Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Uur U nadert ras

Twee weken geleden hield ik op basis van tijd en prijs rekening met topvorming tot uiterlijk vandaag, waarbij de AEX 322/325 zou halen en de Eurostoxx 50 minimaal 2.936.

Hoewel de Eurostoxx 50 tot 10 uur vanavond de tijd heeft dit alsnog  te halen, krijgt de AEX daar geen tijd meer voor. Missie mislukt, ondanks de mismatch van maar 2%?

Misschien wel, misschien niet.

Technische analyse van de Eurostoxx 50 op 9 oktober 2009 op 5 minutenbasis
Technische analyse van de Eurostoxx 50 op 9 oktober 2009 op 5 minutenbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Hoewel ik liever zou hebben dat we vandaag de doelen behaald zouden hebben, zou een openingsspike maandag a.s. waarbij het doel wel behaald wordt, nog  een laatste optie zijn in dit scenario. Zoniet, stel ik vast dat er

a)      een top staat die niet aan de voorwaarden voldoet in Europa, … of

b)       we ‘rommelen’ rustig verder naar een nieuw (tijds)  punt om hetzelfde doel te gaan bereiken. Daarover meer als dit actueel wordt.

Om één en ander even in perspectief te plaatsen hebben we gisteren en vandaag de nodige interessante zaken voorbij zien komen.

Gisteren meldde de captain of banks, (Ben Bernanke) dat het tijdperk van een ruim monetair beleid (lees langere tijd lage rente) niet eeuwig kan voortduren. Dat komt waarschijnlijk niet helemaal toevallig op dit moment naar buiten, daar Australië al eerder deze week hun tarieven verhoogde. Andere data vandaag  over de handelsbalans en sentiment brachten geen beroering en werden qua volatiliteit dus voor kennisgeving aangenomen.

Rente omhoog?

Die hint over de rente is iets om even bij stil te staan. Waar de meeste beleggers denken dat lage rente altijd garant staat voor mooie koerswinsten op aandelen blijkt het tegendeel historisch waar te zijn. Natuurlijk herinneren we ons de dalende rente vanaf 1982 met ongekend stijgende aandelenmarkten. We moeten dit echter ook in het perspectief van inflatie zien. Dus rente en inflatie gaan eigenlijk hand in hand met elkaar. In de 80-er jaren daalde de rente en bleek de inflatie redelijk laag en stabiel te blijven, wat het mooiste scenario is wat je kunt bedenken.

Het andere scenario van langdurig lage rente is wat Japan is overkomen. Daar daalde de rente tot ongeveer 0 en toch was het niet positief. Dat had dus alles te maken met gebrek aan inflatie en mondde uit in deflatie. Het geld wordt dus meer waard, waardoor consumenten niet meer kopen, want volgende maand koop je meer met hetzelfde geld. En als mensen niet kopen, komen fabrieken uiteindelijk stil  te liggen en komt er werkloosheid. De neerwaartse spiraal is een feit, want hierdoor consumeren mensen nog minder als ze al van plan waren, daar de toekomst, althans financieel, onzeker wordt.

Eigenlijk zouden we blij moeten zijn met wat Bernanke zegt, dan was vandaag mogelijk toch mijn scenario nog bewaarheid geworden :-). Hij geeft namelijk aan niet bang te zijn voor het Japan-scenario. Wat weet hij wat u en ik niet weten? Als het zo slecht gaat met de economie zou hij het wel uit zijn hoofd laten dit te zeggen, daar hij het prille herstel in de kiem smoort door het beleid te verkrappen.  Staan we aan de vooravond van een serieuze opleving in de economie dan? Of is het blufpoker? Of ziet hij wel serieuze inflatie opdoemen?

In het algemeen kunnen we stellen dat economieën gebaat zijn bij een lage rentevoet en lage inflatie. Het rente-instrument wordt door centrale banken gebruikt om de economie versus inflatie in balans te houden. Het liefst zien we eigenlijk dat de centrale bank de rente verhoogt, want dat betekent normaal gesproken dat het goed gaat met de economie waardoor centrale banken hun stimuleringsgeld (door rente te verlagen) weer van tafel halen. De gedachte hierachter is dat de economie zich nu weer zelf kan bedruipen en geen steun meer behoeft.

Hoe het ook zij, met de dollar op dieptepunten en een nagenoeg afgerond patroon, lijkt de dollar door dit nieuws weer interessant te worden. Immers, door een hogere rente zal de waarde van de dollar relatief aantrekkelijker worden.

We zullen zien hoe dit gaat aflopen. Ik had gewild dat het allemaal wat duidelijker zou zijn geworden vandaag, maar helaas moet ik u teleurstellen.

We houden de gewenste shortpositie tot uiterlijk maandag in het boek, daarna royeren en wachten op nieuwe kansen.

Succes

Seminar

U kunt zich tot uiterlijk zondag nog inschrijven voor onze Gann-seminar. Volgende week maken we de locatie en datum bekend.

Bent u het zat om uw posities met verlies te sluiten? Ik zal u uitleggen hoe u een belegging met winst kunt sluiten. Ook zal ik ingaan hoe u met militaire precisie uw koersdoelen kunt bepalen.

Schrijf u snel in via deze link als u dat nog niet gedaan heeft.

