenigde Staten van Amerika en werd uitgevochten door de noordelijke staten enerzijds en de afgescheiden zuidelijke staten anderzijds. Er vielen in totaal naar schatting 618.000 doden en 500.000 gewonden. Bij Fort Sumter in South Carolina wordt op 12 april 1861 voor het eerst geschoten, dit is het begin van de Amerikaanse Burgeroorlog.
 • De Mexicaans-Amerikaanse Oorlog (soms ook de Amerikaans-Mexicaanse Oorlog genoemd) was een oorlog tussen Mexico en de Verenigde Staten van Amerika tussen 24 april 1846 en 2 februari 1848.
 • Spaans-Amerikaanse Oorlog: de Verenigde Staten verklaren Spanje de oorlog op 16 april 1898.  Amerika zal Cuba en de Filipijnen veroveren. Op 20 april erkende het Congres de onafhankelijkheid van Cuba en verleende de president toestemming om met geweld te interveniëren indien Spanje haar troepen niet zou terugtrekken.
 • Op 19 april 1933 wordt de uitvoer van goud uit de Verenigde Staten verboden. De regering erkent dat daarmee de facto van de goudstandaard is afgestapt.
 • De invasie van de ‘Bay of Pigs’ was een door de Amerikaanse regering gesteunde actie door een door de CIA getrainde troepenmacht van Cubaanse bannelingen om het zuiden van Cuba binnen te dringen, in een poging om het regime van Fidel Castro omver te werpen. Deze mislukte invasie vond plaats van 17-19 april 1961.
 • Saigon wordt op 30 april 1975 ingenomen door Noord-Vietnam terwijl de Verenigde Staten hun laatste burgers evacueren. Hiermee komt een einde aan de Vietnamoorlog.

De data 19/20 april hebben ook modernere vormen van oorlogvoeren en/of gebeurtenissen van grote sociale onrust en terrorisme gemarkeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • WACO/Branch Davidian: De Branch Davidians is de naam van een religieuze sekte die hun kerk hadden in de Amerikaanse stad Waco (Texas). Op 19 april 1993 bestormde de FBI het gebouw van de sekte met zwaar materieel en het gebruikte hierbij tanks en traangas. Er brak een vuurgevecht uit en het complex vatte vlam en brandde uit, waarbij 76 leden omkwamen: 55 volwassenen en 21 kinderen. Ook sekteleider David Koresh werd hierbij gedood. Negen mensen overleefden het. Veel sekteleden waaronder Koresh bleken door kogels te zijn gedood.
 • De bomaanslag in Oklahoma City was een terroristische aanslag met een autobom die op 19 april 1995 werd gepleegd op het Alfred P. Murrah Federal Building, een overheidsgebouw in de Amerikaanse stad Oklahoma City. Bij de aanslag vielen 168 doden en 800 gewonden.
 • Het bloedbad op Columbine High School vond plaats op dinsdag 20 april 1999 op de Columbine High School in het gemeentevrije Columbine in de Amerikaanse staat Colorado. Op die dag schoten Eric Harris (18) en Dylan Klebold (17) twaalf medestudenten en een leraar dood en pleegden vervolgens zelfmoord.
 • Explosie op het slagschip USS Iowa op 19 april 1989. De explosie in de centrale wapenkamer doodde 47 bemanningsleden.
 • De schietpartij op 16 april 2007 op de Virginia Polytechnic Institute and State University in Amerikaanse stad Blacksburg veroorzaakte een enorm bloedbad: bij de schietpartij vielen 33 doden, onder wie de schutter. Het was daarmee de dodelijkste schietpartij ooit waarbij de dader een burger is.
 • Een gebeurtenis die iets verder weg ligt van 19/20 april betreft de rellen in Los Angeles in 1992, ook bekend als de Rodney King uprising (Rodney King-opstand). De rellen braken los op 29 april 1992, toen een voornamelijk blanke jury vier politieagenten vrijspraken van de mishandeling op de zwarte taxichauffeur Rodney King op 3 maart1991, die was vastgelegd op video.

Toeval of niet? Volgens cyclisch analist Eric Hadik niet. Hadik noemt 19 april ‘Date of infamy’, een datum van schande of een beruchte datum. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat Amerika de verdediger is van Israël en dat het daarom geen verrassing is dat de grootste antagonisten ook op of rond 19/20 april ontstonden of geboren werden:

 • Volgens de legende was Rome gesticht in 753 v.Chr. op 21 april;
 • Adolf Hitler, geboren op 20 april 1889

Verder noemt Hadik in dit verband:

 • De Arabisch-Palestijnse opstand van 1936–1939, een opstand van Palestijnse Arabieren die gericht was tegen Groot-Brittannië enerzijds en tegen de Joodse immigratie anderzijds. De gebeurtenissen tijdens deze opstand legden de kiem voor de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948. De opstand begon op 19 april 1936 in Jaffa.
 • De opstand in het getto van Warschau: een Joodse opstand in het getto van Warschau, Polen, tegen nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. De opstand vond plaats van 19 april 1943 tot 16 mei 1943, tot ze bloedig werd neergeslagen door de nazi’s onder leiding van SS-Gruppenführer Jürgen Stroop.
ghetto_uprising_warsaw2
ghetto_uprising_warsaw2
 • Gamal Abdel Nasser, de tweede president van Egypte, kwam aan de macht op 18 april 1954 en was verantwoordelijk voor drie oorlogen met Israël en de stichting van de Verenigde Arabische Republiek (1958-1961).

