Serieuze daling AEX in aantocht

Vorige week schreef ik over de mogelijkheid van een eindsprint, een laatste stijging in het proces van topvorming. De werkgelegenheidscijfers waren vrijdagmiddag aanleiding voor een stevige stijging tot het verwachte gebied 323-327. Waarschijnlijk was dit het laatste stukje en moeten we de komende tijd rekening houden met een serieuze daling.

Het scenario

Zoals trouwe lezers wellicht is opgevallen hanteer ik in mijn column´s meestal een tweetal scenario´s. Een scenario wat, op basis van de beschikbare gegevens het meest voor de hand ligt en een scenario dat na het doorbreken van een cruciaal geacht punt de boventoon kan gaan voeren.

Een voorbeeld, de daling onder 305  punten in de AEX was een zwak teken, de kans op verdere daling was onder 305 erg groot. Het herstel vanaf de 300 was sterk en de daling in de DAX was wel binnen de grenzen gebleven van een normale correctie. Een eindsprint was dus zeer aannemelijk zolang de AEX zich boven de 300 punten grens wist te handhaven.

Voor een belegger heeft deze informatie niet veel waarde, het zijn relatief kleine bewegingen. Het heeft slechts waarde voor een trader die kan inspelen op korte bewegingen.

Verschil tussen een belegger en een trader

Een belegger denkt in termen van jaren een trader in termen van weken. De interesses lopen dus sterk uiteen. Een daling van 15% kan voor een trader een jaar inkomen inhouden terwijl de belegger het beoordeelt als rimpelingen in een per saldo opgaande beweging. In bepaalde situaties lopen de belangen wel gelijk en dat is bij belangrijke toppen of bodems.

Deze punten zijn lastig te onderkennen in een vroegtijdig  stadium. Wat zich in eerste instantie als een correctie laat aanzien kan zich ontwikkelen tot een grote daling. Dat is op dit moment het dilemma: met andere woorden kan er een top staan die het ook voor beleggers noodzakelijk maakt om tot actie over te gaan. Ja, deze mogelijkheid is op dit moment aanwezig.

De huidige situatie

Op dit moment is de kans op een daling dus groot, het gevormde patroon, de indicatoren, de behaalde doelen, veel signalen duiden op een op een ophanden zijnde daling.

Technische analyse AEX op 8 december 2009 (op basis van Elliot Wave)
Technische analyse AEX op 8 december 2009 (op basis van Elliot Wave)

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Wat betreft de omvang van de daling kan ik slechts stellen dat, zolang de AEX boven de 240 punten grens blijft, het beeld voor de lange termijn positief blijft. De vraag aan de belegger is dan ook: kunt u de rust bewaren om te blijven zitten. Zo niet dan dient u in actie te komen zodra de AEX onder de 300 punten zakt. Voor de trader is mijn advies om bij een daling onder 310 de short positie te verzwaren.

Conclusie

De kans is groot dat we afgelopen vrijdag een top hebben gezet die voor de korte en mogelijk ook voor de middellange termijn een belangrijke piek kan zijn. Mijn verwachting is dat de AEX de komende weken zal dalen tot ongeveer 270 punten. Voor de lange termijn belegger is dit geen probleem, zolang de AEX boven 240 punten blijft zijn de kansen omhoog groter dan de kans op een forse daling.

Omdat er op dit moment geen duidelijkheid is over de omvang van de daling, anders dan de meest voor de hand liggende doel van 270 AEX punten,  is het gezien de risico´s ook voor beleggers raadzaam om op zoek gaan naar een bescherming voor een deel van de portefeuille. Wat hiervoor de mogelijkheden zijn is sterk afhankelijk van de portefeuillesamenstelling dus daar is geen eenduidig antwoord op te geven.

Ik heb een positie in de Hang Seng en AEX short. De redactie heeft een short positie op de AEX . Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

1 gedachte over “Serieuze daling AEX in aantocht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.