Sprintje trekken naar de 345?

Ze kunnen er niet genoeg van krijgen. Beleggers zien de zon weer schijnen en er zijn tal van argumenten aan te dragen om de koersen hoger te zetten: lage waarderingen, lage rente en een economische situatie die vanaf nu alleen maar mee kan vallen. Beleggers hebben de zwarte bril verruild voor een roze. Is dit dan het startschot voor een geweldige rally? Mogelijk, maar er zijn wel een aantal punten die nog voor een verrassing kunnen zorgen.

Een nieuwe rally?

Het beeld voor de lange termijn lijkt te verbeteren, na de koersdalingen in augustus is er in september sprake van een sterke stijging. Deze stijging is voor een aantal analisten het signaal om uit te gaan van een nieuwe hausse. De consolidatie of correctie sinds april dit jaar zou dan compleet moeten zijn. Mijn uitgangspunt de afgelopen maanden was dat er na een correctie nog een nieuwe stijgingsfase was te verwachten. Is die stijging nu van start gegaan? Dat is de grote vraag. Ik zie in de S&P 500 een aantal zaken die er voor pleiten dat de recente stijging nog een onderdeel is van de correctie. Daardoor is de kans op een negatieve verrassing nog niet uitgesloten.

Een onderdeel van de correctie fase

De kans dat de stijging van de afgelopen weken onderdeel is van de correctie, is naar mijn mening nog erg groot. De S&P 500 is dan nu bezig met een afsluitende golf C. In deze golf C golf is er nog wel ruimte voor een stijging tot het gebied 1135-1145 na een eventuele daling van ongeveer 20 punten.

S&P 500 14 september 2010
S&P 500 14 september 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Een belangrijk argument om van deze stelling uit te gaan is de eerste stijging in de S&P 500. Deze stijging heeft de vorm van een wig. Een wig is in de meeste gavallen een volledige correctie. Echter in een aantal gevallen doet deze wig dienst als een golf A. De daling in augustus was dan golf B en we zitten nu in golf C die qua karakter aan alle voorwaarden voldoet.

Indien deze conclusie juist is, dan krijgen we de komende tijd nog te maken met een felle daling om de correctie die in april is gestart af te ronden.

AEX 14 september 2010
AEX 14 september 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Er is nog ruimte voor hogere koersen

De huidige stijging kan nog wel even verder gaan, voor de AEX is een stijging tot ongeveer 345 mogelijk. Voor de S&P 500 zou een stijging tot 1135-1145 niet verbazen. Echter zodra deze stijging compleet is, zou er dus een felle daling moeten volgen. Komt deze felle daling er niet en is er slechts sprake van beperkte correctie, dan ga ik mijn visie in de positieve richting aanpassen. Maar zover is het nog niet.

Conclusie

De stijging van de afgelopen tijd heeft alle kenmerken van een C golf, de consequentie van een en ander is dat we nog een felle daling mogen verwachten de komende weken. Voor de korte termijn is er echter nog wel ruimte voor verdere stijging. Voor de AEX zou een stijging tot 345 perfect in het plaatje passen. Voor de S&P 500 is een stijging tot het gebied 1135-1145 mogelijk.

Indien we rond deze punten een felle daling inzetten dan is het doelgebied voor de AEX 290-280.

Komt die felle daling niet dan moeten we de visie in positieve zin aanpassen en is de recente stijging de start van een nieuwe bull fase.

Seminar

Wij organiseren een seminar over Technische Analyse op 6 en 13 oktober (‘s avonds). Wilt u ook meedoen? Stuur ons een e-mail via onze contactpagina: klik hier

Forum

Op het forum vindt u meer analyses en discussie over de beurzen. Daar wordt serieus en hard gewerkt en zijn mooie grafieken te vinden en goede analisten. Ook hebben wij een beleggerskroeg geopend.

De bezoekers van deze beleggerskroeg mogen meedoen aan de KB Guru van de dag competitie.

