S&P 500: goed, bijna te goed

Technische analyse helpt beleggers om snel een groot aantal aandelen te beoordelen. Hiermee krijgen ze een idee van de algemene gezondheid van de markt. In dit artikel bekijken we de S&P 500 index, die de 500 grootste Amerikaanse bedrijven omvat. De analisten van HSBC gebruiken drie criteria: momentum, de 200-daagse voortschrijdende gemiddelde (GD200) en de relatieve sterkte (RSL).

Ze controleren hoeveel individuele aandelen uit de drie belangrijkste investeringsregio’s – Duitsland, Europa en de Verenigde Staten – zich in een opwaartse trend bevinden op basis van de genoemde criteria. Een positief momentum, een koers boven de 200-dagenlijn en een RSL-waarde groter dan 1 zijn hun maatstaven.

De bovenstaande tabel laat een goed tot zeer goed beeld zien van de verschillende investeringsregio’s. Vooral in Europa weten de percentages te overtuigen en signaleren ze een solide opwaartse trend, gedragen door de meerderheid van de titels. Bij het kijken naar de Verenigde Staten vallen vooral de waarden van de lange termijn criteria, de GD200 en RSL, op. Met respectievelijk 77% en 83% zijn de percentages hier erg hoog, waardoor verdere verbeteringen moeilijk zijn.

Evaluatie van de Marktbreedte

De marktbreedte wordt geëvalueerd aan de hand van drie belangrijke criteria: momentum, de 200-dagenlijn en de Relatieve Sterkte (RSL). Een positief momentum geeft aan dat aandelen in een opwaartse trend zitten. Als de koers van een aandeel boven de 200-dagenlijn ligt, wordt dit beschouwd als een teken van stabiliteit op lange termijn. Een RSL-waarde groter dan 1 geeft aan dat een aandeel sterker presteert dan de markt als geheel.

Resultaten per Regio

In Europa laten de resultaten een solide opwaartse trend zien, ondersteund door een meerderheid van de aandelen. In de Verenigde Staten zijn de percentages voor de lange termijn criteria, GD200 en RSL, bijzonder hoog, wat aangeeft dat veel aandelen zich in een sterke positie bevinden.

Conclusie

De markt toont een sterke opwaartse trend, vooral in Europa. De hoge percentages voor de lange termijn criteria GD200 en RSL in de VS suggereren echter dat er weinig ruimte is voor verdere verbetering. Het is dus belangrijk om de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden.

De financiële markten beleven buitengewone tijden met recordhoogtes op aandelen- en cryptomarkten, en een historisch hoge goudprijs. Ondanks optimisme waarschuwt marktprofeet Gary Shilling voor overgewaardeerde aandelen en een mogelijke recessie. Sterke stijgingen leiden vaak tot correcties. Ons DAX-Easy systeem biedt een slimme oplossing. Gratis brochure voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.