Op grond van zijn patronen zijn het zijn cycli die deze gebeurtenissen voorspellen. Zo voorspelde Hadik in 2009 dat 19/20 april in 2010 en 2011 een dramatische impact op Amerika en zijn toekomst zou hebben.

Nog vers in het geheugen, maar al weer bijna een jaar geleden vond op 20 april 2010 de eerste gebeurtenis plaats: een grote olieramp in de Golf van Mexico voor de zuidkust van de Verenigde Staten. De ramp ontstond toen op het half-afzinkbare platfom Deepwater Horizon, eigendom van Transocean en geleaset aan oliemaatschappij BP, een explosie plaatsvond na een blow-out. Daarbij vielen 11 doden en 17 gewonden. De ramp heeft de potentie om Amerika’s energiebeleid gedurende tientallen jaren te beïnvloeden.

bp_golf_mexico_20_april_2010
bp_golf_mexico_20_april_2010

Ook de onrust in Egypte en het Midden-Oosten waren door Hadik correct voorspeld. Net als de olieramp in 2010 mag ook in 2011 verwacht worden dat hetgeen dit jaar rondom 19/20 april 2011 geschiedt, een relatie heeft met het Midden-Oosten en het oliebeleid van de Verenigde Staten. Met het oog op 19/20 april 2011 heb ik ook gekeken naar de waterstanden dicht bij Wall Street.

low-tides-with-the-smallest-value-19-april-2011
low-tides-with-the-smallest-value-19-april-2011

De waterstanden voorspellen een top rond 14 april 2011 en dan een daling richting 19 april 2011, alwaar we de laagste waterstanden (-30 cm) zien. Nogmaals: toeval of niet? Laten we het nieuws de komende week aandachtig in de gaten houden.

Elmer Hogervorst
http://weblog.goudtekoop.nl

10 gedachten over “Wat is dat toch met 19/20 april?”

 1. wat een onzin idd, kijk maar eens in wikipedia wat er over 19 april staat, de schrijver van de artikel hierboven houd ervan om er een joods tintje te geven aan deze datum, nice try…en over de “grootste antognisten” is de wereld ook verdeeld lijkt mij, dat kuddediergedrag heb ik allang afgeleerd, dankzij mijn multi-cultureel inzicht & beleving weet ik hoe de wereld inmekaar zit en dat de geschiedenis boeken meer propaganda materiaal is dan waarheid

 2. Goed artikel Elmer. Een stukje geschiedenis is altijd interessant.

  Degene die de geschiedenis kennen, weten dat veel belangrijke gebeurtenissen plaatsvinden op of rond de Joodse (feest)dagen. Daarnaast worden er veel belangrijke beslissingen genomen op vooral christelijke feestdagen. In Amerika zijn er veel voorbeelden te vinden, vooral wanneer de FED beslissingen neemt. De christenen vieren feest en de joden maken nieuwe regels.

  Ik ben het er wel mee eens dat de geschiedenis boeken veel propaganda bevatten, maar dat geld ook voor ons onderwijs. Ons wordt geleerd dat we dit als onzin moeten zien, maar ik weet inmiddels wel beter. Dit als onzin bestempelen is juist kuddediergedrag en daarmee voldoe je precies aan wat ze willen. Ofwel niet verder denken, maar afdoen als onzin.

  Aankomende weken staan er veel zaken op het spel, waaronder het schuldenplafond wat je recent al aanhaalde in het artikel monetair terrorisme. Ook is het nog niet erg rustig in het Midden Oosten, of Japan Dus genoeg pessimisme in aantocht.

 3. Wat superbelegger W.D. Gann zegt over 20 april:

  “The stock market averages and individual stocks follow a seasonal change in trend which varies in different years, but by knowing the important dates and watching them you will be able to determine a change in trend very quickly by applying all the other rules. The important dates are. . . April 7 to 12, and 20 to 25. Not as important as January and February, but the latter part of April is often quite important for a change in trend.”.

  http://www.gannplan.com/archive/2006-04.pdf

 4. Eeeer… probeer eens een willekeurige andere datum uit. Kom je er vanzelf achter dat op die datum X ook heeeel veel rampspoed is gebeurd in de geschiedenis. Laat onverlet dat ik als geschiedenis freak wel hou van dit soort stukjes, maar de conclusie dat het iets me een datum te maken heeft… nee, die deel ik verre van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.