Je mag evenals Luc of Satilmis jouw gok goed onderbouwen, maar de “schiet maar” strategie van BillBull en Chel kan evengoed effectief zijn.

Dat is het mooie van deze kroeg. Je kunt jouw systeem of jouw marktgevoel testen zonder dat het geld kost. Het kan wel wat opleveren en dat is de titel KB Guru van de dag.

Daar komt bij dat je in deze kroeg kunt genieten van een hapje en een drankje en wie wil dat niet?

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/beleggerskroeg-geopend

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

7 gedachten over “Sprintje trekken naar de 345?”

 1. Met de stijgende koersen van de afgelopen 1,5 week verdwijnt ook steeds meer het negatieve nieuws rondom de beurs. Ik hou m’n hart vast als iedereen straks in de markt is gepraat.

 2. We staan nu op 336 en er is nog stijgingspotentieel tot 345. 9 punten dus, minder dan 3%. Waarom zou je dan long gaan? Ik ben het met onno eens, negatief nieuws zal tot nieuwe dalingen leiden.

 3. 3x een lagere top en ik zit weer short. RSI en MACD overbought. We zitten weer op een cruciaal punt. We kunnen nog best een week blijven hangen, maar vermoedelijk zullen we deze keer een belangrijke steun of weerstand breken.

  We hangen al vanaf mei rond dit niveau. Deze keer zal de beslissing komen en ik denk dat we de steun gaan breken.

 4. Wat mijn grootste bezwaar is tegen het gebruik van technische analyse is het feit dat TA geen rekening houd met onverwachte (negatieve) gebeurtenissen. Wanneer morgen plots blijkt dat bijvoorbeeld Griekenland niet meer aan zijn financiele verplichtingen kan voldoen, zal de beurs flink dalen. Laat staan wanneer er echt iets groots gebeurd waar absoluut niemand rekening mee hield. Ook al blijkt dan uit allerlei technische analyses dat de beurs een koopsignaal afgeeft, op zo’n moment zal de beurs een enorme daling laten zien. Laten we op dit moment nu net in een tijd zitten waarin zoiets kan gebeuren.

 5. Beste Onno,Jelle,Geert en vanaartse,

  Hartelijk dank voor de reacties.

  Voor alle duidelijkheid, mijn visie is dat er nog een felle daling aan kan komen. Deze conclusie trek ik op basis van de bewegingen van de S&P 500. Naar mijn mening zijn we daar bezig in het laatste stuk van een correctie op de daling van april – juni dit jaar.

  Op basis van dit patroon zou er nog een afsluitende daling moeten komen om de hele correctie sinds April dit jaar af te ronden. Z´n daling (golf C) zou een felle daling moeten zijn net zoals nu de stijging verloopt.

  Maar helaas, de beurs loopt niet altijd zoals je verwacht en daarom moet je met een open blik naar de situatie kijken. Als een wilde kudde bull´s op hol slaat weet je niet waar het einde is. Hoewel ik met zeer veel scepsis de economische ontwikkeling volg moet je je wel realiseren dat “men“ er alles aan zal doen om een dubbele dip te voorkomen.

  En ik moet toegeven dat er nog mogelijkheden zijn om dit doel te realiseren. Dat deze lapmiddelen geen lange-termijn oplossing bieden voor de werkelijke problemen (te veel leningen) zal belegger een worst zijn. Die zien koersen stijgen en denken dat er geld te verdienen is, dus kopen In een dergelijk klimaat in combinatie met een lage rente en historische gezien relatief lage waarderingen, kan de hysterie weer eenvoudig toeslaan. In dat geval is een AEX van 420 dus nog best mogelijk.

  Maar mijn mening is dat de correctie sinds april nog niet klaar is en dat we eerst nog even een bezoek moeten brengen aan het gebied 290-280 voordat er weer een leuke stijging kan komen.

  Groet Jan

 6. Ik denk dat Griekenland of Portugal wederom de trigger zullen zijn voor de daling. Gaat volgens mij niet lang meer duren. 280 zie ik ook als een doeltje, 180 ook, maar dat is voor 2011:)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.