Zowel ondergetekende als de redactie hebben geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

c.devries@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

7 reacties op “Uur U nadert ras”

 1. Avatar
  AIM van der Werf

  Heel vaak wordt Japan van de 90e jaren vergeleken met USA heden ten dage. Mijn inziens onterecht, omdat er diametrale economische omstandigheden heersten. Japanse producten werden op de binnenlandse markt met enorme winstmarges verkocht en de export draaide om de onkosten te kunnen financieren. USA verkocht en verkoopt nu nog zijn producten in het buitenland met enorm hogere winstmarges dan in eigen land. Beide landen hadden ook overeenkomsten, de onroerendgoedkoper haakte af toen de vraagprijzen te hoog werden.

 2. Cees

  Geachte heer vd Werf, dank voor uw goede reactie.

  Ik wil met u de discussie liever niet aangaan waar het gaat om fundamentele zaken. Van huis uit bekijk ik grafisch naar marktpsychologie en dat is toch wezenlijk anders. Toch een poging.

  Natuurlijk is er geen sprake van exact dezelfde marktomstandigheden, dat verwacht ik ook niet. Maar hoe verklaart u dan dat de uitkomsten van de huidige crisis grafisch zoveel gelijken op de marktpsychologie van Japan destijds? We hadden een olieprijs van dik 140 vorig jaar, geen inflatie! Goud stijgt fors, meestal vanwege de kans op oplopende inflatie.

  Als je dan bedenkt hoeveel geld erin het systeem is bijgepompt dan lijkt het erg simpel, natuurlijk komt er mega-inflatie straks of mag dit ongestraft allemaal gebeuren? Of kunnen de centrale banken monetair verkrappen en de markten zelf overeind blijven? Dat is een listig spel en vereist goed vakmanschap.

  Ik moet u zeggen, ik vertrouw het niet erg. De schuldenberg neemt vormen aan die we tot voor kort voor onmogelijk hielden. Het wrange van het hele spel vind ik eigenlijk nog dat Madoff (wat een bandiet was natuurlijk) achter de tralies zit omdat hij een aantal rijke mensen wat lichter heeft gemaakt, maar moeten we eigenlijk niet vaststellen dat wat de centrale banken nu doen en vooral in de VS, gelijk is aan het pyramidespel van Madoff? Er is echter 1 verschil: Dit spel wordt mondiaal gespeeld, dus wat minder onschuldig.

  En wie zijn straks de klos?

  Mijn overtuiging is dat Alan Greenspan dit spel al is begonnen, door bijvoorbeeld in 1997 de Azie-crisis te bezweren. In de jaren daarna loste hij elk probleem op door wat geld te pompen. De markten hebben gewoon een gezonde correctie nodig op z’n tijd, maar die werd telkens voorkomen. Maar goed, hoe langer je iets uitstelt, hoe harder de klap en dat hebben we geweten vorig jaar.

  Er is eigenlijk maar 1 vraag: Hoe lang gaat het duren voor we dat oudzeer hebben geabsorbeerd? En hoe diep kan het gat worden waar we doorheen moeten?

  Laten we hopen dat Azie het westen aan de hand mee kan nemen in de groei. Daar is groei en daar is geld, dus…toch maar emigreren 🙂

  groet,

 3. Avatar

  De markten hebben gewoon een gezonde correctie nodig op z’n tijd, maar die werd telkens voorkomen. Maar goed, hoe langer je iets uitstelt, hoe harder de klap en dat hebben we geweten vorig jaar.
  ———————————————————————–
  Mee eens.
  Het zou knap zijn als Cees de Vries de juiste trigger kan ontdekken, inclusief een juiste timing.
  Je haalt er vast de geschiedenis boeken mee.

 4. Avatar

  Beste Cees,

  De beursdag is nog maar goed halfweg, maar kunnen we er van uitgaan dat vandaag vooralsnog een spike naar AEX 322 en Eurostoxx50 naar 2936 plaatsvindt?

  Zo ja, wat nu?
  Zo neen, wat nu?

 5. Cees de Vries

  Dirk,
  Hoe scherp wil je het spelen? AEX 321,75 high vandaag, kan nog hoger en mag nog hoger, maar de factor TIJD en PRIJS is waar het om gaat in mijn studie. Als dit het hoogtepunt blijkt te zijn ben ik dik tevreden hoor en is de missie toch geslaagd.

  Vraag 2 van je is dus niet relevant.

  Stoploss AEX 330 en Estoxx 50 3.000.

 6. Avatar

  3x is scheepsrecht. Gann heeft voor de 3e maal een verkeerde voorspelling opgeleverd dus ik heb het wel gezien onderhand.

  Verder heb ik nog steeds respect voor mensen die concrete voorspellingen durven te doen ware het niet dat tot nu toe iedereen het fout heeft gehad.

 7. Satilmis

  Jan, uw reactie verbaast me. Als ik naar de hoogste standen van vandaag kijk dan zie ik dat doelen zo goed als gehaald zijn. Minimaal AEX-doel was 322, high vandaag 321.75. De Estoxx 50 had minimaal doel van 2.936, high was 2.929. Daarnaast gaf Cees ook op het forum( http://www.dekritischebelegger.nl/forum/ )
  nog additionele info ingeval er twijfel mocht bestaan over het behalen van de doelen. Hij gaf daar duidelijke info. Dus nogmaals: Waar is uw negativiteit op gebaseerd?

  Overigens gaat het om een prognose en geen voorspelling. Ik geloof dat niemand de beurs kan voorspellen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *