Tijd voor een correctie

Op basis van de S&P 500 trek ik de conclusie dat er op korte termijn minimaal een correctie start over de stijging van afgelopen maand. Omdat aan de voorwaarden van een ABC zijn voldaan, sluit ik een forse daling nog steeds niet uit.

Tweedeling

AEX

Als we de markten in Europa bekijken dan is het niet vreemd dat de optimistische geluiden op dit moment de boventoon voeren. De AEX lijkt na een kleine terugval de afgelopen dagen weer aan kracht te winnen en een doorbraak van de weerstand op 343 lijkt slechts een kwestie van tijd. Het is echter vaak niet zo eenvoudig en daarom moet je altijd verder kijken en zoeken naar een bevestiging. Deze bevestiging kan wel eens uit de VS komen.

AEX TA 6 oktober 2010 2010
AEX TA 6 oktober 2010 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

De VS

De beurzen in de VS hebben nog geen vergelijkbare correctie ondergaan, die zou dus nog moeten komen. Omdat in de S&P 500 de twee stijgingen sinds juli dit jaar gelijk zijn in prijs en tijd en daarmee aan de voorwaarden van een ABC voldoen zitten we op dit moment in een lastig parket.

Stel dat de stijging sinds juli dit jaar een ABC is en daarmee een herstel is op de zwakte april-juli. We moeten dan rekening houden met een dalende C golf tot onder de juli bodem.

In het andere geval zitten we reeds in een stijgende fase en is er een correctie tot 1115 maximaal 1086 voldoende  om weer een nieuwe opmars in te zetten.

TA S&P 500 6 oktober 2010
TA S&P 500 6 oktober 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

TA S&P 500 6 oktober 2010 grafiek 2
TA S&P 500 6 oktober 2010 grafiek 2

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Frankrijk

In Europa is de Franse CAC 40 een index die tevens tot voorzichtigheid maant. Hier tekent zich een wig af die in de meeste gevallen neerwaarts uitbreekt. Voor de korte termijn is er nog een beperkte stijging mogelijk tot ongeveer 3830 maar zodra dit patroon compleet is en de koersen zich onder de weerstand bevinden is een forse daling een reëel scenario.

CAC 40 TA 6 oktober 2010 2010
CAC 40 TA 6 oktober 2010 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie

Het is te vroeg om te juichen. De kans is groot dat zich de komende dagen een correctie gaat ontwikkelen waarbij voor de AEX een doel is te bepalen van 325-321. Voor de S&P 500 is een correctie te verwachten tot het gebied 1115-1086. Zolang deze indices boven deze punten blijven, is de kans aanwezig dat de markten zich reeds in een nieuwe stijgingsfase bevinden. Een daling onder deze nivo´s opent de weg voor het negatieve scenario 290-280. Met name het patroon in de CAC 40 pleit hiervoor maar ook de situatie in de S&P 500 kunnen mij op dit moment nog niet overtuigen dat de stijgingsfase reeds is gestart.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Beleggerverschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Forum

Op het forum vindt u meer analyses en discussie over de beurzen. Daar wordt serieus en hard gewerkt en zijn mooie grafieken te vinden en goede analisten. Ook hebben wij een beleggerskroeg geopend.

De bezoekers van deze beleggerskroeg mogen meedoen aan de KB Guru van de dag competitie. Je kunt jouw systeem of jouw marktgevoel testen zonder dat het geld kost. Het kan wel wat opleveren en dat is de titel KB Guru van de dag.

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/beleggerskroeg-geopend

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

2 gedachten over “Tijd voor een correctie”

  1. In het Global Financial Stability Report van het IMF wordt zorg uitgesproken over de herfinanciering van banken en overheden. De komende twee jaar moet alleen al worldwide 3000 miljard euro herfinanciering banken opgehaald worden. Overheden van o.a. Ierland/Griekenland/Portugal/ Engeland en Spanje zullen ook beduidend meer rente moeten gaan betalen in verband met hun (verwachte) dalende Fitch ratings. Het is een uitdaging voor het IMF, de Europese Centrale Bank (en China) om de financiën in evenwicht te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.