Stijgt de beurs rond Pasen?

Pasen staat voor de deur en dat betekent niet alleen chocolade-eieren en gezelligheid, maar ook een interessant fenomeen op de aandelenmarkten dat bekendstaat als het Paasfenomeen. Maar wat is dat precies en hoe beïnvloedt het de markten?

De financiële markten beleven buitengewone tijden met recordhoogtes op aandelen- en cryptomarkten, en een historisch hoge goudprijs. Ondanks optimisme waarschuwt marktprofeet Gary Shilling voor overgewaardeerde aandelen en een mogelijke recessie. Sterke stijgingen leiden vaak tot correcties. Ons DAX-Easy systeem biedt een slimme oplossing. Gratis brochure voor meer informatie.

Psychologische Invloed op de Markten

Volgens beleggingslegende André Kostolany worden de kapitaalmarkten voor maar liefst 90% bepaald door psychologische factoren. Dit verklaart een interessante anomalie die optreedt vóór belangrijke feestdagen, zoals Pasen.

De Opkomst van het Paasfenomeen

Analoog aan de bekendere kerstrally, vertonen de aandelenmarkten ook in de week voor Pasen vaak krachtige prestaties. Dit fenomeen wordt toegeschreven aan de positieve sfeer die gepaard gaat met de feestdagen, wat resulteert in stijgende beurskoersen.

Historische Gegevens

Sinds 1988 hebben Duitse “blue chips” gemiddeld een stijging van 1,02% doorgemaakt tijdens de De Goede Week, de week voor Pasen.

Voor de S&P 500 is er sinds de jaren zeventig een gemiddelde koersstijging van 0,76%. Dit zijn opmerkelijke cijfers die de prestaties van andere weken duidelijk overtreffen.

Sterke Signalen

Bovendien is de kans op stijgende koersen tijdens de paasweek zeer overtuigend, met respectievelijk 67% voor zowel de DAX als de S&P 500. Een specifiek positieve handelsdag binnen de paasweek is Witte Donderdag, zowel in Europa als in de VS.

Het Paasfenomeen in 2024

Dit jaar valt het Paasfenomeen samen met een stabiele opwaartse trend, gekenmerkt door nieuwe recordhoogtes. Dit voegt nog meer interesse toe aan de markten in aanloop naar Pasen.

Conclusie

Het Paasfenomeen toont aan dat de feestdagen niet alleen belangrijk zijn voor chocoladeliefhebbers, maar ook voor beleggers. Met een geschiedenis van sterke prestaties en overtuigende statistieken, kunnen beleggers kijken naar de week voor Pasen als een potentiële kans voor positieve rendementen op de aandelenmarkten.

Bron: HSBC

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.