Vertrouwen beleggers blijft hoog

De ING BeleggersBarometer blijft ook in april op het hoogste niveau in bijna acht jaar tijd staan. Met een stand van 148 punten zijn de optimistische beleggers duidelijk in de meerderheid. In de afgelopen zes maanden heeft dan ook 77% van de particuliere beleggers een positief rendement gemaakt. En in april is de beoordeling van de economische situatie in Nederland nog verder gestegen: 76% van de beleggers zag deze verbeteren, ten opzichte van 67% in maart. Verder blijken beleggers van de school ‘jong geleerd, is oud gedaan’: een meerderheid geeft aan vóór hun 35ste levensjaar met beleggen te zijn begonnen.

ING Beleggersbarometer april 2015
ING Beleggersbarometer april 2015

Beleggersvertrouwen stevig op hoogste niveau in jaren

Voor de tweede achtereenvolgende maand komt de ING BeleggersBarometer uit op een stand boven de 140: hoger dan juni 2007, bijna acht jaar geleden. De stand van 148 is niet significant hoger dan de 145 in maart, dus het vertrouwen blijft stabiel hoog. Positiever zijn particuliere beleggers over de economische situatie in Nederland: 76% zag deze verbeteren in de afgelopen drie maanden, ten opzichte van 67% in maart. Daarnaast heeft meer dan drie kwart (77%) van de beleggers afgelopen half jaar een positief rendement geboekt op zijn of haar beleggingsportefeuille, iets meer dan de 71% vorige maand.

De hoge beurskoersen heeft 37% van de beleggers wel enigszins verontrust. Daar wordt niet direct actie op ondernomen: 43% houdt zich aan zijn plan. Van deze groep stopt 21% tijdelijk met bijkopen, en neemt 23% wat winst. Onder de totale groep beleggers wordt maar door 13% winst genomen. Dit is wel significant meer dan in februari (8%).

Optimisme beleggers is gegrond

Een bescheiden maar duurzaam economisch herstel en soepel monetair beleid blijven positief voor de wereldwijde financiële markten. Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office: “Deze groei zet naar onze verwachting door. Daarom blijven wij positief over beleggen in de meer risicovolle beleggingscategorieën zoals aandelen en vastgoed, maar door de sterk opgelopen koersen is het risico van sterke volatiliteit toegenomen. Het is goed als beleggers hiermee rekening houden.”

Daarnaast is het volgens Homan verstandig om bedacht te zijn op soms flinke regionale verschillen. “Met name in Europa lijkt de groei aan te trekken. Ook de economie in Verenigde Staten (VS) blijft presteren maar de groei valt wel iets tegen ten opzichte van de verwachting,” aldus Homan. De Europese economie vindt vooral steun in de lage olieprijs, de gedaalde euro-dollarkoers en het stimulerende beleid van de Europese Centrale bank.

Beleggen vaak jong geleerd

Particuliere beleggers zijn vaak jong begonnen op de beurs. Iets meer dan één op de vijf (22%) is vóór zijn 25ste voor het eerst gaan handelen. Bijna een derde (32%) startte tussen 25 en 35 jaar oud. Na het 45ste levensjaar beginnen komt minder vaak voor: slechts 19% zette vanaf die leeftijd de eerste stappen op de beursvloer.

Als gespreksonderwerp is beleggen nog niet terug op haar hoogtijdagen. Waar in de beurshausse van 1999/2000 het verjaardagen leek te kunnen domineren, spreken beleggers tegenwoordig (nog) een stuk minder vaak over de handel. Een meerderheid van 53% praat zelden tot nooit over beleggen, en 69% spreekt zelden tot nooit over de eigen portefeuille.

1 gedachte over “Vertrouwen beleggers blijft hoog”

  1. In deze grafiek de grafieken van indexen plaatsen heb je een mooie indicator voor waar het staat momenteel. Optimisme gaat altijd vooraf aan een daling, negativiteit aan stijging, pikt het gewoon uit de grafiek.
    Onbedoeld een indicator van ING waar je iets aan mee kunt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.